Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Psihologija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Psihologija Raspravljate o temi Crvenkapica - učinak bajki u Znanost forumu; s razlogom se bajke citaju djeci nakon 4 god zivota.. !...

Odgovor

Opcije Teme
Star 19-09-08, 23:07   #41 (permalink)
Banned

Datum registracije: 26-06-08
Poruka: 1,325
avelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auru
Re: Crvenkapica - učinak bajki

s razlogom se bajke citaju djeci nakon 4 god zivota.. !
avelana je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 19-09-08, 23:08   #42 (permalink)
Banned

avelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auruavelana ima spektakularnu auru

Citat:
Pravi autor: grim Pogledaj Poruke
pinokio govori o eksplataciji djece
pepeljuga eksplatacija + zlostavljanje
ivica i marica isto...
lista je samo dulja i dulja
jao,jao...
avelana je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 20-09-08, 15:20   #43 (permalink)
Regularni forumas

Avatar od korisnika Croatian Hawk

Datum registracije: 18-09-08
Poruka: 135
Croatian Hawk se izdvaja iz mase

Crvenkapica je najveci ucinak u bajki imala na svoju baku jer je vuku pokazala put k njenoj kuci te ju je on pojeo i to je na baki ostavilo trajne tragove
Croatian Hawk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-09-08, 19:08   #44 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 29-07-08
Godina: 57
Poruka: 896
Savana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono nešto

Svako vreme ima svoju publiku.
Tako nekako dodje i sa bajkama.Ono sto su nama nekada citali, mozda vise nije tako aktuelno pa i odredjene bajke mogu izazvati suprotan efekat.
Ne tako skoro jedan mali klinac se bacio sa nekog sprata jer je poverovao u pricu o Petru Panu.Sve u svemu doslo je vreme da promenimo pristup i literatuturu.Mozda ne sve jer ima dosta toga lepoga ali je dosta bajki davno progutalo vreme pa ih treba ostaviti negde na polici.
Odgovori sa citatom
Star 20-09-08, 20:42   #45 (permalink)
Banned

Citat:
Pravi autor: Savana Pogledaj Poruke
Svako vreme ima svoju publiku.
Tako nekako dodje i sa bajkama.Ono sto su nama nekada citali, mozda vise nije tako aktuelno pa i odredjene bajke mogu izazvati suprotan efekat.
Ne tako skoro jedan mali klinac se bacio sa nekog sprata jer je poverovao u pricu o Petru Panu.Sve u svemu doslo je vreme da promenimo pristup i literatuturu.Mozda ne sve jer ima dosta toga lepoga ali je dosta bajki davno progutalo vreme pa ih treba ostaviti negde na polici.
savana.. zašto ??.. Pa to su braca Grimm, Andersen,Ivana Brlić Mažuranić.. njih da se stavi na police.. ? Samo je stvar toga da se bajke ne citaju svakoj djeci , tj ..ne malenoj.. za njih postoje slikovnice.., pa kasnije malo basne(a tako ih divnih ima )..Gustav Krklec..itd..
Danasnje bajke..dapace, ali ta ilustracija u vecina njih mi je grozna,,

nijedna nova bajka mi nece zamjenit Palcica, zvjezdane talire (prekrasno djelo),macka u cizmama sa iznimnom poukom..
avelana je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-09-08, 22:22   #46 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 29-07-08
Godina: 57
Poruka: 896
Savana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono nešto

avelana, ogradio sam se.Naime rekao sam ne sve.Naravno da ostaje puno toga lepog.
Odgovori sa citatom
Star 20-09-08, 22:37   #47 (permalink)
Banned

Citat:
Pravi autor: Savana Pogledaj Poruke
avelana, ogradio sam se.Naime rekao sam ne sve.Naravno da ostaje puno toga lepog.
okej..sorry..ako je ispalo ko napad
avelana je offline  
Odgovori sa citatom
Star 21-09-08, 12:38   #48 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 18-01-08
Godina: 24
Poruka: 1,265
latoa ima spektakularnu aurulatoa ima spektakularnu aurulatoa ima spektakularnu aurulatoa ima spektakularnu aurulatoa ima spektakularnu aurulatoa ima spektakularnu aurulatoa ima spektakularnu aurulatoa ima spektakularnu aurulatoa ima spektakularnu aurulatoa ima spektakularnu auru

Po svemu sudeći priče na kojima odrastaju djeca u nisu neka nevažna i sporedna pitanja. To vrijedi kako za tradicionalne bajke koje se vec stoljećima prenose, ali i za tekstove u čitankama na kojima djeca ulaze u svijet književnosti.

Ako bismo ove priče kritizirali s polazišta filozofije mirovnog odgoja onda bismo trebali obratiti pozornosti na podjelu dobrih i zlih pojedinca, na podjelu na one koji su u pravu i one koji nisu u pravu, što u stvarnosti naravno ne postoji. Mogli bismo reci da su priče tendenciozne. Dobro u pričama uvijek pobjeduje zlo, a ono biva cesto vrlo okrutno kažnjeno. Nasilje time postaje opravdano iako ono dovodi u pitanje dobrotu koja se tako okrutno osvećuje.

Citat:
Kriticko citanje bajki
Leimdorferov pristup bajkama možemo shvatiti i kao poticaj za kriticko citanje
bajki. Uzmimo za primjer bajku Šuma Striborova od Ivane Brlic Mažuranic. U bajci
je rijec o odnosu snahe i svekrve. Bajka je pisana s aspekta sinovljeve majke.
Nezadovoljna sinovljevom ženidbom ona prolazeci kroz mnoge patnje uspijeva
spasiti sina opcinjenog snahinim carima. No, prica bi mogla izgledati potpuno
drugacije ukoliko bismo culi snahinu ili sinovljevu verziju te iste price. Nije li možda
tu rijec o klasicnom sukobu majke (svekrve) sa sinovljevom ženom (snahom) koja se
u vecem ili manjem intenzitetu javlja u pocetku svih brakova kao posljedica konacnog
odvajanja sina od majke i emocionalnog vezivanja za drugu žensku osobu? Nije li
možda žrtva u ovoj prici upravo snaha u kojoj svekrva vidi zmiju koja joj otima sina?

Odgovori sa citatom
Star 11-11-08, 22:39   #49 (permalink)
Starter

Datum registracije: 01-11-08
Godina: 26
Poruka: 9
BetyKety se izdvaja iz mase

Oduvjek je postojalo i postojati će dvojno mišljenje psihologa i pedagoga glede utjecaja bajke na dijete.
Mnogi ističu kako je odgojna funkcija bajke loša iz razloga što negativno utječe na razvoj mladog čovjeka i stavlja u prvi plan nepotrebne stvari, npr. zašto Trnoružicu spašava princ na bjelom konju, zašto se Pepeljuga udaje za princa, zašto Snjeguljicu spašava princ???? Tumače tu simboliku vrli negativno; princ-najviši položaj u društvu, bjeli konj - najljepši i dakle, i naskuplji kao simbol materijalizma!!!! Sa druge strane oni koji podržavaju bajke smatraju je kao poticaj djetetu da razvija maštu i samim time da potencijalno razvija ljubav za čitanjem, što je vrlo bitno jer danas je na svu žalost knjiga zamjenjena novim medijima što je vrlo loše za nas mlade i za našu budućnost!!!
BetyKety je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-11-08, 16:06   #50 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 08-12-07
Godina: 27
Poruka: 2,001
mrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono nešto

Citat:
Pravi autor: Ulysea Pogledaj Poruke
Osobno ne mislim da je bajka nacin da se dijete traumatizira vec samo malo poblize upozna sa efektom dobra i efektom zla. Nekako usmjeriti dijete na jedan pomaknut, ali opet suptilan nacin kako da reagira u pojedinim situacijama. S tim da ne naglasavam, odlican nacin poticanja na vizualizaciju i smisljanje vlastitog svijeta gdje ce tu bajku smjestiti.

Sto se crvenkapice tice, mene nije posebno takla, ni pishicki ni ikako drugacije, a koliko sam cula i vidjela ni na danasnje klince nista posebno ne ostavlja traga. Ako cemo cjepidlacit, crvenkapica ide u skolu, znaci trebala bi se prostorno vec znati orijentirati, mama joj radi i trazi pomoc od vlastitog djeteta, daje joj prakticne savjete, koliko znam otac se u prici ne spominje pa ni ne sluzi kao moguca pripomoc, itd, itd...meni bilo super kad su vuku sivali trbuh, i uvijek sam ga zamisljala kao veliku plisanu igracku...

Djevojcica sa sibicama (zigicama) je meni samo bila poticaj da malo razmislim kako sam sretno dijete i kako imam sve i svasta i da mozda ne bi trebala traziti i 100-u barbiku (s kojima se btw nisam igrala, osim sto sam im crtala tetovaze i bojala kose), kako dijete koje nema nista, odnosno u najgorem(boljem, ovisno o gledistu) trenutku i dalje brije na ono najosnovnije i najpotrebnije djetetu - sigurnost i ljubav.

Roditelji su cesto gotovanski orijentirani na odgoj vlastite djece, pa cak i kad se o bajkama radi...jos kad bi pokoju informaciju i objasnili djetetu, bilo bi ok. Ali sretna su jos ta djeca kojima roditelji uopce i citaju, pa makar i rutinski po traci...''djevojcica sa zigicama'' na sve strane, najvise psihicki zakinute....

Andersen, braca Grimm, I.B. Mazuranic, O. Wilde i ostali genijalci su na djelu. Bajke su zakon...ajme kako meljem...samo sam malo umorna, ali mogu ja to i bolje.....budem, budem vec...
potpisujem ovo i jedino sto imam za dodati je da u svakom slucaju vecu traumu djeci izazivaju digymoni i razna druga cudovista koja im se pustaju kao i razne nasilne igrice koje im se daju nego jedna crvenkapica ili slicna bajka.
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: bajki, crvenkapica

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 06:52.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114