Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Psihologija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Psihologija Raspravljate o temi Crvenkapica - učinak bajki u Znanost forumu; Jedan poznanik mi je jednom ispričao da mu je profesor na medicini predavao o tome kako pričanje bajki maloj djeci ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 28-05-07, 13:05   #1 (permalink)
Banned

Datum registracije: 14-05-07
Poruka: 619
greta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznat
Crvenkapica - učinak bajki

Jedan poznanik mi je jednom ispričao da mu je profesor na medicini predavao o tome kako pričanje bajki maloj djeci ostavlja dugotrajne psihičke posljedice na njima. Od svih bajki da najveće traume može ostaviti Crvenkapica.

Navodno da je djeci neshvatljivo to što majka u bajci šalje svoje malo dijete samo u gustu šumu punu strašnih životinja.
I da prolaze kroz raznorazne strahove slušajući tu bajku.
Kad bolje razmislim, svaka od bajki je pomalo sablasna na svoj način.
Dosta mi je zanimljiva ta tema pa me zanima što vi mislite o tome i zna li netko nešto više.
greta12 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 20:38   #2 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,883
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel
Re: Crvenkapica - učinak bajki

ne sjećam se da li me traumatiziralo
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 20:39   #3 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 15-02-07
Poruka: 1,962
vatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosan

mene više traumatizirala pepeljuga i onaj njen princ. Laže bitch
vatra je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 20:45   #4 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 24-04-07
Godina: 29
Poruka: 3,488
Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar

Baš me zanima koji je to profesor...
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 21:31   #5 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 18-11-06
Poruka: 423
Chuorakk ima ono neštoChuorakk ima ono neštoChuorakk ima ono neštoChuorakk ima ono neštoChuorakk ima ono nešto

Meni je baš ko ditetu bila sjebana bajka djevojčica sa šibicama, mala cicikrepne na kraju, baš je greza bajka, baš te baci u bed ilitiga krevet.
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 21:37   #6 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 07-05-07
Poruka: 117
tigress se izdvaja iz masetigress se izdvaja iz masetigress se izdvaja iz mase

ima i u tome nešto...mislim rasparaju vuka pa mu ubace kamenja u drob i bace ga u bunar...a ta mi je bila najdraža, vuk i 7 kozlića...

a vidila sam jednu sestrinu knjigu sa par pričica, za dicu od 3-4 godine. u jednoj je priča o dječaku koji je sisao palac i na kraju su mu ga odrezali jer nije tia prestati. u drugoj opet neki nije tia jesti juhu i posta je toliko mršav da je umro od gladi...
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 21:42   #7 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,883
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel

Citat:
Pravi autor: tigress Pogledaj Poruke
ima i u tome nešto...mislim rasparaju vuka pa mu ubace kamenja u drob i bace ga u bunar...a ta mi je bila najdraža, vuk i 7 kozlića...

a vidila sam jednu sestrinu knjigu sa par pričica, za dicu od 3-4 godine. u jednoj je priča o dječaku koji je sisao palac i na kraju su mu ga odrezali jer nije tia prestati. u drugoj opet neki nije tia jesti juhu i posta je toliko mršav da je umro od gladi...
ma to ti je preneseno
ustvari su mu odrezali pišulinca
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 21:45   #8 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 07-05-07
Poruka: 117
tigress se izdvaja iz masetigress se izdvaja iz masetigress se izdvaja iz mase

ahaaaa...a onda je priča ok
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 23:05   #9 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-03-07
Poruka: 587
Ulysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznat

Osobno ne mislim da je bajka nacin da se dijete traumatizira vec samo malo poblize upozna sa efektom dobra i efektom zla. Nekako usmjeriti dijete na jedan pomaknut, ali opet suptilan nacin kako da reagira u pojedinim situacijama. S tim da ne naglasavam, odlican nacin poticanja na vizualizaciju i smisljanje vlastitog svijeta gdje ce tu bajku smjestiti.

Sto se crvenkapice tice, mene nije posebno takla, ni pishicki ni ikako drugacije, a koliko sam cula i vidjela ni na danasnje klince nista posebno ne ostavlja traga. Ako cemo cjepidlacit, crvenkapica ide u skolu, znaci trebala bi se prostorno vec znati orijentirati, mama joj radi i trazi pomoc od vlastitog djeteta, daje joj prakticne savjete, koliko znam otac se u prici ne spominje pa ni ne sluzi kao moguca pripomoc, itd, itd...meni bilo super kad su vuku sivali trbuh, i uvijek sam ga zamisljala kao veliku plisanu igracku...

Djevojcica sa sibicama (zigicama) je meni samo bila poticaj da malo razmislim kako sam sretno dijete i kako imam sve i svasta i da mozda ne bi trebala traziti i 100-u barbiku (s kojima se btw nisam igrala, osim sto sam im crtala tetovaze i bojala kose), kako dijete koje nema nista, odnosno u najgorem(boljem, ovisno o gledistu) trenutku i dalje brije na ono najosnovnije i najpotrebnije djetetu - sigurnost i ljubav.

Roditelji su cesto gotovanski orijentirani na odgoj vlastite djece, pa cak i kad se o bajkama radi...jos kad bi pokoju informaciju i objasnili djetetu, bilo bi ok. Ali sretna su jos ta djeca kojima roditelji uopce i citaju, pa makar i rutinski po traci...''djevojcica sa zigicama'' na sve strane, najvise psihicki zakinute....

Andersen, braca Grimm, I.B. Mazuranic, O. Wilde i ostali genijalci su na djelu. Bajke su zakon...ajme kako meljem...samo sam malo umorna, ali mogu ja to i bolje.....budem, budem vec...
Odgovori sa citatom
Star 29-05-07, 08:08   #10 (permalink)
Banned

Datum registracije: 14-05-07
Poruka: 619
greta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: Ulysea Pogledaj Poruke
Roditelji su cesto gotovanski orijentirani na odgoj vlastite djece, pa cak i kad se o bajkama radi...jos kad bi pokoju informaciju i objasnili djetetu, bilo bi ok. Ali sretna su jos ta djeca kojima roditelji uopce i citaju, pa makar i rutinski po traci...''djevojcica sa zigicama'' na sve strane, najvise psihicki zakinute....

Andersen, braca Grimm, I.B. Mazuranic, O. Wilde i ostali genijalci su na djelu. Bajke su zakon...ajme kako meljem...samo sam malo umorna, ali mogu ja to i bolje.....budem, budem vec...
To je istina, dijete danas može biti sretno ako mu roditelji uopće nešto stignu čitati.
Ali čini mi se da si ti bila dosta realno dijete. Ja se baš sjećam osjećaja dok su mi drugi čitali bajke, nije mi u nekim trenucima bilo svejedno. Često sam se poistovjećivala s ona 3 praščića i najstrašniji mi je bio onaj dio u kojem vuk šeta oko kuće prije nego što je sruši. Zamišljala sam da mene tako netko opasan stoji pred vratima a ja ne mogu pobjeći.

Baš sam nedavno pročitala da je izdana knjiga pod naslovom "Nove bajke koje pomažu djeci" i taj mi je naslov zvučao dosta simptomatično.
U svakom slučaju, mislim da ću svom djetetu jednog dana na neki način probati dočarati da su to ipak samo bajke.
greta12 je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: bajki, crvenkapica

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 16:19.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103