| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Psihologija Raspravljate o temi Crvenkapica - učinak bajki u Znanost forumu; pinokio govori o eksplataciji djece pepeljuga eksplatacija + zlostavljanje ivica i marica isto... lista je samo dulja i dulja... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #31 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 14-05-06 Godina: 25
Poruka: 527
![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki pinokio govori o eksplataciji djece pepeljuga eksplatacija + zlostavljanje ivica i marica isto... lista je samo dulja i dulja
__________________ "... I love you just a little bite less then Pearl Harbor sucked...I need you just as much as Matt Damon needs acting classes..." |
| | |
| | #34 (permalink) | |
| Starter | Re: Crvenkapica - učinak bajki Citat:
![]() Perrault je bio veliki uzor i braći Grimm i Andersenu, pa su njegove priče i preradili za djecu . I da bile su brutalne ( npr. Crvenkapica legne k vuku u krevet i on je pojede , majka Kraljevića iz Pepeljuge je kanibal i želi pojesti njhovu djecu itd.) ali samo zato jer te originalne ni nisu bile namjenjene djeci - bile su pričane u kraljevskim salonima tadašnjoj eliti. Sve bajke kao i slikovnice i ostale priče imaju nekoliko ciljeva, a to su : pomoći djetetu upoznati medij pisane riječi, izazivanje emocija, bogaćenje vokabulara i zadovoljavanje dječje potrebe za novim ( among other things ) Možda su nekima bajke i prouzročile traume ali većina djeca ne shvaća bajke onako kako ih shvaćaju odrasli - npr, mi ćemo kazne u bajkama shvatiti brutalno, oni će simbolično. osobno, puno je važniji način na koji je priča, bajka, slikovnica pročitana nego ono što u njoj piše. | |
| | |
| | #37 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 17-01-08 Lokacija: Zadar Godina: 24
Poruka: 932
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Ja mislim da bajke mogu imati negativan učinak na osobu. O tome sam dosta čitala i postoje znanstveni dokazi zato. Kao što nas djetinjstvo uvelike određuje tako i bajke koje su bitna stvar u našem djetinjstvu mogu ostavljati velike tragove na pojedinca u budućnosti. Odavno sam još s prijateljicom pričala o ovoj temi... Ona je kao dite imala groznu slikovnicu Crvenkapice, mrzila je tu slikovnicu i bojala se vuka (s vukom su je i svi plašili kad bi nešto krivo napravila) ... i dan danas u njezinim ružnim snovima uvijek su vukovi... Kod mene je bio slučaj sa audio kazetom Ivice i Marice... bio je jedan dio di vještica pjeva i smije se - toliko sam ga se bojala da sam u tom trenutku uvik panično gasila radio. U mojim najružnijim snovima su uvik redovito stare bake... Ne mislite li da su neke bajke malo teške za djecu? Ti strahovi koje dobijemo u djetinjstvu ostaju nam za čitav život.
__________________ Quod scriptum manet. |
| | |
| | #38 (permalink) |
| Bitch Datum registracije: 02-08-07 Godina: 28
Poruka: 5,663
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Slusanje bajki mi nije bilo traumaticno, daleko od toga... Bile su mi samo simpaticne, kao i ponovno prepricavanje istih trudeci se da ne izostavim neki detalj... Sta moze biti sustina njihovog postojanja? Nagovestavanje detetu da u svetu postoji dobro i zlo i da dobro obicno pobedjuje sto deluje pomalo naivno, ali sigurno se detetu usadjuje ta ideja i pomaze razvoju morala. Detetu se vrlo rano nagovestava da su zla dela kaznjiva, a da ce se dobro dobrim vratiti. Zasto? Zato da bi dete nastojalo da bude sto bolje prema ostalima, bar dok ne odraste i ne shvati prema kome se moze ponasati suprotno... Drugo, mislim da bajke pomazu razvoju jezika, kao i boljeg pamcenja kod deteta, jer ono ce se verovatno truditi da te iste bajke isprica nekom drugom... Svaka tvrdnja da u njima postoji sexualna konotacija je, po meni, nebulozna!
__________________ Credibile quia ineptum... |
| | |
| | #39 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 17-01-08 Lokacija: Zadar Godina: 24
Poruka: 932
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Crvenkapica - učinak bajki Slušajući bajke djeca razvijaju govor, maštu, koncentraciju itd, pa naravno da su bajke dobre za djecu. Problem je u neadekvatnosti nekih autora a pogotovo crtača bajki. npr. Crvenkapica ima mnogo svojih poznatih verzija (više od deset), neke od tih su jako brutalne i nisu prilagođene za djecu
__________________ Quod scriptum manet. |
| | |
![]() |
| Tagovi: bajki, crvenkapica |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 21:56.

trkeljaš ti malo, ha....
Bajke, mrzio sam ih kao djete, a sada isto!

ali većina djeca ne shvaća bajke onako kako ih shvaćaju odrasli - npr, mi ćemo kazne u bajkama shvatiti brutalno, oni će simbolično.