Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 29

Da li znate prepoznati laž?

Raspravljate o temi Da li znate prepoznati laž? u Psihologija forumu, dio Znanost foruma; Da li znate prepoznati laž? Još davno kad sam se prvi put susrela sa nekim trikovima za otkrivanje laži probudili ...

V.I.P. Član Avatar od korisnika latoa
    Datum registracije
    18-01-08
    Starost
    27
    Poruka
    2,637
    Liked
    12 times

Da li znate prepoznati laž?

Da li znate prepoznati laž? Još davno kad sam se prvi put susrela sa nekim trikovima za otkrivanje laži probudili su veliki interes kod mene. Željela sam ih znati i što je još važnije u određenom trenutku prepoznati. Svi ih koristimo, a kod od svakog su drugačiji i to nije jednostavno, ali zato i je posebno zanimljivo.

Brojni su pokreti ili signali koji ukazuju na to da netko govori neistinu.

1. Ruka preko usta
    Ruka preko usana pokazuje da se osoba trudi ne progovoriti. To može značiti i nježan, brz pokret prstima preko usana.

2. Ograničeni pokreti
    U nekih ljudi ćemo opaziti ograničene pokrete rukama. Ruke prestaju s gestikulacijom kad su ljudi nesigurni u ono što govore. Tada prirodne kretnje rukama u tih ljudi gotovo posve prestaju, jer se moraju jako usredotočiti na ono što govore ne bi li ostavili dojam da su posve sigurni u sebe. U normalnom razgovoru čak se i ruke u džepovima miču. Takva kretnja odaje i nervozu.

3. Lickanje usnice

Ako netko počne nervozno lickati usnice, to može značiti da nije posve siguran u svoje riječi.

4. Nervozan kašalj
    Nervozan kašalj može značiti baš to, nervozan kašalj. Međutim, ako netko počne kašljati istodobno kad i objašnjavati svoje stanje, a to je popraćeno drugim, toj osobi neprimjerenim kretnjama, valja imati na umu da vjerojatno laže.

5. Crvenjenje
    Crvenjenje je zoran znak upozorenja da se osoba ne osjeća ugodno u tom društvu. Možda je tome uzrok ono o čemu se priča ili jednostavno nazočnost nekoga s kim joj nije ugodno ili pred kim se osjeća nemoćno i ne može izraziti prave osjećaje. No crvenjenje može ukazivati i na to da se osoba osjeća nelagodno zbog vlastitih riječi.

6. Nepravilno disanje
    Nepravilno disanje je siguran znak neugode. No samo je aktivnim promatranjem moguće prepoznati promjene u disanju druge osobe.

7. Tapkanje nogama
    To je znak upozorenja koji često šalju vrlo napeti ljudi. Znak je to koji nas upozorava da ubrzamo razgovor. Ali može ukazivati i na to da nam osoba laže.

8. Lagano vrpoljenje
    Česti su ljudi koji, dok lažu, potpuno vladaju svojim tijelom. Ruka se vrlo blago pomiče, lice je gotovo bez mimike, glas jasan i glasan. Pa ipak, unatoč svim tim znacima koji ukazuju na sigurnost i vlast nad samim sobom, primjećujemo lagano vrpoljenje.Meškolji se trudeći da nadvlada tu kretnju.

9. Izbjegavanje pogleda
    Izbjegavanje pogleda je veoma često kad je osobi nelagodna tema o kojoj se razgovara, ili bi je najradije preskočio ili je nešto zatajio. Tu kretnju trebamo znati prepoznati i imati pripravna daljnja pitanja kojima ćemo otkriti istinu.

10. Zatvorene oči
    Zacijelo ste vidjeli ljude koji govore zatvorenih očiju. Tom nam kretnjom pokazuju da ne žele biti u situaciji u kojoj su se našli. Žele biti negdje drugdje. Isključuju se pred neugodnim prizorom .

11. Stišavanje glasa
    Kad ljudi lažu, može doći do stišavanja glasa. Na primjer, razgovor obično potkrepljuju glas i kretnje, a onda, odjednom, kretnje i glas zamru. Glas poprima snižen ton. To ukazuje na laž. Zbog toga je u svakom trenutku prijeko potrebno aktivno slušati.
    Govor tijela: Lažljivci obično skrivaju dlanove, dok pričaju neku laž oni ne sjede uspravno, izbjegavaju kontakt očima i koriste se negativnim gestovima (diranje nosa ili ušiju) ako se osjećaju loše zbog laganja.
    Kretanje očiju za vrijeme razgovora: Možda niste prije primijetili, ali kada nekoj osobi postavite pitanje oči im se stalno kreću u drugom smjeru. Istraživanja su pokazala da postoji veza između kretanja očiju dotične osobe sa onim o čemu u tom trenutku razmišlja. Postoji šest različitih pravaca u koje osoba može da gleda – gore desno, gore lijevo, srednje desno, srednje lijevo, dolje desno i dolje lijevo. Svaki od tih pravaca odražava ono o čemu osoba trenutno razmišlja. Npr. ako osoba gleda gore lijevo znači da u tom trenutku konstruiše sliku u mozgu, dok gledanje gore desno znači da se prisjeća nečega. Tako ako osoba sa kojom razgovarate gleda gore lijevo dok vam nešto priča, vjerovatno u tom trenutku konstruiše priču koju namjerava da ispriča, što može da znači da vas laže.

Nervoza: Skoro svaka osoba koja laže osjeća nervozu, iako ona može da bude više ili manje izražena, u zavisnosti od "profesionalnog iskustva" lažljivca. Ako želite da znate da li vas neko laže, posebno obratite pažnju na njegovo stanje i pokušajte što više da insitirate na razgovoru o sumnjivoj temi kako bi ga što više unervozili. Neki od znakova nervoze su grickanje noktiju, nemir, znojenje, trljanje dlanova od nogu, lupkanje nogama i igranje sa stvarima koje nosi u džepu.
    "Odi et amo. Quare id fatiam, fortase requiris.
    Nestio, sed fieri sentio et excrucior."

Banned
    Datum registracije
    03-10-08
    Poruka
    553
    Liked
    0 times

Re: Da li znate prepoznati laž?

vrlo zanimljivo, moram priznati....

Akademik Foruma Avatar od korisnika vibica
    Datum registracije
    27-05-07
    Starost
    7
    Poruka
    4,972
    Liked
    1 times

Kazu da je i diranje ili ceskanje nosa i uha, takoder jedan od znakova..
    I was a child and she was a child,
    In this kingdom by the sea:
    But we loved with a love that was more than love - I and my Annabel Lee..

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

masu gore navedenih stvari koristim kad se nalazim u nekoj potencijalno nelagodnoj situaciji koja nema ama baš nikakve veze s laganjem.

Najveći Car Foruma Avatar od korisnika xarfaxus
    Datum registracije
    01-09-07
    Poruka
    7,332
    Liked
    6 times

cool, imao sam web book o ovom...
    latoa sto studiras, ako smin pitat?
    Life is like Vin Diesel...it's bald and it's in a lot of bad movies!

prof. Foruma Avatar od korisnika Replica
    Datum registracije
    08-06-07
    Starost
    22
    Poruka
    1,462
    Liked
    1 times

Isto kao i Money,skoro pa sve gore radim u situacijama koje su neugodne a ne u laganju,ne kužim sorry.
    Tko teži za pravdom i dobrohotnošću, nalazi život i čast.

Regularni forumaš
    Datum registracije
    11-03-08
    Starost
    29
    Poruka
    172
    Liked
    7 times

teško ćeš ženu prokužit kad laže lako te zaludi i moš ga jebat onda

prof. Foruma Avatar od korisnika opaka
    Datum registracije
    02-06-07
    Poruka
    1,902
    Liked
    2 times

već sam čula o tome...pa kad lažem imam to na umu i nema šanse da me se otkrije...ja sam profesionalna lažljivica ( evo upravo sam slagala )
    Ne treba meni zvijezda sa neba, meni samo treba kada se probudim da mi kažeš...dobro jutro moja voljena

V.I.P. Član Avatar od korisnika white devil
    Datum registracije
    02-08-07
    Poruka
    8,662
    Liked
    79 times

Ne trudim se da prepoznam, jednostavno - svi lazu dok se ne dokaze suprotno... Iskustvo, jbg.
    Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one.

Frozen sunflower Avatar od korisnika tendre poison
    Datum registracije
    18-06-08
    Starost
    4
    Poruka
    6,595
    Liked
    654 times

Ne znam ju prepoznati po nekim vanjskim znakovima. Ravnam se samo po nekom svom unutrašnjem osjećaju koji ne mora biti ispravan
    Ljubav se ipak događa svima nama. Htjeli mi priznati ili ne, toliko nam je potrebna da o njoj ovisimo. Cijela ljudska vrsta ovisi o jednom osjećaju.

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku