Pokazujem rezultate 1 do 9 od 9

Large Hadron Collider

Raspravljate o temi Large Hadron Collider u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; Pokrenut LHC, nakompleksniji znanstveni ureÄ‘aj u povijesti Znanstvenici su u srijedu, na granici Švicarske i Francuske, pustili u pogon “apokaliptični ...

Hard Sports Avatar od korisnika Pretorian
    Datum registracije
    20-02-04
    Poruka
    23,076
    Liked
    424 times

Large Hadron Collider

Pokrenut LHC, nakompleksniji znanstveni uređaj u povijesti

Znanstvenici su u srijedu, na granici Švicarske i Francuske, pustili u pogon “apokaliptični stroj” da otkriju kako je nastao svijet.

Znanstvenici su jutros, u 9.00 sati po srednjeeuropskom vremenu, pokrenuli akcelerator čestica (LHC) tzv. Hadronski sudarač čestica. U 27 kilometara dug kružni tunel s vakuumskom cijevi koji se nalazi 100 metara ispod zemlje, ispod granica Švicarske i Francuske, ubacili su prve protone, zasad samo u jednom smjeru.
    - Do 10.30 sati prvi snop protona koji smo pustili u akcelerator napravio je krug od 27 kilometara. Zapeo je nekoliko puta zbog smetnji u magnetskom polju stroja. Oduševljeni smo i zadovoljni - rekao je Daniel Denegri, hrvatski fizičar koji radi na projektu LHC.
    Znanstvenici će tijekom dana pokušati stabilizirati taj roj protona, koji je tanji od vlasi dlake. U snop će ubacivati sve više protona i tako povećavati njegov intenzitet. Kada uspije napraviti bez smetnji veliki broj krugova, u akcelerator će pustiti sljedeći snop koji će ići u suprotnom smjeru. Nadaju se da će uspjeti uštimati njihovo kretanje i za sedam ili osam dana snopovi, koji se kreću brzinom svjetlosti, bi se po prvi puta trebali frontalno sudariti ispred četiri velika detektora.

Starter Avatar od korisnika Armix
    Datum registracije
    04-09-07
    Poruka
    12
    Liked
    0 times

Re: Large Hadron Collider

Ja sam čuo da je tunel dug 35 km i da ga čestice u sekundi prođu 11 000 puta. Kreću se blizu brzine svijetlosti, te postoji mogućnost stvaranja malih crnih rupa (koje imaju energiju komarca) koje bi s vremenom i nestale, a nikome ne bi predstavljale prijetnju.
    Ne mogu 100 % tvrditi da su ovi podatci točni, ali tako sam čuo i pročitao.
    Dakle, danas nije smak svijeta. Ajmo brzo smislit novi datum.
    >>Sve je sranje osim pišanja, a i pišanje je sranje kada pišaš u vjetar.<< '
    Mao Zedong

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

najveci akcelerator cestica, dubine na kojima su postavljene cijevi variraju izmedju 50 i 175m, dug je 27km (15m)... navodno ce svake godine biljeziti 11 000 tera byta podataka koji bi bili ekvivalent 20km visikom stupu cd-a, (standardni cd je 1.2 mm debeo i ima 700MB)
    Dodane Slike Dodane Slike

prof. Foruma Jockey Shots Champion, Bubble Run 2 Champion Avatar od korisnika negatron
    Datum registracije
    02-08-06
    Poruka
    1,592
    Liked
    15 times

Nikakva crna rupa ne može nastati sudarom protona u hadronskom supersudaraču, jer su za to potrebne energije daleko veće nego što ih može obezbijediti LHC.
    Čak i da bi foton, čestica koja nema mase u mirovanju, postala crnom rupom, trebalo bi joj dati energiju veću od 19GeV, a za to ne bi bio dovoljan niti akcelerator čestica promjera većeg od Sunčevog sustava!

Sve kad bi ta crna rupa i nastala, istog časa bi i isparila u snažnom bljesku gama-zračenja, zbog nestabilnosti izazvane tzv. Hawkingovim zračenjem.

Ono što je kod LHCa najvažnije, i što će se u svakom slučaju pokušati ostvariti, jest nastajanje hipotetske čestice po imenu Higgsov bozon, koji, po najnovijim teorijama kvantne kromodinamike, daje svim ostalim česticama masu. Njegovim pronalaženjem kvantna kromodinamika dobila bi na kredibilitetu i bio bi napravljen veliki korak prema ujedinjenju elektroslabe i jake nuklearne sile u jedinstvenu silu, što bi umnogome povećalo naše znanje o prirodi svijeta u kom živimo.

Ipak, mnogi znanstvenici, na čelu sa samim Hawkingom, smatraju da Higgsov bozon nikad neće biti pronađen, zbog nekonzistencije kvantne kromodinamike, i više nade polažu u buduća istraživanja pod još večim energijama, koja bi dala kredibilitet teoriji superstruna i tzv. M-teorijama, koja pristupa ujedinjenju sila i objašnjavanju postojanja čestica materije sa sasvim drugog gledišta nego kvantna kromodinamika.

Najvjerovatnije je da Higgsov bozon neće biti pronađen ne toliko zbog nekonzistencije kvantne kromodinamike, već više zbog toga što čak ni LHC neće pružiti dovoljne energije za njegovo dobijanje. Ipak, mogao bi dati dovoljno energije za dobijanje slobodnih kvarkova, čestica koje čine hadrone, čestice u koje spadaju protoni i neutroni, i time dati bolju sliku i pregled tih mističnih čestica za čije dobijanje u čistom stanju su potrebne veće energije nego za dobijanje protona i neutrona čiji su dio. Ako se u tome uspije, saznaće se mnoge činjenice vezane uz sastav hadrona, među njima i priroda jake nuklearne sile i zašto ona djeluje na tako malom području, kao što je jezgra atoma. To bi moglo da bude od presudne važnosti za daljnje napore u objašnjavanju prirode čestica i ujedinjenja fizikalnih sila, što bi na kraju moglo da se pokaže možda i važnijim otkrićem nego pronalazak Higgsovog bozona...
    Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba.

Banned
    Datum registracije
    29-03-08
    Starost
    52
    Poruka
    87
    Liked
    0 times

Starter Avatar od korisnika mrtav
    Datum registracije
    25-10-07
    Starost
    28
    Poruka
    46
    Liked
    0 times

Joj koja makinja....

Starter Avatar od korisnika Jonnk
    Datum registracije
    02-09-08
    Poruka
    58
    Liked
    0 times

ako se mene pita,LHC projekt je trebao zazivjet jos prije par desetaka godina!,ako su ljudi prije cca 60god,bili u sposobnosti cjepat elektrone koji su pun k.... manji od protona..onda se i to trebalo puno ranije ispitat!!

Uvaženi forumas Avatar od korisnika venus01
    Datum registracije
    12-10-06
    Starost
    28
    Poruka
    579
    Liked
    0 times

Trebalo je to sve sastaviti!! svaka im čast
    Citat Pravi autor: saban sajnovic Pogledaj Poruke
    Mamu bi ( ne ovu našu mamu, mislim bi ja nju. Ovaj , oću reći nebi. Ma ne eee, nije ružna. Ma jebiga ispetljo sam se), prašio celu noć.

Starter Avatar od korisnika Braveheart
    Datum registracije
    27-04-08
    Starost
    41
    Poruka
    24
    Liked
    0 times

Ja mislim da će im uskoro trebati još veći, pošto će ovaj otvoriti više pitanja nego odgovora. To je kao i sa teleskopima, više, jače, skuplje.

Ali, barem će ovo brdo teorija možda dobiti eksperimentalnu argumentaciju, jervo neznaš više jesul' strune, superstrune, multiverzumi, 11 dimenzija ili 66.

Što se mene tiće, ja obožavam "crne rupe" :-).

Lajkaj nas na Facebooku