Pokazujem rezultate 1 do 4 od 4

Autogeni trening

Raspravljate o temi Autogeni trening u Psihologija forumu, dio Znanost foruma; Autogeni trening je izuzetno učinkovita, posve prirodna, znanstveno utemeljena metoda opuštanja, unapređivanja vlastite kvalitete življenja te snažnog jačanja samoizlječujućih duševnih ...

Banned
    Datum registracije
    07-01-09
    Poruka
    873
    Liked
    4 times

Autogeni trening

Autogeni trening je izuzetno učinkovita, posve prirodna, znanstveno utemeljena metoda opuštanja, unapređivanja vlastite kvalitete življenja te snažnog jačanja samoizlječujućih duševnih i tjelesnih snaga, koju je tridesetih godina prošlog stoljeća majstorski osmislio njemački neurolog Johannes Heinrich Schultz (1889.-1970.). U uspješnost te nadasve jednostavne, a univerzalno primjenjive tehnike rada na sebi, dostupne praktički svima, uvjerili su se do danas milijuni zadovoljnih vježbača, diljem svijeta.

Autogeni trening se uči u grupama ili pojedinačno, a može se uspješno savladati za svega nekoliko tjedana. Ciljanim stvaranjem predodžbi te nadasve moćnim autosugestivnim djelovanjem, potpuno spontano dolazi do blagotvornog utjecaja na duh i tijelo, točnije, do nadasve ugodnog i dubokog, okrepljujućeg opuštanja, a time i do preveniranja ili suzbijanja već nastalih psihičkih ili psihosomatskih poremećaja zdravlja, uzrokovanih stresom. Drugim riječima, potpuno popuštanje napetosti i oslobađanje od negativnih emocija očituje se u zamjetnom povećanju duševne i tjelesne svježine, poboljšanju zdravlja, radnih i stvaralačkih sposobnosti, a time i kvalitete i radosti življenja.

Autogeni trening mogu podjednako uspješno primjenjivati i potpuno zdrave i bolesne osobe, kako u cilju relaksacije, rekreacije i promjene stila življenja, tako i pri suzbijanju svih oblika ovisnosti i fobija te tjeskobe, depresije, nesanice, glavobolje, zubobolje, ostalih tjelesnih boli, povišenog krvnog tlaka, probavnih smetnji, anoreksije, bulimije te mnogih drugih smetnji i poremećaja zdravlja. Pritom je bitno uvijek imati na umu da nikada ne isključuje, već samo skladno nadopunjava sve klasične metode liječenja.

c/p vivavox

Jeste li ikada upotrebljavali snagu svoje vlastite volje za opuštanje iliti nešto drugo? Je li Vam pomoglo?

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

Re: Autogeni trening

nisam, al voljela bih to naučiti. čini mi se kao korisna stvar.

reMember A Worm`s Life Champion, Zombie Storm Champion Avatar od korisnika raven
    Datum registracije
    28-01-07
    Starost
    29
    Poruka
    4,079
    Liked
    313 times

ja sam baš jučer pogledao na tv-u emisiju Među nama gdje je prof. Ivančić govorio o hagioterapiji, što je zapravo ista ta stvar.
    Kao što reče Moneypenny, izgleda korisno. Imam cd sa vježbama i planiram to poslušat već danas.
    He's a tourist. He vacations in people's lives, takes pictures, puts them in his scrapbook and moves on. All he's interested in are stories. Basically, he's selfish.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Jedna od najlakših stvari koje možete primeniti jeste - ritmičko disanje.

Sedite na stolicu ili pre spavanja u krevetu.Opustite telo i koncetrišite se samo na disanje. Udahnite duboko vazduh, trudeći se da uslovno rečeno udahnete u stomak. Za trenutak zadržite vazduh pa isto tako izdahnite. Ostavite za trenutak prazna pluća i ponovite postupak. Vežbajte par minuta, vremenom povećavajte minutažu i produžavajte ritam, trudeći se da bude sporiji.
    Ima tu cela šema kako uskladiti sa otkucajima srca ali da ne komplikujemo i ovo je dovoljno da vas opusti.
    Eto Moneypenny, ništa lakše. Ja to često primenjujem i mislim da mi koristi.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Lajkaj nas na Facebooku