| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Psihologija Raspravljate o temi PTSP u Znanost forumu; PTSP, poremečaj koji se kod nas pojavljuje s dolaskom i prolaskom rata na ovim područjima, a u današnje vrijeme ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 25-03-08 Lokacija: zagreb Godina: 38
Poruka: 1,528
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | PTSP PTSP, poremečaj koji se kod nas pojavljuje s dolaskom i prolaskom rata na ovim područjima, a u današnje vrijeme pojavljuje se i u osoba koje nemaju veze s ratom kao što su žrtve pljački,silovanja,obiteljskog nasilja,proživljavanja osobnih tragedija itd. Što mislite o toj bolesti, osobama koje su oboljele i načinu na koji se ta bolest dijagnosticira i liječi u našem okružju? |
| | |
| | #3 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: PTSP Ovako, pošto nisam liječnik,probat ću laički i iz iskustva odgovoriti. Kako prepoznati; nagla promjena raspoloženja,otuđivanje,agresivnost,reproživljavanje traume(snovi),nemogučnost samokontrole,ponekad suicidne sklonosti itd. Kako se liječi?;Kod nas postoji više ustanova koje se bave liječenjem i opčenito s pomoći oboljelim od PTSP-a. Za osobe koje su oboljele u ratu najpoznatiji liječnik je Dr Vukušić s Psihološke klinike KBC-a Zagreb, a ujedno je angažiran i u Ministarstvu branitelja(barem je bio,a sad neznam).Mislim da je najveći centar za liječenje onaj u KB Dubrava u Zagrebu jer znam da se tamo vrše testiranja vezana uz tu bolest.U zagrebu se bolest liječi i u Psihijatrijskim odjelima bolnica Rebro,Jankomir i Vrapče. Što se tiče drugih djelova zelje čini mi se da svaka Opća bolnicakoja ima u svom sklopu psihijatriju ima i odjel koji se bavi PTSP-om. Što se tiče stupnjeva znam da ima PTSP i PTSP chr.(kronični) |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Black Tattoo | Re: PTSP PTSP (post traumatski stresni poremečaj) prvi slucajevi su primjeceni nakon vjetnamskog rata, nazalost ne moze se definirat u kojem se vremenskom periodu kod ljudi javlja i tu su napravili ogromnu pogresku u nasim zakonima jer su stavili rok do kojeg su se ljudi morali javiti da pate od PTSP-a nakon rata, i sad nazalost znam za neke slucajeve gdje ljudima koji stvarno pate od PTSP-a to nije priznato, a neki koji rata nisu vidili tako rec nego pijani bili dan i noc pa pokusali "samoubojstvo" sad imaju invalidsku mirovinu i sl. stvari. za detalje se mogu jos raspitat iz prve ruke.
__________________ To those who understand, I extend my hand To the doubtful I demand, take me as I am Not under your command, I know where I stand I won't change to fit your plan, Take me as I am |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Black Tattoo | Re: PTSP koliko godina imas i jesi li prosa kroz stvarno stresno iskustvo?
__________________ To those who understand, I extend my hand To the doubtful I demand, take me as I am Not under your command, I know where I stand I won't change to fit your plan, Take me as I am |
| | |
| | #8 (permalink) | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: PTSP Citat:
| |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Black Tattoo | Re: PTSP imam poprilicno, al zamolit cu brata da odradi taj dio jer trenutno nisam doma.
| | |
![]() |
| Tagovi: poremecaj |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 23:20.