| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Prirodna Raspravljate o temi Životinje i inteligencija u Znanost forumu; evo jedan klip sa dupinima za koje znamo da su inteligentni a evo i beluge kako to rade... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #2 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 25-01-08 Godina: 24
Poruka: 56
![]() | Re: Životinje i inteligencija prema nekim mišljenjima razlika između psihičkih procesa životinje i čovjeka prvenstveno je kvantitativne a ne kvalitativne prirode, dakle definicija inteligencije bila bi podložna istom principu |
| | |
| | #3 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Životinje i inteligencija Pa ove ribe se dobro zajebavaju i sad se mi trebamo praviti pametni. To sam nekad i ja mogao duhanskim dimom. Kod životinja treba razlikovati nagon od inteligencije. Dokazano je da veličina mozga nema presudan značaj za inteligenciju određenog bića. Puno važniji je omjer tjelesne mase i mase mozga.
__________________ Tko hoće - naći će načina, tko neće - naći će tisuću izgovora. |
| | |
| | #4 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 02-06-06 Lokacija: somewhere beyond nowhere Godina: 21
Poruka: 3,059
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Životinje i inteligencija ![]() Evo isto jedan zanimljiv klip, ako već nije negdi bio ![]()
__________________ ~Who dares, wins^Semper fi^ Croportal forum pokreće vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd. |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 08-03-07 Godina: 22
Poruka: 86
![]() | Re: Životinje i inteligencija kvantiteta,omjeri i ostale matematičke karakteristike nisu važne...ono što je bitno se upitat jest kakva je to vrsta inteligencije. kakva je ona sama i kako se manifestira..dakle, pitanje je kvalitete...a to što s raznim znanstvenim procesima nismo još došli u pravi kontakt, to je druga priča..... |
| | |
| | #6 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 25-03-07 Lokacija: zadar
Poruka: 26
![]() | Re: Životinje i inteligencija Citat:
| |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 25-01-08 Godina: 24
Poruka: 56
![]() | Re: Životinje i inteligencija možemo mi mjeriti do sutra, al opet se postavlja pitanje što mi mjerimo. Živčani podražaj je električni impuls, al kako odrediti njegovu kvalitetu. Ako je cjelina više od zbroja svojih dijelova, onda nam mjerenje ne treba, jer će zbroj mjerenoga uvijek biti manji od stvarnih karakteristika cjeline. Kod istraživanja ljudske inteligencije znanstvenici isto "nešto" mjere al ni sami se ne mogu složiti što (npr. brzinu reakcije na podražaj, sposobnost i brzinu rješavanja problema), čak se ne mogu ni složiti oko pitanja inteligencije, tako neki tvrde da postoji opća inteligencija, drugi zagovaraju teoriju višestrukih.... Ne kažem da mjerenja nisu potrebna, ali što kad znaš sve mjere, možeš li iz njih izvući spoznaju o kvaliteti, odnosno o načinu KAKO funkcionira izmjereno (ZAŠTO je već kategorija filozofije). |
| | |
| | #8 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 25-03-07 Lokacija: zadar
Poruka: 26
![]() | Re: Životinje i inteligencija Citat:
Ja mislim da se inteligencija, tj. inteligentno zaključivanje može objasniti mehanicistički, logičkim petljama kakve postoje i kod računala, samo što su neuronski "sklopovi" malo drugačiji od računalnih. Tu je negdje odgovor na pitanje "kako" funkcionira izmjereno, a ni pitanje "zašto" mi ne izgleda kao filozofsko. Jednostavno zato da bismo rješavali probleme i funkcionirali / preživjeli. | |
| | |
| | #9 (permalink) |
| banned | Re: Životinje i inteligencija inače, ljude uopće ne smatram inteligentnim bićima, jer jedina na ovom planetu svoj opstanak ugrožavaju svojim postojanjem, to nijedna druga vrsta nije uspjela niti bude.
__________________ Darth Damfisk creed "Always look on the Dark Side of life, tu ru, tu ru tu ru tu ru" |
| | |
![]() |
| Tagovi: inteligencija, zivotinje |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 16:24.