Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Prirodna
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Prirodna Raspravljate o temi veličina svemira u Znanost forumu; Da bas sam gledo na National Geographic-u da se po nekim istrazivanjima dokazalo de se svemir jos uvijek siri ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 17-03-08, 16:11   #81 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 30-12-07
Godina: 27
Poruka: 1,102
bbbtrnje se izdvaja iz masebbbtrnje se izdvaja iz masebbbtrnje se izdvaja iz masebbbtrnje se izdvaja iz mase
Re: veličina svemira

Da bas sam gledo na National Geographic-u da se po nekim istrazivanjima dokazalo de se svemir jos uvijek siri i da ce jednog dana doci do velikog sazimanja odnosno da ce cijeli svemir nestati u nekom uvlacenju (slicno kao ogromna crna rupa)

Bolje je zbog Parkinsa malo proliti,
nego zbog Alzheimera ne popiti

Zadnji Uredio bbbtrnje : 17-03-08 u 16:13.
bbbtrnje je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 17-03-08, 16:26   #82 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 08-06-07
Godina: 18
Poruka: 799
Replica se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Replica

Zanimljivo.....
a kaj će onda ostat ? Sam pitam zanima me...ne gledam baš previše o svemiru na telki.
Odgovori sa citatom
Star 17-03-08, 17:11   #83 (permalink)
Starter

Datum registracije: 10-03-08
Poruka: 64
kastaš se izdvaja iz mase

Nije još sakupljeno dovoljno dokaza da se sa sigurnošću može reć hoće li doć do sakupljanja ili ne.

Stvar zavisi samo do toga koliko je sve skupa mase u Svemiru.
Ako je premalo brzina kojom se širi je prevelika i nastavit će se širit u beskraj. To jest dok sve zvijezde ne ugsanu jedna po jedna.

Ako ima više mase onda je brzina premala pa će se širenje zaustavit a onda obrnut pa ćemo svi nazad u jednu super singularnost.

Stvar je u tome da je potvrđeno da je većina mase - oko 90%- u svemiru napravljena od crne mase tj nekakvih čudnih čestica koje imaju masu ali nemaju nikakvu interakciju poput obične materije pa se nikad ne skupljaju u zvijezde i planete nego je ta crna masa raspršena oko svake galaksije u jako finom "dimu" .

Pošto ta masa ne reagira nikako ni sa čim (osim to nešto slabo sa gravitacijom ogromnih masa poput galaksija) vrlo je teško otkriti jer ne ispušta nikakva zračenja. Zato se i zove crna tvar ili crna masa ili crna materija , kako se kome više sviđa. Engleski je Dark Mater najčešće.

Ipak pošto ima masu može je se otkriti pomoću toga a to je i urađeno.
Problem je u tome da se nije još skužilo koliko te tamne tvari stvarno ima u cijelom svemiru.

A national geographicu netriba ništa više vjerovat jer se taj časni magazin spustio na razinu senzacionalističke trash kurve u zadnjim godinama pa uz neke takve kao znanstvene vijesti objavljuje i "dokaze" o duhovima, one presmiješne teorije o Piramidama ili gluposti o gusarima ili bilo ćemo već samo da prodaju par DVD-a.
kastaš je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 17-03-08, 17:16   #84 (permalink)
Starter

Neznam za vas ali meni je predivno što znam da postojim u Svemiru koji je većinom napravljen od tamne iliti Crne materije.
Sve ove zvijezde i galaksije koje možete vidjet na slikama su ustvari samo mali sitni draguljčići uronjeni u ogromne oblake te tamne tvari. Ko pjena na moru.
kastaš je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-03-08, 20:45   #85 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 30-12-07
Godina: 27
Poruka: 1,102
bbbtrnje se izdvaja iz masebbbtrnje se izdvaja iz masebbbtrnje se izdvaja iz masebbbtrnje se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: kastaš Pogledaj Poruke
A national geographicu netriba ništa više vjerovat jer se taj časni magazin spustio na razinu senzacionalističke trash kurve u zadnjim godinama pa uz neke takve kao znanstvene vijesti objavljuje i "dokaze" o duhovima, one presmiješne teorije o Piramidama ili gluposti o gusarima ili bilo ćemo već samo da prodaju par DVD-a.
Nisam to cito u casopisu nego na televizijskom programu National Geographic, a to je ipak ozbiljnije od casopisa...
Imam max-tv...

Bolje je zbog Parkinsa malo proliti,
nego zbog Alzheimera ne popiti
bbbtrnje je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-03-08, 22:31   #86 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 26-01-08
Poruka: 375
klik™ se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku klik™

čuj, sve mora negdje početi i završiti...Tako i svemir...
klik™ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-03-08, 08:06   #87 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 08-06-07
Godina: 18
Poruka: 799
Replica se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Replica

Nema svemira ! Nema ničega ! Sve je to samo iluzija...
svi smo mi likovi u jednom romanu
Odgovori sa citatom
Star 18-03-08, 14:15   #88 (permalink)
Starter

hvala na interesantnim i dubokim odgovorima.
kastaš je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-08-08, 08:06   #89 (permalink)
Banned

Datum registracije: 07-08-08
Poruka: 272
croatian_force

Citat:
Pravi autor: Replica Pogledaj Poruke
Zanimljivo.....
a kaj će onda ostat ? Sam pitam zanima me...ne gledam baš previše o svemiru na telki.
ostaćemo ja i moj brat robert
croatian_force je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-08-08, 08:11   #90 (permalink)
Banned

Datum registracije: 07-08-08
Poruka: 272
croatian_force

Citat:
Pravi autor: kastaš Pogledaj Poruke
Nije još sakupljeno dovoljno dokaza da se sa sigurnošću može reć hoće li doć do sakupljanja ili ne.

.
da se skupi u jednu točku?

nema šanse.nije tako ni nastao pa neće ni nestati.
croatian_force je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: svemira, velicina

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 03:48.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113