Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Psihologija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Psihologija Raspravljate o temi Jesu li Hrvati konzervativni? u Znanost forumu; Složila bih se s Wolfom da treba napraviti distinkciju između konzervativizma i primitivizma. Iz konzervativizma proizlaze i neke lijepe ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 09-07-07, 13:17   #11 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 15-02-07
Poruka: 1,973
vatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosanvatra ima na što biti ponosan
Re: Jesu li Hrvati konzervativni?

Složila bih se s Wolfom da treba napraviti distinkciju između konzervativizma i primitivizma.
Iz konzervativizma proizlaze i neke lijepe stvari, a iz primitivizma samo loše.
Hrvatska je konervativna zemlja, ali primitivizma ima svugdje pa i u savršeno liberalnoj Americi.
Slažem se, svakome treba pustiti na volju da odlučuje o sebi i o svom životu, hoće li se razvesti, udati ili šta već (to stoji da smo malo zaostali), ali kada ulazimo u interakciju s drugim ljudima ipak trebaju postojati neke granice- pravila lijepoga ponašanja. Zbog toga, ne bih se pojavila u dućanu u spavaćici, ne iz snobizma (jer da se želim pokazivati, obukla bih štikle i našminkala se do boli), nego iz osnovne kulture i poštovanja prema osobama koje tamo rade. E sad, možda sam i ja konzervativna Hrvatica (u potpunom negativnom smislu te riječi), ali meni su upravo takve stvari iz zapadnog (liberalnog) svijeta primitivne.

Što se tiče ovih zabadanja nosa u tuđa posla, ne bih rekla da smo samo mi takvi, jer da jesmo, sve one silne emisije o hollywoodskim tajnama, sapunjare isl ne bi ni postojale.
vatra je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 13:25   #12 (permalink)
Banned

Datum registracije: 14-05-07
Poruka: 613
greta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznatgreta12 će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke
Znači ipak voliš mučiti nas muške (a koja cura ne voli), i još znaš biti sexy a da što manje 'pokažeš'...

A o primitivizmu glede žena u društvu, što ja znam- baš je Opaka imala jednu zanimljivu temu o tome nedavno... A nivo je kako na hrvatskom poslovni čovjek kaže drugome 'imate privlačnu tajnicu'? 'Je l' ti to *ebeš?'

EDIT- a to si bila ti? eh, onda mi je drago- uvijek mi je drago kad se neka cura igra pa završi iznad mene... A i kad je riječ o igricama- već sam se navikao da tu žene uvijek pobjeđuju.
Sviđaju mi se tvoji stavovi glede žena, simpa su...
Ovo za tajnicu - dogodilo mi se nešto slično - dok sam radila u uredu, došao neki tip i kaže šefu predamnom: "A je, i ja bi takvu sekretaricu...". A što je najbolje, ja nisam ni bila tajnica već je on mene odmah po defaultu svrstao u tajnice.
greta12 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 13:35   #13 (permalink)
nevoljen

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,814
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Jesu li Hrvati konzervativni?

Jesu. I to na pogrešan način, na onaj način koji se definira kao "primitivizam".

U stvari, možda bi prvo trebali definirat što je to konzervativizam, pa onda možemo o tome raspravljat.
I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka.
Copyright by Davor Burazin
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 13:41   #14 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 30
Poruka: 2,377
Ibort je zabranio reputaciju

Konzervativizam je sinonim za licemjerje. Eto ti kratke definicije.
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 13:46   #15 (permalink)
nevoljen

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Mislim da se kolege forumaši koji sebe smatraju "konzervativnima" neće složit s tobom

Šteta što je Casey jebao majku svima na forumu... ovo je tema baš po njegovom guštu
I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 13:54   #16 (permalink)
The Najarogantnija

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,153
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke
Konzervativizam je sinonim za licemjerje. Eto ti kratke definicije.
Ma daj molim te. Mislim da si ti opasno pobrkao kretenizam i konzervatizam...znam slične su riječi ali im je značenje potpuno različito.
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 14:06   #17 (permalink)
dr.sc. Foruma

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Ma daj molim te. Mislim da si ti opasno pobrkao kretenizam i konzervatizam...znam slične su riječi ali im je značenje potpuno različito.

Nisam. Možda sam samo malo pojednostavio i banalizirao.

A ne znam zašto se ti u toj majici osjećaš prozvanom.

Ali dobro , evo reci ti meni šta je konzervativizam?
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 14:24   #18 (permalink)
The Najarogantnija

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,153
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke
A ne znam zašto se ti u toj majici osjećaš prozvanom.

Nego...

Konzervatizam nije ništa negativno, niti je to ideologija koja bi trebala isključivati sve što je moderno, samo naglašava neke klasično-tradicionalne vrijednosti.
Uopće ne razumjem zašto se nešto što je "klasično" ili što je "tradicionalno" trebalo nužno gledati sa negativnim predznakom.
Također smatram da se on ne bi trebao sa nacionalizmom spajati što se uobičava.
Za mene je konzervatizam povijesno srasla skupina koja ima specifičniu tradiciju, običaje i navike. Ne vidim tu ništa loše.
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 14:33   #19 (permalink)
dr.sc. Foruma

Sa nacionalizmom ga se povezuje iz jednostavnog razloga što svi nacionalisti konzervativizam uzimaju za jednu od svojih osnovnih vrijednosti tvrdeći da je njihova tradicija/povijest/kultura bolja/veća/jača od drugih.

Ko kaže da tradicija ima negativan predznak? To su najčešće paranoična priviđenja ultra-konzervativaca.

Malo ti je nespretna ova zadnja definicija , ali nema veze. Evo recimo da se radi o povijesno srasloj skupini koja ima specifičniu tradiciju, običaje i navike. U tome nema ništa loše , ni u njihovom njegovanju svojih tradicija , običaja i navika. Problem nastaje kada ta skupina odbija sve drugo , kada se zatvara u sebe , postaje ksenofobna i neprijateljski nastrojena prema svemu što je novo.

Tvoja definicija teice u teoriji je divna i krasna. Moja je (nažalost) puno bliža stvarnosti.
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 14:42   #20 (permalink)
nevoljen

Eto, ti si upravo definirao razliku između konzevativizma i primitivizma.

Primitivizam bi bio, dakle, ovo:

Citat:
Pravi autor: Ibort
...Problem nastaje kada ta skupina odbija sve drugo , kada se zatvara u sebe , postaje ksenofobna i neprijateljski nastrojena prema svemu što je novo.
Zato sam i predložio da se postave definicije konzervativizma i primitivizma.

Mislim da konzervativizam može postojat bez primitivizma.

S druge strane, primitivizam ne može bez konzervativizma.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: hrvati, jesu, konzervativni

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 03:59.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113