Pokazujem rezultate 1 do 5 od 5

PANIČNI POREMEĆAJ I ANKSIOZNOST - Liječenje

Raspravljate o temi PANIČNI POREMEĆAJ I ANKSIOZNOST - Liječenje u Psihologija forumu, dio Znanost foruma; U biti, svako od nas može sam prevazići panični poremećaj ili bilo koji drugi oblik anksioznosti bez upotrebe lijekova. Ako ...

Starter
    Datum registracije
    05-08-09
    Poruka
    5
    Liked
    0 times

PANIČNI POREMEĆAJ I ANKSIOZNOST - Liječenje

U biti, svako od nas može sam prevazići panični poremećaj ili bilo koji drugi oblik anksioznosti bez upotrebe lijekova. Ako vam vaš psihijatar kaže suprotno, vjerujte da griješi. Naši psihijatri obično ne prate najnovije napretke iz svoje oblasti i obično vam samo propišu lijekove i dok pijete lijekove dobro ste. Kada prestanete piti lijekove, problemi se opet vrate. Zašto? Zato što se niste suočili sa svojim strahovima. Pokažu vam prevaziđene tehnike kako da suzbijete paniku. Tehnika One Move koja se spominje u knjizi Panic Away je jedinstvena tehnika i razvijena je i usavršena od strane čovjeka koji je imao panični poremećaj i opću anksioznost. Tehnika One Move se pokazala najefikasnijom kada je u pitanju panični poremećaj. Moj psihijatar, akademik predložio je da kada me zadesi panika treba da dišem duboko i brojim do 5 i da će panika proći. Sada shvatam da je ovo u potpunosti neupotrebljiva tehnika, ako se može uopće i nazvati tehnikom. Čast izuzecima, ali većina ne prati najnovije napretke iz ove oblasti. Međutim, ukoliko imalo sumnjate da imate neki poremećaj, otiđite kod psihijatra, iskusnog i provjerenog, da vam odredi dijagnozu kako ne biste lutali, a pogotovo sami sebi određivali dijagnozu.

Mnogi ljudi imaju ne tako jaku volju i želju da prevaziđu sve te probleme, jer su ih anksioznost ili depresija onesposobili da sami primjene bilo kakvu tehniku ili metodu. U tom slučaju primjena lijekova je neophodna, ali lijekovi trebaju samo da posluže kao ispomoć. Ne smijete se osloniti na same lijekove, jer čak 90% ljudi se vrati panični poremećaj kada prestanu piti lijekove, ako sa lijekovima ne koriste i neku provjerenu tehniku. Jedini način da prevaziđete sve vaše strahove jeste da se suočite sa njima. Zapamtite, to je jedini način za potpun i dugotrajan oporavak. Možete provesti mjesece, čak i godine tražeći neke druge načine i metode za svoj oporavak, ali na kraju ćete shvatiti da je lijek i odgovor u vama samima. Niko drugi vam ne može pomoći. Snaga leži u svakome od nas.

Sve ovo je napisano na osnovu ličnog iskustva, naučnih podataka i istraživanja anksioznosti i paničnog poremećaja. Da sve prethodno napisano shvatim, trebalo je da pročitam mnogo tekstova i knjiga i najgore od svega, da sve iskusim na vlastitoj koži kroz period od čak 7 godina. Da li vi imate toliko vremena i strpljenja ostaje na vama da odlučite. Znanje i lijek za vaše probleme postoji, da li ćete ga iskoristiti zavisi od vas samih.

U svakom slučaju, iskreno i od srca želim vam sve najbolje!

Posjetite oficijelnu web stranicu: Panični napadi i anksiozni poremećaj - liječenje - Početna

Starter
    Datum registracije
    17-12-09
    Poruka
    7
    Liked
    0 times

Re: PANIČNI POREMEĆAJ I ANKSIOZNOST - Liječenje

Ja osobno imam panične napade već neke 3 i pol godine. Psihijatirica mi je prepisala Fevarine i Helex po potrebi.
    Ali naravno, nije ni popričala samnom, samo ih je prepisala i to bi sada kao trebalo ih spriječiti kao čarobnim štapićem.. Gluposti.

Sama sam se bila javila kod jednog privatnog psihologa i nakon par terapija mi je bilo bolje, no sve se ponovo vratilo!

Znam da ima mnogo ljudi koji boluju od ovoga. I zbilja je teško. U početku nisam mogla izači iz kuće, a kamoli uči u tramvaj..

I svaki put kada dođem na kontrolu kod psihijatra, samo mi produži terapiju.. Tako se to ne može riješiti. Kemija nije rješenje!!!

No, jedan od problema koji mi se razvio u sklopu napada panike je depresija, pošto sam dosta vremena u strahu od novog napada, pa neki stresovi, faks, i slično.. i sada sam došla do toga da neznam jel mi gore kad dobijem napad, ili kada me uhvati depresija. I ne, to nije depresija tipa -lijena sam- već depresija smisla - ne želim živjeti-

I sad da ponovo dođem na kontrolu, prepisala bi mi neke druge lijekove.

Ne znam šta da napravim, ljude oko sebe sam već ˝izmučila˝ jer nitko ne zna šta mi se događa, a kada im i pokušam objasniti ne vjeruju mi, i kažu : Ma samo se malo trgni.
    Nije to LIJENOST, jer da je potrebno samo trgnuti se to bi bilo prelijepo!! Nitko ne bi bio bolestan...

Ne znam više što da radim..
    Jel ima netko sa sličnim iskustvom??

Starter
    Datum registracije
    05-08-09
    Poruka
    5
    Liked
    0 times

Očigledno je da ste kao i ja, nažalost, nakon određenog vremena shvatili da lijekovi neće riješiti vaš problem zauvijek. Samo će zamaskirati problem, dok ih pijete. Zato sam ja na kraju odlučio istraživati paniku i anksioznost, pročitao dosta knjiga o tome. Primijenio neke metode.
    Depresija se javila isto kao i meni, nakon određenog vremena življenja sa paničnim napadima. Ako se pojavila nakon paničnog poremećaja, nema mjesta za brigu. Čim riješite panični poremećaj i depresija će nestati. Zapamtite veoma dobro jednu stvar, dvije su vrste ljudi koji vas mogu razumjeti: oni koji prolaze kroz isto kao i vi i oni koji su to prošli. Ja, na sreću, pripadam ovoj drugoj grupi. Kontaktirajte me na mail: panic-stop@hotmail.com za više savjeta.

Uvaženi forumaš Avatar od korisnika Spanak
    Datum registracije
    04-08-08
    Poruka
    578
    Liked
    1 times

Starter Avatar od korisnika Renci75
    Datum registracije
    09-01-10
    Poruka
    5
    Liked
    0 times

Thumbs up Re: PANIČNI POREMEĆAJ I ANKSIOZNOST - Liječenje

Citat Pravi autor: carpe_diem031 Pogledaj Poruke
    Ja osobno imam panične napade već neke 3 i pol godine. Psihijatirica mi je prepisala Fevarine i Helex po potrebi.
    Ali naravno, nije ni popričala samnom, samo ih je prepisala i to bi sada kao trebalo ih spriječiti kao čarobnim štapićem.. Gluposti.

Sama sam se bila javila kod jednog privatnog psihologa i nakon par terapija mi je bilo bolje, no sve se ponovo vratilo!

Znam da ima mnogo ljudi koji boluju od ovoga. I zbilja je teško. U početku nisam mogla izači iz kuće, a kamoli uči u tramvaj..

I svaki put kada dođem na kontrolu kod psihijatra, samo mi produži terapiju.. Tako se to ne može riješiti. Kemija nije rješenje!!!

No, jedan od problema koji mi se razvio u sklopu napada panike je depresija, pošto sam dosta vremena u strahu od novog napada, pa neki stresovi, faks, i slično.. i sada sam došla do toga da neznam jel mi gore kad dobijem napad, ili kada me uhvati depresija. I ne, to nije depresija tipa -lijena sam- već depresija smisla - ne želim živjeti-

I sad da ponovo dođem na kontrolu, prepisala bi mi neke druge lijekove.

Ne znam šta da napravim, ljude oko sebe sam već ˝izmučila˝ jer nitko ne zna šta mi se događa, a kada im i pokušam objasniti ne vjeruju mi, i kažu : Ma samo se malo trgni.
    Nije to LIJENOST, jer da je potrebno samo trgnuti se to bi bilo prelijepo!! Nitko ne bi bio bolestan...

Ne znam više što da radim..
    Jel ima netko sa sličnim iskustvom??
    Carpe Diem, IMA! Ima nas puno s identičnim iskustvom, ne samo sličnim. Sve o čemu si pisala sam i ja opisivala i zapisivala na svom blogu adresu kojega možeš naći tu ispod, u potpisu.

Ipak, za razliku od tebe, ja sam naišla na liječnike koji su mi preporučili psihoterapiju (uz odgovarajuće lijekove, naravno) i mogu reći da lijekove danas doživljavam kao štake, kao pomagalo koje privremeno koristim dok samostalno ne prohodam. Uglavnom, u svakom slučaju bilo bi dobro da se malo raspitaš o ostalim opcijama, u prvom redu psihoterapiji i radu na sebi. Lijekovi tj. tablete ne rješavaju probleme, to naučiš tek kroz rad na sebi i, po mogućnosti, kvalitetnu psihoterapiju.

Želim ti puno uspjeha u borbi s panikom jer izlaza definitivno IMA!

Lajkaj nas na Facebooku