Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Prirodna
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Prirodna Raspravljate o temi obična vrećica u Znanost forumu; Pronašla sam vrlo zanimljiv članak , išlo bi pod ekologiju ... oprostite ako mu ovdje nije mjesto Članak je napisala ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 13-09-07, 15:31   #1 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 09-03-07
Poruka: 1,495
-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima-misic- je poznat svima
obična vrećica

Pronašla sam vrlo zanimljiv članak , išlo bi pod ekologiju ... oprostite ako mu ovdje nije mjesto
Članak je napisala Sanja Bosančić , toliko me se dojmio da sam ga odlučila podijeliti sa vama
Leti , leti , leti ...vrećica
Plastične vrećice koristimo u toliko situacija da se ponekad možemo zapitati : kako li su ljudi prije živjeli bez njih ?
Koristimo ih kad idemo u kupovinu, kad bacamo smeće, kad želimo sačuvati svježinu nekih namirnica, čak su i neki časopisi i knjige zapakirani u plastične vrećice; dobro dođu i u ormarima, pri pakiranju, na putu...

Sigurno se sjećate kako su naše bake , mame ili i vi sami, prije dvadesetak godina brižno čuvale plastične vrećice, prale ih i sušile i iznova koristile dok se ne bi strgale. Danas plastične vrećice vijore s grana stabala, lete zrakom, utrkuju se sa automobilima na cestama, plivaju u rijekama, morima, odvodima...Ovaj čudesni izum 20-og stoljeća postao je sveprisutan.

Kada iskoristimo vrećicu mi je bacamo.Gdje ona ode?Što se događa sa plastičnom vrećicom nakon što ju bacimo?
Razmislimo malo
Jedna se vrećica prosječno koristi 12 minuta. Nakon što se baci, potrebno je između 20 i 1000 godina da se razgradi .
Plastika se dakle prije ili kasnije raspadne u sitne dijelove, tzv.plastičnu prašinu, koja se ne može dalje razgrađivati zbog specifične molekularne strukture koja je prekrupna da bi ju mikroorganizmi mogli progutati.Ovo predstavlja ozbiljan ekološki i zdravstveni problem .
  • Odbačene vrećice uzrokuju začepljenja u kanalizaciji te te poplave
  • Toksični dim koji nastaje pri paljenju plastike ubija stotine ljudi svake godine.
  • vrećice koje slete na usjeve usporavaju njihov rast jer se omotaju oko biljke.
  • Plastični otpad na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla.
  • Više od milijun ptica i približno100 000 morskih sisavaca ugine svake godine nakon što pojedu ili se zaglave u plastične vrećice.

Iznenađujuće je kako je u svijetu napučenom potrošačima plastičnih vrećica tako malo onih koji su svjesni o šteti koju one mogu napraviti.
  • U svijetu se godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih vrećica
  • To predtavlja gotovo 1 milijun vrećica po minuti.
  • U SAD-u se godišnje koristi 100 milijardi vrećica- za to je potrebno 12 milijuna barela nafte.
  • U nekim su zemljama plastične vrećice zabranjene:Bangladeš,Butan,Ruanda..
  • San Francisco je prvi grad u SAD koji je zabranio distribuciju plastičnih vrećica u trgovinama.Isto će do kraja godine učiniti Pariz, a do 2010.godine i cijela Francuska
  • Irska je 2002.uvela tzv.plastax, porez na plastične vrećive kojom se njihova potrošnja smanjila za 90%
Što nam je učiniti ?
Ako se u trgovini u kojoj kupujemo nude samo plastične vrećice to nije izgovor. Odgovornost je na nama
Ni papirnate vrećice nisu rješenje s obzirom na utrošenu energiju i sirovine pri njihovoj proizvodnji ...
  • Nosimo svoje platnene torbe ili košare kad idemo u kupovinu
  • Jednom dobivenu vrećicu nastojmo maksimalno iskoristiti prije nego li ju bacimo
  • uvijek u torbi ili u ladici u uredu držati pričuvne platnene torbe za kupovinu
  • Reagirati u trgovinama kada prodavači automatski trpaju u plastične vrećice
  • Uvesti interni porez na vrećice - svaki put kad netko od ukućana donese vrećicu doma, neka u kasicu stavi dogovoren iznos .
  • Ne koristiti vrećice za sve i svašta , ponekas nam zaista nisu potrebne
Uživajte u činjenici da i vi sudjelujete u stvaranju boljeg, čistijeg i zdravijeg svijeta .
ja sam u principu škrta prema vrećicama pa ih rijetko kupujem to mi je nekako bacanje novaca , što vi mislite o svemu ovom
Odgovori sa citatom
Star 13-09-07, 15:41   #2 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 17-06-06
Poruka: 2,940
Skunk je zabranio reputaciju
Re: obična vrećica

Jako dobar clanak,da se zamislis malo.
Skunk je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: leti, vrecica

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 17:08.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103