Pokazujem rezultate 1 do 3 od 3

Pokus iz kemije

Raspravljate o temi Pokus iz kemije u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; Ovak, moram na temelju pokusa napisati esej, pa bi mi svaka pomoć dobro došla... Znači, u ocat su stavljena dva ...

Starter Avatar od korisnika Davide
    Datum registracije
    05-01-09
    Starost
    18
    Poruka
    47
    Liked
    0 times

Pokus iz kemije

Ovak, moram na temelju pokusa napisati esej, pa bi mi svaka pomoć dobro došla...
    Znači, u ocat su stavljena dva kokošja jaja, oko jaja se vide mjehurići, a na vrhu se stvara pjena.... Pretpostavljam da se vapnenac s jaja razgrađuje i nastaje plin.... koji? koja je jednažba procesa?, ljuska je postala mekša i krhka.
    Drugi dan izvadim kokošja jaja i jedno stavim u slanu vodu,a drugo u običnu vodu. Ovo koje sam stavil u slanu vodu je postalo ko gumeno.... kaj se tu događa?

Starter Avatar od korisnika HughJainus
    Datum registracije
    30-09-10
    Poruka
    55
    Liked
    1 times

Re: Pokus iz kemije

plin je vjerovatno CO2 (ugljični dioksid), jer je vapnenac CaCO3...
    a kiselina iz octa je CH3COOH, sad nisam siguran za jednadzbu, kad vapnenac otpusti CO2, trebalo bi ostat CaO (kalcijev oksid)...

neka ti netko iskusniji opise sta se dogadja, jer ni ja nisam 100% siguran... ako netko uoči grešku u mom postu, molim vas da me ispravite... hvala

Starter
    Datum registracije
    08-09-08
    Poruka
    9
    Liked
    0 times

Re: Pokus iz kemije

U octu se nalazi octena kiselina (CH3COOH) koja reagira sa kalcijevim karbonatom iz ljuske jajeta (CaCO3) pri čemu nastaje kalcijev acetat [Ca(CH3COO)2], voda i plin ugljikov dioksid (CO2).
    kada se stavi takvo jaje koje više nema mineralnu opnu u slanu vodu, voda na principu osmoze izvuće vodu iz jajeta te ono postaje gumenasto.

Lajkaj nas na Facebooku