Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Psihologija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Psihologija Raspravljate o temi PTSP u Znanost forumu; Ja, osobno podržavam ovu temu i triba je nastaviti sa iskustvima ljudi, bez obzira dali su bili aktivni u ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 01-10-08, 21:57   #101 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 26-02-07
Godina: 57
Poruka: 1,091
tonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznat
Re: PTSP

Ja, osobno podržavam ovu temu i triba je nastaviti sa iskustvima ljudi, bez obzira dali su bili aktivni u ratu ili ne, a prošli su ovu kalvariju i tegobu našeg naroda, ovih zadnjih 20 godina. Smatram da i oni koji su doživjeli bliska granatiranja, tegobe rata, a nisu bili ''bojovnici'' (ne ljutite se na mene), i oni koji su doživjeli traume tijekom ovih godina spadaju među one koji boluju od PTSP-ija. Mladenačka ljubav, nerazumjevanje roditelja, i slične situacije kod mladih ljudi ne smatram da triba svrstati među oboljele od PTSP-a.
Da li je i čemu bio uzrok rat, ili već nešto drugo, ne mogu definirat. Posljedice, ako su ratne, a možda i nisu, su teške a traže se pojašnjenja u ratnim događanjima.
Ne snalazim se možda dobro u ovom, jer su mi dica odrasla i sve sam učinija da zaborave ili potisnu ona sječanja iz rata, smatrajući, ako njih opterećivam mojim mislima, da sebe dovodim u problem, kako da im pojasnim sve što se dešava.
Moja dica su i te kako osjetila ovaj rat, i sve nakon njega što se dešavalo i ne vjerujem da boluju od PTSP-ija, a isto to mislim i za sebe. Premda ima trenutaka koji se dogode, pa tad pomislim na najgore, a to je, da nisam uspija pobjediti ono što sam potisnija u sebi i rješija sam sa sobom.
Odgovori sa citatom
Star 01-10-08, 22:09   #102 (permalink)
Uvaženi forumas

Avatar od korisnika rebecca brandon

Datum registracije: 07-03-08
Godina: 35
Poruka: 647
rebecca brandon se izdvaja iz maserebecca brandon se izdvaja iz maserebecca brandon se izdvaja iz mase

tonini, dobro pišeš, ali zapelo mi je ovo za oko kad kažeš trudio si se da zaborave ili potisnu.
tu je onaj klik kad je pitanje kada će nešto isplivati ponovno van.
ne zaboravi podsvijest je zeznuta stvar, obično se stvari koje potisnemo, aktiviraju u nekim neočekivanim trenutcima.
rebecca brandon je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 02-10-08, 08:15   #103 (permalink)
prof. Foruma

tonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: rebecca brandon Pogledaj Poruke
tonini, dobro pišeš, ali zapelo mi je ovo za oko kad kažeš trudio si se da zaborave ili potisnu.
tu je onaj klik kad je pitanje kada će nešto isplivati ponovno van.
ne zaboravi podsvijest je zeznuta stvar, obično se stvari koje potisnemo, aktiviraju u nekim neočekivanim trenutcima.

Da u pravu si, samo sa sve večim odmakom vrimena i normalnog života, možda taj ''klik'' nikad neče biti aktiviran.
Odgovori sa citatom
Star 02-10-08, 09:18   #104 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 25-03-08
Godina: 38
Poruka: 2,736
dark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobar
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku dark_zg

Citat:
Pravi autor: tonini Pogledaj Poruke
Ja, osobno podržavam ovu temu i triba je nastaviti sa iskustvima ljudi, bez obzira dali su bili aktivni u ratu ili ne, a prošli su ovu kalvariju i tegobu našeg naroda, ovih zadnjih 20 godina. Smatram da i oni koji su doživjeli bliska granatiranja, tegobe rata, a nisu bili ''bojovnici'' (ne ljutite se na mene), i oni koji su doživjeli traume tijekom ovih godina spadaju među one koji boluju od PTSP-ija. Mladenačka ljubav, nerazumjevanje roditelja, i slične situacije kod mladih ljudi ne smatram da triba svrstati među oboljele od PTSP-a.
Da li je i čemu bio uzrok rat, ili već nešto drugo, ne mogu definirat. Posljedice, ako su ratne, a možda i nisu, su teške a traže se pojašnjenja u ratnim događanjima.
Ne snalazim se možda dobro u ovom, jer su mi dica odrasla i sve sam učinija da zaborave ili potisnu ona sječanja iz rata, smatrajući, ako njih opterećivam mojim mislima, da sebe dovodim u problem, kako da im pojasnim sve što se dešava.
Moja dica su i te kako osjetila ovaj rat, i sve nakon njega što se dešavalo i ne vjerujem da boluju od PTSP-ija, a isto to mislim i za sebe. Premda ima trenutaka koji se dogode, pa tad pomislim na najgore, a to je, da nisam uspija pobjediti ono što sam potisnija u sebi i rješija sam sa sobom.
Nadam se da si temu pregledao od početka, gdje sam u svom prvom postu naglasio da od PTSP-a ne boluju samo sudionici ratova (pasivni i aktivni ) već da je to bolest koju susrečemo kod ljudi koji su prebrodili nekakvu tešku nesreću ili događaj, kao npr. nagli gubitak voljene osobe na tragičan način, žrtve silovanja, pljački, otmica, prirodnih katastrofa itd, itd. Međutim do sad se ovdje nisu javile takve osobe, možda je njima još teše proživljavati trenutke prošlosti nego nama koji smo obolili od posljedica sudjelovanja u ratu, jer smo mi ipak u večini dragovoljno sudjelovali u tom, dok ove kategorije stradalnika to nisu.
Što se tiče potiskivanja, mislim da nema osobe u ovoj našoj zemlji koja to nije i ne radi i dan danas, bez obzira u kojem djelu zemlje živjeli za vrijeme rata.
Citat:
Pravi autor: tonini Pogledaj Poruke
Da u pravu si, samo sa sve večim odmakom vrimena i normalnog života, možda taj ''klik'' nikad neče biti aktiviran.
Mislim da se ne treba opterečivati s tim, jer da imaju nekih problema u svezi toga, vjerujem da bi kad tad to izašlo na vidjelo i manifestiralo se u nekom obliku, a sad je ipak prošlo podosta godina od tih događaja.
dark_zg je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 02-10-08, 15:38   #105 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 11-09-08
Poruka: 89
positive se izdvaja iz mase

Ne samo ova užasna iskustva koja su,bilo direktno ili indirektno,prošli ljudi naših ex-zajedničkih prostora,već i življenje u svijetu takvom kakav je i prijeti da bude i gori....mislim da je dovoljno svakodnevno biti okružen gomilom mogućnosti da se sve sunovrati u trenu,pa svakodnevica koja uvijek može bit i gora....kud ćeš pobjeći ako ne da potiskuješ,još ako imaš sreće pa te mehanizam potiskivanja još služi...
positive je offline  
Odgovori sa citatom
Star 03-10-08, 06:39   #106 (permalink)
prof. Foruma

Čita san temu od početka jer me zanima, a posebno što je to naša stvarnost, ali smatram da PTSP kojem su uzrok posljedice rata jest različit od ''PTSP-a'' uzrokavanog nečim drugim.
Ne možemo sve životne traume staviti pod zajednički nazivnik PTSP.
Evo npr. 1975 poginuo mi je u automobolskoj nesreći najbolji prijatelj, 25 godina je imao, jedinac kod majke i oca. Majka mu se nikad nije od tog gubitka oporavila, ali tad i u to vrime nitko nije to tretirao kao PTSP, hoću kazati da tek nakon rata dolazimo i do toga da ima drugih oblika ''PTSP-a'' iniciranih ne samo ratnim događanjima i traumama.
Iako što se mene tiče ja to razdvajam jedno su traume koje donosi rat, a ovo drugo su životne koje nosi sam život bez rata.

Zadnji Uredio tonini : 03-10-08 u 06:42.
tonini je offline  
Odgovori sa citatom
Star 03-10-08, 06:52   #107 (permalink)
dr.sc. Foruma

dark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobardark_zg je stvarno dobar

Apsolutno se slažem, i nije mi cilj izjednačavati načine koji su uzroci PTSP-a, samo sam htio neupučenima reći da se danas i takve traume koje nemaju veze s ratom tretiraju kao PTSP. I ti su ljudi prošli traumu i imaju posljedice koje je izazvala ta trauma, pa stoga smatram da njihov poremečaj i težina stanja s kojim se nose nikako nije manja nego naša koja je proizišla iz rata.
To govorim jer sam kroz svoje liječenje upoznao i takve osobe i vjerujte mi nimalo im nije lakše nego nama.
dark_zg je offline  
Odgovori sa citatom
Star 03-10-08, 14:05   #108 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 11-09-08
Poruka: 89
positive se izdvaja iz mase

Evo sad čitam da su utvrdili da čak i dvogodišnja djeca koja su bili sudionici saobraćajki imaju taj PTSP...čini se da lagano svi postajemo bolesnici...samo dragi Bog zna što nas još čeka...
positive je offline  
Odgovori sa citatom
Star 03-10-08, 14:40   #109 (permalink)
dr.sc. Foruma

Mislim da se sad več i pretjeruje s tim i takvim napisima, to su gluposti!
dark_zg je offline  
Odgovori sa citatom
Star 03-10-08, 20:31   #110 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 01-01-08
Godina: 37
Poruka: 88
sterop se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku sterop Pošalji poruku preko Skype-a korisniku sterop

PTSP nije to strašno samo je gadno kad te natrpaju sa hrpom tableta ,a svremenom ni one ne pomažu ,e to je gadno!!!
sterop je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: poremecaj

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 06:40.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114