Stranica 1 od 11 123456 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 110

veličina svemira

Raspravljate o temi veličina svemira u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; *~A Tiny Glimpse~* a mjuza mi je genijalna......

 1. #1
  Akademik Avatar od korisnika ševa
  Datum registracije
  29-08-06
  Lokacija
  kekserana
  Starost
  36
  Poruka
  6,468
  Liked
  19 times

  veličina svemira

  *~A Tiny Glimpse~*

  a mjuza mi je genijalna...

 2. #2
  Regularni forumas
  Datum registracije
  12-09-05
  Poruka
  166
  Liked
  1 times

  Re: veličina svemira

  jel ima tko link za onu sliku 10000 galaksija u 3000*3000 formatu?

 3. #3
  Starter
  Datum registracije
  26-02-07
  Starost
  36
  Poruka
  37
  Liked
  0 times

  Re: veličina svemira

  Evo vidi ovo. Ok je do jaja


  Zadnji Uredio Pretorian : 28-02-07 u 00:19

 4. #4
  Vex
  Vex je offline
  prof. Foruma Avatar od korisnika Vex
  Datum registracije
  17-06-06
  Lokacija
  Zagrabiensis
  Starost
  33
  Poruka
  1,933
  Liked
  0 times

  Re: veličina svemira


 5. #5
  Regularni forumaš Avatar od korisnika gollum007
  Datum registracije
  07-02-07
  Lokacija
  greenzagoritis
  Poruka
  281
  Liked
  0 times

  Re: veličina svemira

  Meteorit 30 dkg eksplodirao 60 km u zraku padao na Westin hotel
  /www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,4,28,mateor_Zagreb,72212.jl

 6. #6
  Starter Avatar od korisnika mrtav
  Datum registracije
  25-10-07
  Lokacija
  u zemlji
  Starost
  36
  Poruka
  43
  Liked
  0 times

  Re: veličina svemira

  Nije se niko ni dotaka teme.....pa eto ja cu...
  Nas svemir je skroz velik, prema posljednjim dokazima moglo bi se pokazati da je i beskonacan!
  unatoc tehnologiji mi vidimo samo mali dio svemira, postoji neka vrsta horizonta, da tako recem, iza kojega nikad necemo moc vidit i koji markira ono sto je nama poznato kao vidljivi svemir..
  to ipak nije pravi kut ili zakrivljenje, nesto po cemu bi definirali normalni horizont, nego ima veze s cinjenicom da svemir nije postojao oduvijek i svjetlosti je potrebno odredeno vrijeme da nas dosegne.
  e sad ovisno koji model svemira uzmemo, mogu vam pricat svasta ali, ovdje ima puno "ali", pocet cemo sa expandirajucim svemirom u njega se vise ne sumnja a sve je zapoceo 1929. godine americki astronom Edwin Hubble...
  ako bude ikog zanimalo, nastavak slijedi....to je sve za danas...

 7. #7
  Starter Avatar od korisnika mrtav
  Datum registracije
  25-10-07
  Lokacija
  u zemlji
  Starost
  36
  Poruka
  43
  Liked
  0 times

  Re: veličina svemira

  Prvi moderni kozmolog je bio, naravno, Albert Einstein. Brzo nakon sto je zavrsio svoju generalnu teoriju relativnosti 1915, poceo je upotrebljavati svoje jednadzbe da opise globana svojstva cijelog svemira.. Ubrzo je naisao na ozbiljan problem: ako , u datom vremenu, sve galaksije su stacionarne I svemir je konacan onda njihova zajednicka gravitacijska sila bi ih natjerala da se skupljaju jedna prema drugoj I svemir bi kolabirao.. znaci nije mogao ostati statican, to je malo tezak koncept za shvatit ali nije jedini. Tako je jer vecina misli da svemir definiran svojim volumenom prostora bi trebao ostati iste velicine dok materija koju sadrzava gravitira- da tako recem, prema njegovom centru. Ali to je pogresno. Kao prvo, svemir nema centar, nema sredinu, I dosad valjda znate da gravitacija utjece na sam prostor a ne samo na materiju koju sadrzi. Ovo je naravno kopalo Einsteina jer je tada I njegovo misljenje bilo, kao I ostatka svijeta da bi svemir na visoj razini od galaksija I skupina galaksija trebao ostati statican I nepromjenjiv.
  Ideja razvijajuceg I rastuceg svemira je bila nepotrebna I nepozeljna u to vrijeme…
  I eto kad su Einsteinu njegove jednadzbe pokazivale da bi se svemir trebao skupljati odlucio je malo zakrpati stvar time sto je mislio da bi trebala biti neka protivna sila koja bi balansirala tu skupljajucu silu gravitacije- Antigravitacija. Ona bi trebala balansirati gravitacijsku privlacnost I drzati galaksije razdvojene I svemir stabilnim.
  Razlika izmedu gravitacije I antigravitacije bi bila ista kao isti polovi na magnetu, nesto tako. Ova kozmicka sila odbijanja se pojavljuje u matematici kao broj kojeg je Einstein nazvao Kozmoloska konstanta, u njegovim jednadzbama oznaceno je grckim slovom lambda. U biti ono sto je Einstein predlagao je bio matematicki trik da bi se postigao njegov model staticnog svemira.
  Nekoliko godina poslije njegovog pocetnog rada, Sovijetski kozmolog Aleksandr Friedmann objavio je rad u kojem je predlozio sklanjanje kozmoloske konstante, to je napravio tako sto je kozmolosku konstantu napisao da je jednaka nuli u Einsteinovim jednadzbama.
  Friedman je otkrio kako kad je primjenjivao Einsteinove jednadzbe generalne teorije relativnosti na svemir I razradio matemateku, nalazio je rijesenja koja su ukazivala na to da daljina izmedu bilo koje dvije tocke u svemiru raste u vremenu…
  Otkrio je teoretski da svemir stalno raste. Bila su jos dva znanstvenika koji su dosli do istog zakljucka negdi u isto vrijeme.
  To je bilo malo zbunjujuce ako pomislimo sta bi materija u svemiru trebala raditi pod utjecajem gravitacijske sile i bez antigravitacije koja bi drzala materiju na udaljenosti, naravno svemir bi se trebao smanjivati a ne povecavati! Ali expandirajuci svemir se moze shvatit kao sljedece: zamislite da je nesto stavilo svemir u expandirajuce stanje, neka pocetna eksplozija…
  Tada bi sva gravitacijska sila sve materije u svemiru pokusavala usporiti tu expanziju, I ovo je bila glavnina Friedmannova argumenta. Ako nema kozmicke sile odbijanja da balansira gravitacijsku silu I svemir je poceo sireci se ( dosadilo mi pisat expandirat ) , tada bi u tom trenutku morao se smanjivat ili sirit. Nije mogao ostati izmedu sirenja I kontrakcije posto bi to bilo nestabilno..
  Aj probat cu primjer ovde:_
  Zamislite loptu I komad ceste uzbrdo, e sad ako loptu postavimo na pola puta, uvijek ce se kotrljat nizbrdo.. ali ako neznamo kako je dospijela na polovicu uzbrdice ocekujemo u trenu kad je ugledamo da ce ici ili uzbrdo (sto odgovara sirecem svemiru) ili nizbrdo (skupljajuci svemir), samo ne bi stajala na mjestu. Naravno jedini nacin kojim bi se kretala uzbrdo je da je sutnemo nogom ali I u tom slucaju bi usporila I opet bi se pocela kretati nizbrdo… a sad probajte zamislit da je na vrhu uzbrdice cesta ravna, ako sutnemo loptu dovoljno jako mogla bi se uspeti do vrha. Kad dospije do vrha mogla bi se kretati zauvijek bez usporavanja ( zanemarujem otpor kotrljanja I zraka).
  Hoce li lopta imati dovoljno ubrzanje da dospije do vrha ili ce se poceti kotrljati nazad, njena sudbina ovisi o tome koliko pocetnog ubrzanja ima I koliko visoko je vrh ceste…
  Otprilike ovako moremo zamislit sirenje naseg svemira. Ucinkovitost gravitacije koja usporava sirenje ovisi o tome koliko materije sadrzi nas svemir, bilo to planeti zvijezde, plinovi, subatomske cestice cak I cista energija.
  Je li se svemir sada siri ili skuplja ovisi o tome koliko materije sadrzi I koliko dugo je gravitacija kocila njegovo pocetno sirenje. To je bila osnova Friedmannova modela svemira…
  Al eto, niko pa ni Einstein nije bio spreman vjerovat njegovim rezultatima,sve dok nisu dokazani ekperimentalno, al Friedmann je vec bio umro dotad pa nije doceka to..
  E sad dolazimo do Edwina Hubble-a….
  On je bio prvi koji je skonta da postoje, osim nase I ostale galaksije, dotad je se mislilo da su to oblaci prasine, zvane maglice. Takoder je otkrio da se te galaksije odmicu od nas brzinom koja je bila proporcionalna njihovoj udaljenosti, sto su bile dalje to su se brze udaljavale I to je se desavalo u koju god stranu je okrenuo teleskop. Pokazao je da je Friedmannov model svemira bio tocan… Einstein je morao priznati svoju gresku sa kozmoloskom konstantom. Hubble je skonta da ako se svemir sada siri da je onda u proslosti morao bit manji I tako sve do trenutka nastanka ili Big Bang- naziv koji je prvi koristio Fred Hoyle- ako vas zanima…
  Hubble je svoje otkrice napravio koristeci spektroskopiju ili kozmoloski redshift svijetlosti ako neznate sta je to, ima slican efekt, zvan Dopplerov pomak ili efekt ili svejedno..
  Ali to je promjena u frekvenciji svijetla ili zvuka koje se krece prema nama ili od nas..
  Kad se objekat udaljava od nas valovi svjetla se rastegnu I frekvencija opada, sto je god spektar blizi crvenom to je objekat od kojeg je potekla svijetlost dalji..Ali kako to da se sve galaksije udaljavaju od nas….nije kao da imamo privilegirano mjesto u svemiru jer bi za to morali bit u centru, ali zapravo radi se o tome da galaksije se ne micu od nas nego da se prostor izmedu nas I galaksija rasteze…
  Big bang se nije desio na jednom mjestu I odatle je nasta svemir, ne… big bang je se desio svagdi odjednom I tako se svemir siri, tako se prostor rasteze, ne iz jedne tocke nego iz svih tocaka svemira….

  ja ne mogu vise pisat crkoh... nastavit cemo sutra

 8. #8
  Akademik Avatar od korisnika ševa
  Datum registracije
  29-08-06
  Lokacija
  kekserana
  Starost
  36
  Poruka
  6,468
  Liked
  19 times

  Re: veličina svemira

  čuj, stari, kad pišeš, koristi melo enter i ostavljaj razmake između redaka jer ovo je preteško čitati..

 9. #9
  Regularni forumas Avatar od korisnika gajnc_nova
  Datum registracije
  25-11-07
  Lokacija
  Posavina
  Poruka
  104
  Liked
  0 times

  Re: veličina svemira

  @mrtav čuj već sam to spomenula negdje u nekoj temi. Ajnštajn je imao grešaka, a jedna od onih mu je i ostala ona tvrdnja da je svemir konačan.
  Ne znam zasto nisi spomenuo Teslu?
  Ima nas malo, al' smo pravilno raspoređeni u gomili

 10. #10
  Banned
  Datum registracije
  04-11-07
  Poruka
  278
  Liked
  0 times

  Re: veličina svemira

  znate kaj ja mislim...neke stvari su za nas nedokučive! vi pokušavate objasnit veličinu svemira ali postavite si onda podpitanje. Ako je svemir ograničen šta je onda izvan? zid?? to vjerovatno nikad nečemo saznat dok ne dođemo na drugi svijet a ja vjerujem da ˝drugi˝ svijet postoji jer smatram da nije sve to moglo nastat iz big banga..isto tako ne znam dal je Bog taj koji je sve to napravio...i ne možemo to znati! jer tko je onda napravio Boga? Kako je moguće da oduvijek postoji? To je sve igra velikih brojeva a mi smo tu mali igrači!

Stranica 1 od 11 123456 ... ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku