| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Prirodna Raspravljate o temi Nastanak mjeseca i zemlje u Znanost forumu; Išao sam u osnovnu školu kad smo svi napeto gledali slijetanje Apola s ljudskom posadom na mjesec. Uskoro su ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Nježni predator | Nastanak mjeseca i zemlje Išao sam u osnovnu školu kad smo svi napeto gledali slijetanje Apola s ljudskom posadom na mjesec. Uskoro su donešeni i prvi uzorci mjesečevog tla na zemlju. Svi smo očekivali čudesa, ali Nasa nije htjela objaviti ništa što bi bilo interesantno. Što su zapravo donijeli? Uzorke koje su mogli pronaći i na pacifičkom vulkanskom otoku?? Koja je najveća misterija Mjeseca? Mjesec se okreće oko svoje osi identičnom brzinom kojom se okreće i oko zemlje. Sa zemlje smo uvijek, pa recimo i u vrijeme dok je Bog (Krist) hodao Zemljom uvijek gledali istu stranu mjeseca. Matematika kaže da ovo ne može biti slučajno. Mjesec je nekad bio dio zemlje. Kako se odvojio. Znamo da je star između 3,5 i 4 milijarde godina, znači malo mlađi od Zemlje. Danas se razmatra teorija o prahistorijskom sudaru dvije planete kojim je stvorena Zemlja kakvu mi danas znamo. Dakle, prije 4 milijarde godina oko sunca se okreće mnogo rastaljenih i plinovitih tvorevina koj se međusobnim sudaranjem povećavaju. U trećoj orbiti se kreću dva planeta. Jedan potpuno prekriven vodom i jedan "kameni" sličan Marsu. U jednom momentu njihove putanje se toliko približavaju da dolazi do njihovog spajanja. Sudar je toliko strahovit da se jedan dio većeg planeta odvaja i zaustavlja u zamljinoj orbiti. Taj dio predstavlja bazu koja će vremenom skupljanjem preostalih manih krhotina stvoriti nebesko tijelo koje danas vidimo kao Zemljin satelit. Ostatci manjeg paneta koji su se raspali na komade koje danas zovemo tektonskim pločama zapravo predstavljaju današnje kontinente. To uostalom objašnjava kako su se teški metali koji bi trebali biti u jezgri planeta našli na površini. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Nastanak mjeseca i zemlje Ja sad učim iz geografije da je zemlja ustvari bila '' jedno '' kopno koje se razdvojilo (Pangea) pr: afrika i južna amerika ! A sad šta je istina mislim da nećemo uskoro saznati...
__________________ 1 Van der Sar 3 Evra 4 Hargreaves 5 Ferdinand 6 Brown 7 Ronaldo 13 Park 16 Carrick 17 Nani 18 Scholes 32 Tevez |
| | |
| | #3 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 11-10-05 Lokacija: Svinjarevci
Poruka: 2,695
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Nastanak mjeseca i zemlje kaj si ti prvi srednje ludiabra? ne rugam se, samo pitam nisam posebno razmišljal o ovoj temi, kak god da je nastalo, tu je i takvo je, tak da, svaka teorija je samo teorija
__________________ Na ovom forumu nema slobode govora... post mi je obrisan bez razloga, nekom nije pasalo... |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Nježni predator | Re: Nastanak mjeseca i zemlje Ako je zemlja, a to je sigurno dokazano u početku bila užarena kugla, tada su metali koji imaju veliku specifičnu težinu, a relativno niska tališta treabali ostati rastaljeni u centru planeta. Evudentno je da se oni na taj način ne bi mogli nalaziti na površini, ali se ipak nalaze. Ova teorija sasvim lijepo objašnjava i postanak kontinenata, a i nastanak minerala zahvaljujući kojim je bio moguć razvoj naše današnje tehnologije. Da bi se metali pojavili na površini morala se na neki način unutrašnjost planete izvrniti na površinu. Zašto na mjesecu nema željeza, uostalom mjesec čak nema ni magnetsko polje. Da na mjesecu ima željeza moralo bi se pod utjecajem magnetskog polja zemlje i na mjesecu inducirati magnetsko polje. Većina metera koji padaju na zemlju sadrži željezo. Zaključak: mjesec je morao nastati od površinske kore nekog planeta. Pitanje nastanka Marijanske brazde. To je pukotina na dnu Pacifika dužine gotovo polovine meridijana našeg planeta. Najveća dubina M. brazde je oko 13 kilometara. Takav sudar je zapravo jedino do sad poznato objašnjenje nastajanja ovako velike pukotine. |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Nježni predator | Re: Nastanak mjeseca i zemlje Svaki put kad se popnem na neku planinu uvijek s čudim kako je nastala. Zapravo mi se uvijek činilo kao da ta stjena stoji naopačke. Nedavno sam se penjao na Paklenicu i sad mi je izgledala najnormalnije kao dio nekog razbijenog planeta. |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 26-10-05
Poruka: 311
![]() ![]() | Re: Nastanak mjeseca i zemlje malo ste skrenuli temu s mjeseca, pa da odgovorim maslowu, npr. himalaja je nastala podvlacenjem indijske ploce pod euroazijsku, i izdigla se himalaja a marijanska brazda isto podvlacenjem pod vjerovatno 45 stupnjeva i kada se jedna ploca podvukla pod drugu pocela se taliti i nastao je dubokomorski jarak Mjesec: ucio ove godine iz geografije da je nastao u sudaru zemlje sa nekim manjim tjelom, velicine marsa i nakon sudara, jedan dio je "stopljen" zemljom a manji dio odbacen u meduplanetarni prostor gdje se oblikovao Mjesec |
| | |
| | #8 (permalink) |
| Nježni predator | Re: Nastanak mjeseca i zemlje U svemu tome još uvjek ostaje pitanje postojanja teških metala na površini zemlje. Koja fizikalna zakonitost može stvoriti podmorsku brazdu preko polovine planeta. Marijanska brazda je samo dio ovog jarka najveće dubine od 13 km. Kontinenti i Mjesec su nastali u isto vrijeme. Ja mislim da će se ove teorije još mjenjati. |
| | |
![]() |
| Tagovi: mjeseca, nastanak, zemlje |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 17:02.

!
s mjeseca,