Pokazujem rezultate 1 do 6 od 6

Pogon kompresora

Raspravljate o temi Pogon kompresora u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; Pozdrav. Ovako, jedno pitanje. Turbina pokrece kompresor, tako vele. E sad, zrak ide kroz kompresor pa onda tek na turbinu ...

Starter
    Datum registracije
    24-09-06
    Poruka
    8
    Liked
    0 times

Pogon kompresora

Pozdrav.

Ovako, jedno pitanje.
    Turbina pokrece kompresor, tako vele. E sad, zrak ide kroz kompresor pa onda tek na turbinu koja se pocne rotirati. Kako se rotira kompresor prije nego zrak doje na turbinu??!
    Ne rotira se? Kako se onda stlaci zrak na optimalnu temperaturu?

Joj vise nista ne kuzim.
    Pomagajte pametnjakovici, jer ja nisam bas.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika macor
    Datum registracije
    11-11-07
    Starost
    24
    Poruka
    2,684
    Liked
    0 times

Re: Pogon kompresora

ovisi kakav kompresor, ak je onaj tipa kucni ili radionicki s spremnikom, onda se zrak komprimira tak da cilindar sabije taj zrak na taj tlak i posalje ga u spremnik..

princip rada recimo automobilske turbine i kompresora je taj da je turbinska strana pogonjena ispusnim plinovima koji onda zavrte taj turbo, a s druge strane je kompresorska strana koja se onda buduci je povezana osovinom s turbinskom stranom, krece nekom brzinom i tako sabija/tlaci zrak koji dobiva kroz usisnu stranu, tj. koji uzima jer su lopatice napravljene tak da zahvate zrak i sabiju ga u kanalu kucista...

treci nacin rada kompresora (vijcani) je ako je on pogonjen pogonom motora ili nekakvog elektromotora preko remenice, znaci direktno, gdje onda broj okretaja motora ili elektromotora diktira stupanj nabijanja jer je proracunat prijenos s tim remenicama pa sukladno tome kompresor tako i radi...

...mozda postoji jos kakav pogon, ne znam..i najvaznije, ne tlaci se zrak na optimalnu temperaturu nego se tlaci na optimalan tlak, tj, zeljeni ili podeseni tlak..dobivanje tog tlaka opet ovisi o mogucnosti cijelog sklopa turbina-kompresor jer svaki tip ima neki odredeni vrsni tlak koji se maksimalno moze postici... sto se tice optimalne temperature, pitanje je sto je optimalno i za sto je optimalno, ali postoje nacini hladenja, recimo intercoolerom koji hladi stlaceni zrak prirodnim strujanjem vanjskog zraka (pri tlacenju zraka u kompresoru tom zraku takoder poraste temperatura)...

to je ovak iz glave na brzinu..pitaj ak te nekaj vise zanima...

Starter
    Datum registracije
    24-09-06
    Poruka
    8
    Liked
    0 times

Hvala na odgovoru.

Znaci u principu prije nego zrak dodje do turbinske strane kompresor miruje i svojim oblikom lopatica tjera i tlaci zrak prema turbini, a onda kad se turbina pocne okretati i kompresor se pocne vrtiti te svojom vrtnjom salje puno vise stlacenog zraka?!
    Jel sam ja to dobro povatao? Za princip neke aksijalne izvedbe kompresora, komore izg. i turbine (avionski motor)..

Datum registracije
    11-11-07
    Starost
    24
    Poruka
    2,684
    Liked
    0 times

evo par linkova pa prouci malo

http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...ed=0CCAQ9QEwBg

JET ENGINE GAS TURBINE

Hrvatski vojnik - Internet izdanje

u biti kompresor i turbina su povezani osovinom i nemas teoretske da jedno od toga radi zasebno tj. ne radi...oni rade u paru inace nebi bilo efekta...

Starter
    Datum registracije
    24-09-06
    Poruka
    8
    Liked
    0 times

Pozdrav.

Cekaj, dali sam dobro skuzio:

Da bi se startao kompresor, u komori izgara gorivo sa zrakom okolne temperature (prvih par sekundi nakon paljenja masine kada jos sve miruje) te taj gorivi plin dolzi na turbinu koja se pocne vrtiti te u isto vrijeme pogoni kompresor koji svojim okretanjem sve vise i vise tlaci zrak i povecava mu temperaturu i tako do nekakvog stalnog rada kada temperatura i iskoristivost postane konstantna???
    Prosvijetli me, jer me muci tih start mashine i njegov rad u prvih par sekundi...

Hvala.

Datum registracije
    11-11-07
    Starost
    24
    Poruka
    2,684
    Liked
    0 times

tocno to kak si napisal...zapravo, u komori izgara gorivo koje pogoni turbinu, a cilj tog izgaranja je pogon kompresora..temperatura nije toliko vazna za rad, vise je to za pitanje hladenja...vazno je da se kompresor okrece, te tako usisava onaj zrak ispred sebe, te ga tlaci iza sebe, te tako radi potisak prema naprijed, odnosno gura avion...
    Zadnji Uredio macor : 05-01-10 u 19:02

Lajkaj nas na Facebooku