| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Psihologija Raspravljate o temi Crvenkapica - učinak bajki u Znanost forumu; Bajke me nisu traumatizirale, ali mislim da su u tim pričama biti načini na koje roditelj (ili netko drugi) čita ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #11 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 18-02-07 Lokacija: Zagreb Godina: 24
Poruka: 2,632
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Bajke me nisu traumatizirale, ali mislim da su u tim pričama biti načini na koje roditelj (ili netko drugi) čita i objašnjava tu bajku. Bitno ja da se ona djetetu prenese tako da se izvuče poanta iz nje. Sjećam se kad je meni baka crvenkapicu prepričavala da sam ju pitala kako crvenkapica ne kuži da ono nije njena baka već vuk???? I baka mi je pričala da sam poslije ja svima okolo govorila da je crvenkapica baš glupa jer se na slikama baš vidjelo da je to vuk!
__________________ I only know how to do things 3 ways: -the WRONG way -the RIGHT way -and MY way, which is really the WRONG way, only faster! |
| | |
| | #12 (permalink) | |
| prof. Foruma Datum registracije: 20-12-05
Poruka: 1,628
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Citat:
A baš mi je trebala ovakva tema. Pročitao sam sve postove, pa lagano iz svakog izvlačim poučke. Trebati će mi ovi komentari da dobro odlučim što pričati svom malom Natku. A u tome će mi pomoći i mama, mislim na svoju suprugu, naravno. ![]()
__________________ Konačno da i ja jednu kažem | |
| | |
| | #13 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 13-04-07 Lokacija: Zagreb Godina: 18
Poruka: 1,628
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki A kaj ja znam,ja jedino znam da sam ko mala imala neku knjigu sa bajkama,a u bajkama su bila sama neka čudovišta i njihove slike,ja sam to stalno sanjala i imala nočne more! Ne kužim zakaj su mi to starci opče davali,samo se sječam da sam ju stalno bacala iza kreveta,a luda baka mi ju je stalno vadila i davala koja glupača usrana!
__________________ Nemoj me uzimati za riječ, uzmi me u naručje! |
| | |
| | #14 (permalink) | |
| Regularni forumas Datum registracije: 07-05-07 Lokacija: Dalmacija
Poruka: 117
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Citat:
ma sigurno da je najbitnija poanta ali na blagi način...jer dijete u toj dobi ne može shvatiti da je sve to preneseno i da bi trebalo izvuči poučak a ne doslovno shvaćati
__________________ Sve što je dobro ili je nemoralno ili ilegalno ili deblja | |
| | |
| | #15 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-03-07
Poruka: 598
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Zato postoji roditelj, da djetetu objasni kaj ga muci ili da mu odgovori na pitanja, pojasni neke nejasnoce itd, itd... Forsanje nema sigurno neku preveliku svrhu, pogotovo ako dijete to naocigled odbacuje...mislim kog vraga?!?! Citanje bajki, prica, slikovnica (itd) bi trebao bi super trenutak (zblizavanje, prisnost i spike) izmedju djeteta i roditelja, bake, djeda, a ne fu**in' trauma.
__________________ There was a long silence, during which I found this incredible horror assuming the hues of reality. |
| | |
| | #16 (permalink) | |
| Banned Datum registracije: 14-05-07
Poruka: 619
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Citat:
Ja sam ponekad presretna što imam tako dobru baku. Ne mislim da je tvoja baka loša jer ti je gurala bajke nego sam se sjetila raznih primjera ne baš uzornih baka od svojih poznanica. Tako je jednu dragu prijateljicu baka pokašala ubiti dok je bila u trbuhu njene kćerke trujući je. Majko mila... (ali to je 10-ta tema) | |
| | |
| | #17 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Crvenkapica - učinak bajki Meni nikad nisu čitali bajke, jer smo bili siromašni. Danas kad sam odrastao znam da cure imaju u gaćama crvenkapicu svakih mjesec dana , a ja imam vuka u gaćama svaki dan , ali isto kada moj Vuk pođe u šumu, on ne voli sresti Crvenkapicu, a ni baku. On voli samo šumarke, i špilje u šumi. |
| | |
| | #18 (permalink) | |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
Poruka: 3,567
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Citat:
![]() | |
| | |
| | #19 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 28-04-07 Lokacija: Beograd Godina: 23
Poruka: 3,550
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Postoji psihosexualna analiza svih bajki,i nama na predavanjima je pricao profesor kao za Crvenkapu da je to kao u prevodu devojka koja odrasta zeli bez obzira sto je upozorena (u bajci od strane majke) da ide po njenom, i da zeli iskustvo i nekog muskarca koji nije "dobar" (u bajci je to vuk)...malo bolje razmislite i jeste tako.Ima dosta zanimljivih pricica i za Uspavanu lepoticu, Trnovu ruzicu (ta bajka je vezana za prvu menstruaciju) ....Jeste mozda bez veze kao bajke se citaju deci ali one sve imaju i drugo znacenje.
__________________ ♥ |
| | |
| | #20 (permalink) | |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Lokacija: offline Godina: 37
Poruka: 3,879
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki A vid', jedna ozbiljna tema pa da je izvučemo iz naftalina... Meni su osobno bajke jedno od dražih sjećanja iz djetinjstva (što se vidi po temi u kojoj sam stavljao Wildeove priče na engleskom). Stvar je samo da roditelj, ako je pametan objasni, navede dijete samo da shvati a uvijek bude tu da utješi i pruži 'sigurnost'...Citat:
). Ja sam s jednim okom gledao film, s drugim maloga- pa kad sam vidio da se malo meškolji (jer je zaplet bio dosta složen), nisam mu objasnio nego lijepo postavio sugestivno pitanje da ga navedem na pravo rješenje (em mu je lakše pratiti film, em je ponosan kako je to sam skužio), ili kad sam primjetio da je blago nervozan zbog radnje, šaljivom upadicom mu razbio nervozu... Ali ljudi to danas baš i ne rade, zavale se u stolac, žvaču kokice, pijuckaju Coca-Colu, a klinci 'zuje'.I da li je tko vidio te "Nove priče koje pomažu djeci"? Naslov mi ne zvuči baš inspirativno- mislim da su klasici koje je Ulysea nabrojila nešto posebno (a Lulu- ne bih se složio s tim interpretacijama*). Samo bih dodao i neke od Šenoinih Povjestica (iako su neke blago rečene 'maznute')... Tko se ne sjeća stihova "prođe vrijeme, dođe rok/eto vraga, skok na skok" (i kako su ga na kraju izdevetali). ![]() * što bi rekao i osnivač tih bedastoća- "Nekad je lula samo lula." ![]()
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde | |
| | |
![]() |
| Tagovi: bajki, crvenkapica |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 18:29.

Nemoj me uzimati za riječ, uzmi me u naručje!
, a ja imam vuka u gaćama svaki dan
, ali isto kada moj Vuk pođe u šumu, on ne voli sresti Crvenkapicu, a ni baku. On voli samo šumarke, i špilje u šumi.
Meni su osobno bajke jedno od dražih sjećanja iz djetinjstva (što se vidi po temi u kojoj sam stavljao Wildeove priče na engleskom). Stvar je samo da roditelj, ako je pametan objasni, navede dijete samo da shvati a uvijek bude tu da utješi i pruži 'sigurnost'...