Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Psihologija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Psihologija Raspravljate o temi Crvenkapica - učinak bajki u Znanost forumu; pinokio govori o eksplataciji djece pepeljuga eksplatacija + zlostavljanje ivica i marica isto... lista je samo dulja i dulja...

Odgovor

Opcije Teme
Star 25-11-07, 16:12   #31 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 14-05-06
Godina: 25
Poruka: 527
grim se izdvaja iz mase
Re: Crvenkapica - učinak bajki

pinokio govori o eksplataciji djece
pepeljuga eksplatacija + zlostavljanje
ivica i marica isto...
lista je samo dulja i dulja
Odgovori sa citatom
Star 27-11-07, 17:44   #32 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: Nefertiti Pogledaj Poruke
trkeljaš ti malo, ha....
Slatkice, ako je to tebi trkeljanje, onda to znači samo jedno: da govorim tebi jedino razumljivim jezikom.
automaton je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 14-12-07, 09:37   #33 (permalink)
Starter

Datum registracije: 09-12-07
Godina: 33
Poruka: 29
Berekin se izdvaja iz mase

Bajke, mrzio sam ih kao djete, a sada isto!
Berekin je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 16-12-07, 19:06   #34 (permalink)
Starter

Datum registracije: 29-04-07
Godina: 23
Poruka: 39
ivaaa se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku ivaaa

Citat:
Pravi autor: ivana0015 Pogledaj Poruke
evo ovako...sad da ja malo pametujem...ja imala dječiju književnost na faksu-prošla tek na komisiji- poznati dječiji pisac peurot
a da nisi zbog toga što ne znaš kak se prezime piše prošla tek na komisiji ? zezam se , morala sam

Perrault je bio veliki uzor i braći Grimm i Andersenu, pa su njegove priče i preradili za djecu . I da bile su brutalne ( npr. Crvenkapica legne k vuku u krevet i on je pojede , majka Kraljevića iz Pepeljuge je kanibal i želi pojesti njhovu djecu itd.) ali samo zato jer te originalne ni nisu bile namjenjene djeci - bile su pričane u kraljevskim salonima tadašnjoj eliti.

Sve bajke kao i slikovnice i ostale priče imaju nekoliko ciljeva, a to su : pomoći djetetu upoznati medij pisane riječi, izazivanje emocija, bogaćenje vokabulara i zadovoljavanje dječje potrebe za novim ( among other things )
Možda su nekima bajke i prouzročile traume ali većina djeca ne shvaća bajke onako kako ih shvaćaju odrasli - npr, mi ćemo kazne u bajkama shvatiti brutalno, oni će simbolično.

osobno, puno je važniji način na koji je priča, bajka, slikovnica pročitana nego ono što u njoj piše.
ivaaa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-12-07, 17:36   #35 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 15-10-07
Poruka: 1,615
lamborghini je zabranio reputaciju

Citat:
Pravi autor: Berekin Pogledaj Poruke

neki poremećaj ili
lamborghini je offline  
Odgovori sa citatom
Star 29-12-07, 18:12   #36 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: Berekin Pogledaj Poruke
Šteta! A život je tako bajkovit...
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-06-08, 23:40   #37 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 17-01-08
Godina: 24
Poruka: 932
latoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono nešto

Ja mislim da bajke mogu imati negativan učinak na osobu. O tome sam dosta čitala i postoje znanstveni dokazi zato. Kao što nas djetinjstvo uvelike određuje tako i bajke koje su bitna stvar u našem djetinjstvu mogu ostavljati velike tragove na pojedinca u budućnosti.

Odavno sam još s prijateljicom pričala o ovoj temi... Ona je kao dite imala groznu slikovnicu Crvenkapice, mrzila je tu slikovnicu i bojala se vuka (s vukom su je i svi plašili kad bi nešto krivo napravila) ... i dan danas u njezinim ružnim snovima uvijek su vukovi...
Kod mene je bio slučaj sa audio kazetom Ivice i Marice... bio je jedan dio di vještica pjeva i smije se - toliko sam ga se
bojala da sam u tom trenutku uvik panično gasila radio. U mojim najružnijim snovima su uvik redovito stare bake...

Ne mislite li da su neke bajke malo teške za djecu?
Ti strahovi koje dobijemo u djetinjstvu ostaju nam za čitav život.
Odgovori sa citatom
Star 21-06-08, 11:59   #38 (permalink)
Bitch

Datum registracije: 02-08-07
Godina: 28
Poruka: 5,663
white devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobarwhite devil je stvarno dobar

Slusanje bajki mi nije bilo traumaticno, daleko od toga...

Bile su mi samo simpaticne, kao i ponovno prepricavanje istih trudeci se da ne izostavim neki detalj...

Sta moze biti sustina njihovog postojanja? Nagovestavanje detetu da u svetu postoji dobro i zlo i da dobro obicno pobedjuje sto deluje pomalo naivno, ali sigurno se detetu usadjuje ta ideja i pomaze razvoju morala. Detetu se vrlo rano nagovestava da su zla dela kaznjiva, a da ce se dobro dobrim vratiti. Zasto? Zato da bi dete nastojalo da bude sto bolje prema ostalima, bar dok ne odraste i ne shvati prema kome se moze ponasati suprotno...

Drugo, mislim da bajke pomazu razvoju jezika, kao i boljeg pamcenja kod deteta, jer ono ce se verovatno truditi da te iste bajke isprica nekom drugom...

Svaka tvrdnja da u njima postoji sexualna konotacija je, po meni, nebulozna!
Odgovori sa citatom
Star 21-06-08, 15:05   #39 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 17-01-08
Godina: 24
Poruka: 932
latoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono neštolatoa ima ono nešto

Slušajući bajke djeca razvijaju govor, maštu, koncentraciju itd, pa naravno da su bajke dobre za djecu.
Problem je u neadekvatnosti nekih autora a pogotovo crtača bajki.
npr. Crvenkapica ima mnogo svojih poznatih verzija (više od deset), neke od tih su jako brutalne i nisu prilagođene za djecu
Odgovori sa citatom
Star 21-06-08, 21:47   #40 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 24-03-08
Poruka: 1,110
Inšpektor se izdvaja iz maseInšpektor se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Inšpektor Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Inšpektor

ja sam ih mrzio.
Ja sam umjesto njih čito playboy, to mi je tada bila bajka!
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: bajki, crvenkapica

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 21:56.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114