Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Psihologija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Psihologija Raspravljate o temi PTSP u Znanost forumu; PTSP, poremečaj koji se kod nas pojavljuje s dolaskom i prolaskom rata na ovim područjima, a u današnje vrijeme ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 12-05-08, 09:02   #1 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 25-03-08
Godina: 38
Poruka: 1,528
dark_zg ima ono neštodark_zg ima ono neštodark_zg ima ono neštodark_zg ima ono neštodark_zg ima ono neštodark_zg ima ono nešto
PTSP

PTSP, poremečaj koji se kod nas pojavljuje s dolaskom i prolaskom rata na ovim područjima, a u današnje vrijeme pojavljuje se i u osoba koje nemaju veze s ratom kao što su žrtve pljački,silovanja,obiteljskog nasilja,proživljavanja osobnih tragedija itd.
Što mislite o toj bolesti, osobama koje su oboljele i načinu na koji se ta bolest dijagnosticira i liječi u našem okružju?
dark_zg je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-05-08, 09:45   #2 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 24-03-08
Poruka: 1,124
Inšpektor se izdvaja iz maseInšpektor se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Inšpektor Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Inšpektor
Re: PTSP

kako opće preopznati PTSP kod "običnog" čovjeka?
Kako se liječi (tablete, psihijatar), jer se opće može izlječiti?
Ima li više stupnjeva toga (neka skala, od 1-5)
Odgovori sa citatom
Star 12-05-08, 10:14   #3 (permalink)
prof. Foruma

dark_zg ima ono neštodark_zg ima ono neštodark_zg ima ono neštodark_zg ima ono neštodark_zg ima ono neštodark_zg ima ono nešto

Ovako, pošto nisam liječnik,probat ću laički i iz iskustva odgovoriti.
Kako prepoznati; nagla promjena raspoloženja,otuđivanje,agresivnost,reproživljavanje traume(snovi),nemogučnost samokontrole,ponekad suicidne sklonosti itd.
Kako se liječi?;Kod nas postoji više ustanova koje se bave liječenjem i opčenito s pomoći oboljelim od PTSP-a. Za osobe koje su oboljele u ratu najpoznatiji liječnik je Dr Vukušić s Psihološke klinike KBC-a Zagreb, a ujedno je angažiran i u Ministarstvu branitelja(barem je bio,a sad neznam).Mislim da je najveći centar za liječenje onaj u KB Dubrava u Zagrebu jer znam da se tamo vrše testiranja vezana uz tu bolest.U zagrebu se bolest liječi i u Psihijatrijskim odjelima bolnica Rebro,Jankomir i Vrapče. Što se tiče drugih djelova zelje čini mi se da svaka Opća bolnicakoja ima u svom sklopu psihijatriju ima i odjel koji se bavi PTSP-om.
Što se tiče stupnjeva znam da ima PTSP i PTSP chr.(kronični)
dark_zg je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-05-08, 10:46   #4 (permalink)
Black Tattoo

Datum registracije: 27-03-08
Godina: 21
Poruka: 6,501
Sahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobar
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Sahataba

PTSP (post traumatski stresni poremečaj)
prvi slucajevi su primjeceni nakon vjetnamskog rata, nazalost ne moze se definirat u kojem se vremenskom periodu kod ljudi javlja i tu su napravili ogromnu pogresku u nasim zakonima jer su stavili rok do kojeg su se ljudi morali javiti da pate od PTSP-a nakon rata, i sad nazalost znam za neke slucajeve gdje ljudima koji stvarno pate od PTSP-a to nije priznato, a neki koji rata nisu vidili tako rec nego pijani bili dan i noc pa pokusali "samoubojstvo" sad imaju invalidsku mirovinu i sl. stvari.
za detalje se mogu jos raspitat iz prve ruke.
I won't change to fit your plan, Take me as I am
Sahataba je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-05-08, 11:11   #5 (permalink)
prof. Foruma

Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Inšpektor Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Inšpektor

Po tome što je dark zg napiso ja bi mogo imai PTSP (četo se nemogu kontrolirati, agresivan sam ponekad, traume od vršnjaka, dobro, pokušat se nisam ubio jer previše volim sebe i svijet, često noćne more...
Kaj da odem kod psihijatra na lječenje ?
Odgovori sa citatom
Star 12-05-08, 11:14   #6 (permalink)
Black Tattoo

Sahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobarSahataba je stvarno dobar

Citat:
Pravi autor: Inšpektor Pogledaj Poruke
Po tome što je dark zg napiso ja bi mogo imai PTSP (četo se nemogu kontrolirati, agresivan sam ponekad, traume od vršnjaka, dobro, pokušat se nisam ubio jer previše volim sebe i svijet, često noćne more...
Kaj da odem kod psihijatra na lječenje ?
koliko godina imas i jesi li prosa kroz stvarno stresno iskustvo?
Sahataba je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-05-08, 11:45   #7 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 09-05-08
Poruka: 136
johany se izdvaja iz mase

Većina ljudi boluje od PTSP a da to i nezna.
Star 12-05-08, 14:24   #8 (permalink)
prof. Foruma

Citat:
Pravi autor: Sahataba Pogledaj Poruke
PTSP (post traumatski stresni poremečaj)
prvi slucajevi su primjeceni nakon vjetnamskog rata, nazalost ne moze se definirat u kojem se vremenskom periodu kod ljudi javlja i tu su napravili ogromnu pogresku u nasim zakonima jer su stavili rok do kojeg su se ljudi morali javiti da pate od PTSP-a nakon rata, i sad nazalost znam za neke slucajeve gdje ljudima koji stvarno pate od PTSP-a to nije priznato, a neki koji rata nisu vidili tako rec nego pijani bili dan i noc pa pokusali "samoubojstvo" sad imaju invalidsku mirovinu i sl. stvari.
za detalje se mogu jos raspitat iz prve ruke.
Bilo bi dobro ako možeš da se raspitaš za detalje ako imaš nekog stručnog.
dark_zg je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-05-08, 14:30   #9 (permalink)
Black Tattoo

imam poprilicno, al zamolit cu brata da odradi taj dio jer trenutno nisam doma.
Sahataba je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-05-08, 19:21   #10 (permalink)
prof. Foruma

Citat:
Pravi autor: Sahataba Pogledaj Poruke
koliko godina imas i jesi li prosa kroz stvarno stresno iskustvo?
16. Jbt, maltretirali me u osnovnoj šk 8 godina, čim netko pokuca ja se stresem, u svakom vidim neprijatelja, cimam se na svaki glas...
Jbt, aj bar me više niko ne dira, jer da me takne, mislim da bih ga pretuko.
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: poremecaj

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 23:20.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111