Na prvu sam odmah htjela odgovoriti da će avion stajati na mjestu...al nekako logički mi se čini da će se uz pomoć motora i propelera avion ipak pomaknuti al ne znam jel bi mogao poletjeti...
Ajd baš me zanima točan odgovor
Raspravljate o temi Mozgalice u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; Avion na pokretnoj traci Stara zagonetka koja uvijek rezultira zanimljivom raspravom koja neke i poduči koječemu. Dakle, avion stoji na ...
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
Na prvu sam odmah htjela odgovoriti da će avion stajati na mjestu...al nekako logički mi se čini da će se uz pomoć motora i propelera avion ipak pomaknuti al ne znam jel bi mogao poletjeti...
Ajd baš me zanima točan odgovor
Ne treba meni zvijezda sa neba, meni samo treba kada se probudim da mi kažeš...dobro jutro moja voljena
Ne smem ja odgovarati.Jedino da se po nekad umesam.
Ali za pocetak da napomenem da nije bas potrebno posebno poznavanje tehnike.Vise logike.![]()
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
Kako avion leti zbog razlike tlaka iznad i ispod krila koja se postiže strujanjem zraka (a na pokretnoj traci avion relativno prema zraku stoji), jedina mogućnost je da lamelarno trenje zraka sa pokretnom trakom uzrokuje pokretanje tog zraka dovoljnom brzinom da avion koji stoji dobije pod krilima potreban tlak za uzljetanje. Inače - ne.
Vjerojatno je pitanje kako će poletiti ako stoji na mjestu u slučaju da zrak i struji, u trenutku kad je brzina zraka dovoljna okomiti potisak na krilo će ga dići i motori će tada djelovati bez trenja koje djeluje na kotače - prema naprijed.
Onda će vjerovatno biti upitno može li se avion kretati u slučaju da ispod njega prolazi pista... što bi trebalo biti moguće s obzirom da on nema pogon na kotačima, ali vektor sile prema naprijed se prenosi na kotače i gubi u prolasku trake ispod aviona - valjda...
eo ja ipak (nakon male rasprave sam sa sobom) glasam da može, ako se može kretati iznad piste, a pošto motori aviona ne pokreću kotače, to znači da može...
da uredim ovaj post i po peti put... šta sad...![]()
Zadnji Uredio _Aris_ : 28-08-08 u 18:16
Od danas ću svaki dodir čuvati za tebe,
svaki poljubac za tvoje usne i
svaki san da budem s tobom i kad to ne mogu.
Sad se ja mogu praviti pametna i reći da mi je sve jasno, ali biti ću iskrena i reći da kurca ne kužim...Kidam nalijevo![]()
Ne treba meni zvijezda sa neba, meni samo treba kada se probudim da mi kažeš...dobro jutro moja voljena
uzletjet će bez problema sigurno
jer što avion brže ide ide i traka....obadvoje se kreće brže...po logici meni izgleda da može poletjeti
to je drugačije nego na valjcima....znaš onu pokretnu traku na kojoj trčiš....zamisli da ide u suprotnom smjeru i da si ti na njoj
jel smijem ja odgovorit, ja sam završio Zračni Promet ?
ajd pliz odgovori da i ja skužim![]()