Ovde studentkinja iz BG, studiram psihologiju i pišem diplomski na temu ekologije. Molim Vas uradite upitnik koji sledi i budite moji ispitanici iz Hrvatske. Hvala Vam puno, puno!
Prosledite odgovore na mail:anavujinovic@gmail.com.

Uputstvo

Pred Vama se nalazi upitnik koji ispituje različita shvatanja, aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine. Vaš zadatak je da pažljivo pročitate svako pitanje i da na svako odgovorite. Molimo Vas da odgovarate iskreno. Ispitivanje je anonimno, a podaci će se koristiti isključivo u naučno-istraživačke svrhe.

Vrlo je važno da odgovorite na sva pitanja.
Unapred hvala na saradnji.

Pre nego što počnete sa popunjavanjem upitnika, molimo Vas da odgovorite na par uvodnih pitanja.

Pol: M Ž
Godine starosti:
Koji fakultet studirate:
U kom mestu živite:
Najviše obrazovanje jednog od roditelja: 1)niže 2) srednje 3)više 4)visoko

UPITNIK

Pitanja od 1. do 30. imaju dva ponuđena odgovora (tačno- netačno), a Vi treba da zaokružite tačno ukoliko se data izjava odnosi na Vas, a netačno ukoliko se ne odnosi.

1. Bio/la bih spreman/a da koristim isključivo bicikl ili autobus na biogorivo kao prevozno sredstvo kako bih doprineo/la smanjenju zagađenosti vazduha.
TAČNO NETAČNO

2. Mislim da nikad nisam kupio/la neki proizvod zato što ima niži efekat zagađivanja.
TAČNO NETAČNO

3. Osećam da ljudi previše brinu zbog pesticida koji se nalaze u namirnicama.
TAČNO NETAČNO

4. Verovatno da se nikad ne bih učlanio/la u grupu ili klub koji se bavi samo ekološkim problemima.
TAČNO NETAČNO

5. Pratim zbivanja na planu ekologije u mojoj zemlji.
TAČNO NETAČNO

6. Plaši me kada razmišljam o tome da je većina namirnica koje jedem zagađena pesticidima.
TAČNO NETAČNO

7. Bio/la bih spreman/a da koristim ekološki tečni deterdžent.
TAČNO NETAČNO

8. Nikada nisam pisao/la predstavniku vlasti u vezi sa problemima zagađenja životne sredine.
TAČNO NETAČNO

9. Iskreno se razbesnim kada razmišljam o tome da vlada moje zemlje ne čini više po pitanju kontrole zagađivanja okoline.
TAČNO NETAČNO

10. Nisam voljan/a da isključim kompjuter, kućne i tehničke uređaje iz struje kad god ih ne koristim.
TAČNO NETAČNO

11. Informisao/la sam se putem Interneta šta bih mogao/la da uradim po pitanju zagađenosti.
TAČNO NETAČNO

12. Priznajem da sam ravnodušan/na prema izjavi : „Svet će zamreti za 40 godina ukoliko ne popravimo stanje životne sredine”.
TAČNO NETAČNO

13. Zaista nisam spreman/a da učinim mnogo vezano za ekologiju, jer je to problem državnih vlasti.
TAČNO NETAČNO

14. Ne trudim se da za kupovinu koristim torbe od prirodnih materijala umesto plastičnih kesa.
TAČNO NETAČNO

15. Razbesnim se kada razmišljam o šteti koja se nanosi biljkama i životinjama putem zagađivanja.
TAČNO NETAČNO

16. Izdvajao/la bih izvesnu sumu novca za fondaciju koja bi pomagala da se poboljša životna sredina.
TAČNO NETAČNO

17. Prisustvovao/la sam sastanku organizacije koja se specijalno bavi poboljšanjem životne sredine.
TAČNO NETAČNO

18. Obično se ne opterećujem takozvanom „ugroženošću kao posledicom buke”.
TAČNO NETAČNO

19. Bio/la bih spreman/a da prestanem da kupujem proizvode onih kompanija koje su glavni krivci za zagađivanje sredine, čak i kad bi to moglo biti neugodno.
TAČNO NETAČNO

20. Izbacio/la sam neke proizvode iz ekoloških razloga.
TAČNO NETAČNO

21. Postajem depresivan/a onim danima kada je povećan nivo smoga.
TAČNO NETAČNO

22. Bio/la bih spreman/a da sortiram smeće kada bi bili postavljeni odgovarajući kontejneri na meni dostupnom mestu.
TAČNO NETAČNO

23. Nikada se nisam uključio/la u akciju čišćenja grada.
TAČNO NETAČNO

24. Kada razmišljam o načinima na koje industrije zagađuju sredinu, osećam se frustrirano i ljuto.
TAČNO NETAČNO

25. Verovatno ne bih išao/la od kuće do kuće i delio/la letke i informatore koji se tiču životne sredine.
TAČNO NETAČNO

26. Nikad nisam prisustvovao/la sastanku koji ima veze sa ekologijom.
TAČNO NETAČNO

27. Cela stvar vezana za problem zagađenosti životne sredine me nikada nije previše zabrinjavala, jer mislim da je na neki način precenjena.
TAČNO NETAČNO

28. Ne bih bio/la spreman/a da plaćam taksu za zaštitu sredine, čak i kad bi to značajno smanjilo problem smoga.
TAČNO NETAČNO

29. Pretplatio/la sam se za ekološke publikacije.
TAČNO NETAČNO

30. Jako retko brinem zbog posledica koje ostavlja zagađenost vazduha na mene i moju porodicu.
TAČNO NETAČNO

Na sledeće pitanje odgovorite zaokruživanjem jednog ili više ponuđenih odgovora.

31. Na koji način se promoviše zaštita životne sredine u Vašoj zemlji?
a) medijska kampanja
b) uključena je u plan i program osnovnog obrazovanja
c) vanškolska predavanja i seminari
d) bilbordi i reklame po gradu, flajeri i drugi reklamni materijali
e) pokreti mladih
h) različite aktivnosti nevladinog sektora
i) ne promoviše se
j) nešto drugo (dopišite)_________________________________________________

Na sledeće pitanje odgovorite zaokruživanjem jednog ili više ponuđenih odgovora.

32. Ko po Vašem mišljenju od ovih organizacija može doprineti rešavanju ekoloških problema?
a) organi vlasti (opština, Republika)
b) inicijative građana
c) crkva
d) fabrike koje su zagađivači
e) škola
f) političke stranke
g) ekološki pokreti
h) pojedinci
i) mediji
k) nešto drugo (dopišite)________________________________________________

33. Koji su problemi po Vašem mišljenju najvažniji, odnosno zahtevaju neodložnu aktivnost u pravcu rešavanja ili ublažavanja njihovih posledica?
a) zagađenje vazduha
b) buka
c) nestajanje pojedinih biljnih i životinjskih vrsta
d) zagađenje zemljišta
e) rast stanovništva
f) smeće
g) radioaktivni otpad
h) otrovni industrijski otpad
i) iscrpljivanje prirodnih resursa
j) pretvaranje obradivih površina u stambene
k) zagađenje voda
l) nešto drugo (dopišite)¬¬¬¬¬¬¬¬¬____________________________________________________

34. Šta mislite da bi trebalo uraditi kako bi se rešili problemi koje smatrate „gorućim”, a koje ste zaokružili ili naveli u prethodnom pitanju?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

35. Šta smatrate da bi trebalo još promeniti kako bi se unapredila životna sredina?
a) uvesti predmet o zaštiti životne sredine u sistem obrazovanja
b) informisati građane putem medija o tome koliko je ozbiljno ugrožena životna sredina
c) povećati broj kontejnera za odvojeno odlaganje otpada
d) ukinuti plastične kese u radnjama
e) organizovati seminare u cilju podizanja ekološke svesti građana
f) nešto drugo (dopišite) ____________________________________________________

36. Šta smatrate da su najveće prepreke adekvatnom održanju životne sredine u Vašoj zemlji?
a) prenaseljenost
b) veliki broj automobila
c) niska svest ljudi o ekološkoj problematici
d) nedovoljna informisanost, neznanje
e) nebriga
f) nedostatak empatije
g) propagirane vrednosti (npr. konzumerizam)
h) difuzija odgovornosti (ne zna se ko je za šta odgovoran, nadležan)
i) ekonomska kriza
j) nesprovođenje kazni za narušavanje životne sredine
k) nedostatak ličnih finansijskih sredstava
l) nezainteresovanost državnih nadležnih organa
m) nedostatak sredstava u državnom budžetu
n) nešto drugo (dopišite)___________________________________________________

37. Šta bi Vas lično motivisalo da intenzivirate proekološko ponašanje?
a) ponuda papirnih ili platnenih kesa umesto plastičnih u prodajnim objektima
b) veći broj kontejnera za sortiranje otpada na dostupnijim mestima
c) direktna ugroženost zdravlja i života
d) veća upoznatost sa programima koji promovišu zaštitu životne sredine
e) novčana kazna za narušavanje životne sredine
f) podsticaj za takvo ponašanje od strane države (u obliku neke nagrade)
g) zatvorska kazna za narušavanje životne sredine
h) da postoji organizovana reciklaža u zemlji
i) da su mi informacije o tome kako da zaštitim životnu sredinu dostupnije
j) da vidim da i drugi vode računa o životnoj sredini
k) nešto drugo (dopišite)_______________________________________________