| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Prirodna Raspravljate o temi Mozgalice u Znanost forumu; Avion na pokretnoj traci Stara zagonetka koja uvijek rezultira zanimljivom raspravom koja neke i poduči koječemu. Dakle, avion stoji na ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 29-07-08 Lokacija: Beograd Godina: 57
Poruka: 896
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Mozgalice Avion na pokretnoj traci Stara zagonetka koja uvijek rezultira zanimljivom raspravom koja neke i poduči koječemu. Dakle, avion stoji na pisti koja se može micati poput pokretne trake. Avion se kreće u jednom smjeru dok se pokretna traka ispod njega kreće u suprotnom. Traka ima kontrolni sustav koji trenutno prati brzinu aviona i podešava brzinu pomične trake tako da uvijek bude jednaka brzini aviona (ali u suprotnom smjeru). Hoće li avion poletjeti ili ne?
__________________ Lepša duše dublje jeca |
| | |
| | #2 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 02-06-07 Godina: 29
Poruka: 1,841
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Mozgalice Na prvu sam odmah htjela odgovoriti da će avion stajati na mjestu...al nekako logički mi se čini da će se uz pomoć motora i propelera avion ipak pomaknuti al ne znam jel bi mogao poletjeti... ![]() Ajd baš me zanima točan odgovor
__________________ Ne treba meni zvijezda sa neba, meni samo treba kada se probudim da mi kažeš...dobro jutro moja voljena |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 29-07-08 Lokacija: Beograd Godina: 57
Poruka: 896
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Mozgalice Ne smem ja odgovarati.Jedino da se po nekad umesam. Ali za pocetak da napomenem da nije bas potrebno posebno poznavanje tehnike.Vise logike. ![]() ![]()
__________________ Lepša duše dublje jeca |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Moderator Foruma Datum registracije: 12-05-05 Lokacija: Zagreb, Trnje Godina: 23
Poruka: 4,777
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Mozgalice Kako avion leti zbog razlike tlaka iznad i ispod krila koja se postiže strujanjem zraka (a na pokretnoj traci avion relativno prema zraku stoji), jedina mogućnost je da lamelarno trenje zraka sa pokretnom trakom uzrokuje pokretanje tog zraka dovoljnom brzinom da avion koji stoji dobije pod krilima potreban tlak za uzljetanje. Inače - ne. Vjerojatno je pitanje kako će poletiti ako stoji na mjestu u slučaju da zrak i struji, u trenutku kad je brzina zraka dovoljna okomiti potisak na krilo će ga dići i motori će tada djelovati bez trenja koje djeluje na kotače - prema naprijed. Onda će vjerovatno biti upitno može li se avion kretati u slučaju da ispod njega prolazi pista... što bi trebalo biti moguće s obzirom da on nema pogon na kotačima, ali vektor sile prema naprijed se prenosi na kotače i gubi u prolasku trake ispod aviona - valjda... eo ja ipak (nakon male rasprave sam sa sobom) glasam da može, ako se može kretati iznad piste, a pošto motori aviona ne pokreću kotače, to znači da može... ![]() da uredim ovaj post i po peti put... šta sad... ![]()
__________________ Od danas ću svaki dodir čuvati za tebe, svaki poljubac za tvoje usne i svaki san da budem s tobom i kad to ne mogu. Zadnji Uredio _Aris_ : 28-08-08 u 18:16. |
| | |
| | #5 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 02-06-07 Godina: 29
Poruka: 1,841
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Mozgalice Sad se ja mogu praviti pametna i reći da mi je sve jasno, ali biti ću iskrena i reći da kurca ne kužim...Kidam nalijevo ![]()
__________________ Ne treba meni zvijezda sa neba, meni samo treba kada se probudim da mi kažeš...dobro jutro moja voljena |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Moderator Foruma Datum registracije: 12-05-05 Lokacija: Zagreb, Trnje Godina: 23
Poruka: 4,777
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Mozgalice Jel misliš da avion stvarno se kreće ili stoji... kao auto na tehničkom kad ga stave na valjke??
__________________ Od danas ću svaki dodir čuvati za tebe, svaki poljubac za tvoje usne i svaki san da budem s tobom i kad to ne mogu. |
| | |
![]() |
| Tagovi: odgovor, pojasnite |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 07:16.