Rečnik kaže da je fobija iracionalan, jak i stalan strah od neke situacije, osobe, životinje ili predmeta. Američka psihologinja Jerilyn Ross kaže: Fobije su često predmet ismejavanja, ali kada vam se dogode, shvatite da smeh s njima nema ništa zajedničko!
Naučnici još nisu sigurni zašto se razvijaju fobije. Čini se da za to postoje i psihološki i biološki razlozi. Psiholozi drže da su fobije uglavnom odgovor na gubitak ili odvajanje od nekoga ili nečega. Nasledni faktor takođe igra ulogu, isto kao i sama hemija mozga.
Ljudi imaju mnogo fobija, od straha od mraka i društvenih situacija do krvi i paukova.
NEKE OD FOBIJA SU:
ANDROFOBIJA: strah od muškaraca
BAKTERIOFOBIJA: strah od bakterija
BIBLIOFOBIJA: strah od knjiga
KROMOFOBIJA: strah od boja
DROMOFOBIJA: strah od prelaska preko ulice
DORAFOBIJA: strah od krzna i kože životinja
MEGALOFOBIJA: strah od velikih stvari
MENOFOBIJA: strah od menstruacije
NEKROFOBIJA: strah od smrti
OKTOFOBIJA: strah od broja osam
SEKSOFOBIJA: strah od osoba suprotnog pola?
NIKTOFOBIJA: strah od mraka
FOBIJE SLAVNIH
Aviofobija ili aerofobija je strah od letenja. Od nje boluju Aretha Franklin, Billy Bob Thorton, Muhammad Ali, Cher i Michael Jackson. Teniser Andre Agassi se boji paukova,pisac Anne Rice mraka, a Kim Basinger ima fobiju od otvorenih prostora.
Reditelj Alfred Hitchcock je imao fobiju od ? ni više ni manje već ? jaja! Country pevač Lyle Lovett se boji krava, a verovatno vam je danas najpoznatija jedna od fobija Michaela Jacksona ? fobija od mikroba, zbog koje u javnosti uvek nosi zaštitnu masku.
ps. U svakom slučaju je potrebna pomoć psihologa. Kao što vidiš mnogi poznati i još više nepoznatih ljudi pati od raznih vrsta fobija. Neke se mogu lečiti sa uspehom, neke malo teže sa nekima čovek mora naučiti živeti.
Nemaš ni jedan razlog da se stidiš toga, pogotovo da kriješ i dovodiš sebe u neprijatne situacije.
Ako sličan strah osećaš i preko dana onda kao što je to već neko napomenio ide u domen socijalne fobije.
Pomoć psihologa je neophodna, ništa tu nema sramotnog, pokušaj i ne stidi se sebe.![]()

LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovori sa citatom

Oduvijek imam panični strah mraka (imam skoro pa 16 god).. Frendovi već pomalo misle da sam lud,jer praktički skoro pa nikad ne izlazim vani.. Izmišljao sam im svakakve gluposti,ali to je jedan jedini razlog=mrak zašto ne izlazim... Nadam se da mi može ko pomoći..