| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Prirodna Raspravljate o temi veličina svemira u Znanost forumu; Da bas sam gledo na National Geographic-u da se po nekim istrazivanjima dokazalo de se svemir jos uvijek siri ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #81 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 30-12-07 Lokacija: Trnje,Zg Godina: 27
Poruka: 1,102
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: veličina svemira Da bas sam gledo na National Geographic-u da se po nekim istrazivanjima dokazalo de se svemir jos uvijek siri i da ce jednog dana doci do velikog sazimanja odnosno da ce cijeli svemir nestati u nekom uvlacenju (slicno kao ogromna crna rupa)
__________________ Bolje je zbog Parkinsa malo proliti, nego zbog Alzheimera ne popiti Zadnji Uredio bbbtrnje : 17-03-08 u 16:13. |
| | |
| | #83 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 10-03-08
Poruka: 64
![]() | Re: veličina svemira Nije još sakupljeno dovoljno dokaza da se sa sigurnošću može reć hoće li doć do sakupljanja ili ne. Stvar zavisi samo do toga koliko je sve skupa mase u Svemiru. Ako je premalo brzina kojom se širi je prevelika i nastavit će se širit u beskraj. To jest dok sve zvijezde ne ugsanu jedna po jedna. Ako ima više mase onda je brzina premala pa će se širenje zaustavit a onda obrnut pa ćemo svi nazad u jednu super singularnost. Stvar je u tome da je potvrđeno da je većina mase - oko 90%- u svemiru napravljena od crne mase tj nekakvih čudnih čestica koje imaju masu ali nemaju nikakvu interakciju poput obične materije pa se nikad ne skupljaju u zvijezde i planete nego je ta crna masa raspršena oko svake galaksije u jako finom "dimu" . Pošto ta masa ne reagira nikako ni sa čim (osim to nešto slabo sa gravitacijom ogromnih masa poput galaksija) vrlo je teško otkriti jer ne ispušta nikakva zračenja. Zato se i zove crna tvar ili crna masa ili crna materija , kako se kome više sviđa. Engleski je Dark Mater najčešće. Ipak pošto ima masu može je se otkriti pomoću toga a to je i urađeno. Problem je u tome da se nije još skužilo koliko te tamne tvari stvarno ima u cijelom svemiru. A national geographicu netriba ništa više vjerovat jer se taj časni magazin spustio na razinu senzacionalističke trash kurve u zadnjim godinama pa uz neke takve kao znanstvene vijesti objavljuje i "dokaze" o duhovima, one presmiješne teorije o Piramidama ili gluposti o gusarima ili bilo ćemo već samo da prodaju par DVD-a. |
| | |
| | #84 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 10-03-08
Poruka: 64
![]() | Re: veličina svemira Neznam za vas ali meni je predivno što znam da postojim u Svemiru koji je većinom napravljen od tamne iliti Crne materije. Sve ove zvijezde i galaksije koje možete vidjet na slikama su ustvari samo mali sitni draguljčići uronjeni u ogromne oblake te tamne tvari. Ko pjena na moru. |
| | |
| | #85 (permalink) | |
| prof. Foruma Datum registracije: 30-12-07 Lokacija: Trnje,Zg Godina: 27
Poruka: 1,102
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: veličina svemira Citat:
Imam max-tv... ![]()
__________________ Bolje je zbog Parkinsa malo proliti, nego zbog Alzheimera ne popiti | |
| | |
![]() |
| Tagovi: svemira, velicina |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 03:48.