| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Prirodna Raspravljate o temi obična vrećica u Znanost forumu; Pronašla sam vrlo zanimljiv članak , išlo bi pod ekologiju ... oprostite ako mu ovdje nije mjesto Članak je napisala ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 09-03-07 Lokacija: u oblacima...
Poruka: 1,495
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | obična vrećica Pronašla sam vrlo zanimljiv članak , išlo bi pod ekologiju ... oprostite ako mu ovdje nije mjesto Članak je napisala Sanja Bosančić , toliko me se dojmio da sam ga odlučila podijeliti sa vama Leti , leti , leti ...vrećica Plastične vrećice koristimo u toliko situacija da se ponekad možemo zapitati : kako li su ljudi prije živjeli bez njih ? Koristimo ih kad idemo u kupovinu, kad bacamo smeće, kad želimo sačuvati svježinu nekih namirnica, čak su i neki časopisi i knjige zapakirani u plastične vrećice; dobro dođu i u ormarima, pri pakiranju, na putu... Sigurno se sjećate kako su naše bake , mame ili i vi sami, prije dvadesetak godina brižno čuvale plastične vrećice, prale ih i sušile i iznova koristile dok se ne bi strgale. Danas plastične vrećice vijore s grana stabala, lete zrakom, utrkuju se sa automobilima na cestama, plivaju u rijekama, morima, odvodima...Ovaj čudesni izum 20-og stoljeća postao je sveprisutan. Kada iskoristimo vrećicu mi je bacamo.Gdje ona ode?Što se događa sa plastičnom vrećicom nakon što ju bacimo? Razmislimo malo Jedna se vrećica prosječno koristi 12 minuta. Nakon što se baci, potrebno je između 20 i 1000 godina da se razgradi . Plastika se dakle prije ili kasnije raspadne u sitne dijelove, tzv.plastičnu prašinu, koja se ne može dalje razgrađivati zbog specifične molekularne strukture koja je prekrupna da bi ju mikroorganizmi mogli progutati.Ovo predstavlja ozbiljan ekološki i zdravstveni problem .
Iznenađujuće je kako je u svijetu napučenom potrošačima plastičnih vrećica tako malo onih koji su svjesni o šteti koju one mogu napraviti.
Ako se u trgovini u kojoj kupujemo nude samo plastične vrećice to nije izgovor. Odgovornost je na nama Ni papirnate vrećice nisu rješenje s obzirom na utrošenu energiju i sirovine pri njihovoj proizvodnji ...
![]() ja sam u principu škrta prema vrećicama pa ih rijetko kupujem to mi je nekako bacanje novaca , što vi mislite o svemu ovom
__________________ The Show Must Go On.. |
| | |
![]() |
| Tagovi: leti, vrecica |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 17:08.