Pokazujem rezultate 1 do 3 od 3

stacionaža???

Raspravljate o temi stacionaža??? u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; imam mali problem.upravo radim diplomski rad i naletio sam na pojam STACIONAŽA sa nekim brojevima.npr hidroelektranu je moguće sa graditi ...

Starter
    Datum registracije
    11-06-09
    Poruka
    1
    Liked
    0 times

stacionaža???

imam mali problem.upravo radim diplomski rad i naletio sam na pojam STACIONAŽA sa nekim brojevima.npr hidroelektranu je moguće sa graditi na stacionaži 50+120km na rijeci X.
    pa me zanima što to toćno predstavlja,pogotovo ovi brojevi odvojeni znakom zbrajanja... rečeno mi je da se to koristi u građevini.ima koji inženjer građevine ovdje???

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Re: stacionaža???

Nisam stručnjak ali koliko sam shvatio ta reč se upotrebljava u više slučajeva.

U tvom slučaju a mom tumačenju hidroelektranu je moguće graditi 50km od ušća reke X + 150 km.
    Ostali delovi reke nisu pogodni a razlozi mogu biti mnogobrojni.Od terena pogodnog za stvaranje potrebne akumulacije vode do dovoljnog dotoka kojom bi se akumulacija punila.Eto ako sam pomogao, mada bi bilo dobro da to proveriš.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Regularni forumas
    Datum registracije
    16-06-06
    Poruka
    169
    Liked
    0 times

Re: stacionaža???

Stacionaža je udaljenost "neke tocke" od referentne pocetne vrijednosti. Najčešće ju koriste građevinari, al se primjenjuje i u drugim poljima.
    Npr...autocesta Dalmatina...početna stacionaža je n.p. Lučko, a zadnja je n.p Ravča.
    Stacionaža je način davanja svakoj točci svoje mjesto u prostoru, odnosno na pravcu.
    Kako bi inače objasnio da se npr. sudar dogodio na autocesti oko Udbine?
    Sudar se dogodio na stacionaži 150+300,00 m autoceste.
    Znači 150km + 300 m ili 150,30 km.
    Stacionažama su u građevini označavaju tjemena ili točke linijskih građevina (ceste, vodovodi, kanalizacija, uređenih obala rijeka).
    Eto, nadam se da je dovoljno dobro objašnjeno

Lajkaj nas na Facebooku