Raspravljate o temi Dobivanje KNO3!!! u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; ja san to napravija ovako: u ducanu san kupija sodu 45g i po litre octa, u drugu bocu od po ...
Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati.
Jerzy Kosinski
NaHCO3+CH3COOH-->CH3COONa+H2O+CO2
ja san tako naucija a sad ako ti mislis da se vodik razvija pri ovoj reakciji reci jer bi tija znati da ne dovodin sebe u opasnost ubuduce
E hvala mehosine sto si mi pokazo kako dobit natrijev acetat, cijelo vrijeme pokusavam nac sto se moze spojit i sad slucajno naletim na tvoj odgovor THX ALOT!! Jedva cekam da isprobam HOT ICE
![]()
Dobivanje
U prirodi nastaje nitrifikacijom organskih spojeva s dušikom u prisutnosti kalijevih soli.
Industrijski se dobiva:
1. Reakcijom kalijeva oksida s nitratnom kiselinom,
K2O + 2HNO3 → 2KNO3 + H2O
2. Reakcijom kalija s nitratnom kiselinom,
2K + 2HNO3 → 2KNO3 + H2
3. U nitratnu kiselinu se dodaje kalijev karbonat.
K2CO3 + 2HNO3 → 2KNO3 + H2O + CO2
daj ti si glup blago rečeno i pričaš gluposti i strašiš ljude...istina je da dolazi do reakcije al nije tako burna i dovoljno je odmaknut se... reakcija je endotermna tako da se ni speč nemožeš....
i slusaj pa nauci nesto! kao prvo ne oslobađa se vodik vec co2... ako ne vjeruješ uzmi jednu široku posusu u nju stavi sviječu i jednu čašu ili manju bočicu, u čašu stavite octa ili bilo koje kiseline i par žličica sode (ocat svi doma imate a soda bikarbona kosta oko 3 kune u svakom ducanu, i ma u u vrecici po kunu i pol...) svijecu zapalis i čašu u kojoj se odvija reakcija nagneš tako da plin koji se oslobađa pada na plamen svijeće. SVIJAĆE ĆE SE UGASIT JER JE TAJ PLIN CO2!!!!! A DA JE TAJ PLIN VODIK ZAPALIO BI S I EKSPLODIRO!!!!!!!!
pazi na lengviđ
Zadnji Uredio pharaoh : 27-02-10 u 07:29
Hmm, tu se ni slozio sa tobom. Po meni bi bilo najbolje uzeti octenu esenciju poznatiju pod nazivom esenc i tako ce te ga pronaci u ducanima. Esenc je koncentrirana 80% octena kiselina. Razrjeđivanjem esenca dobiva se otopina koja se koristi kod pravljenja zimnice i kod kiseljenja ako nekog zanima.
ostalo si sve dobro rekao ali evo s ovim se skracuje postupak iskuhavanja vode jer ti ostaje samo 20% vode a ne kao u tvom slucaju 92% a mislim da to uvelike olaksava postupak.![]()
ej ja znam di se mozer vrlo povoljno kupit velika kolicina kalijevog nitrata (u zagrebu) i reci cu vam ako mi pomognete na mojem youtube channelu skupit 1000 subscribersa!!! 10 od 1000 koji mi se subscribaju ce dobit 1kg kno3 besplatno a i svima ostalima cu rec di ga mogu kupit!!!!!!! http://www.youtube.com/user/08luka
sutra cu objavit video sa mojom kno3 bombom (dimnom)
Ej ljudi. dakle za kalijev nitrat ( KNO3), trenutno ne vjerujem da ga imaju vise gdje nabavljam , ali znam gdje ima za kupiti natrijev nitrat (NaNO3) koji je sto se tice raketnog goriva bolji od kalijevog nitrata, ali za dimne bombe nisam siguran, talista su im slicna ali odvajanje NO2, ne znam koji je stabilniji , premda nije neka strasna razlika,... problem je jedino sto se treba uzeti vreca od 25kg... pa ako je itko za?
pitajte, dam adresu...
Starter