| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Psihologija Raspravljate o temi PTSP u Znanost forumu; Ja, osobno podržavam ovu temu i triba je nastaviti sa iskustvima ljudi, bez obzira dali su bili aktivni u ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #101 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 26-02-07 Godina: 57
Poruka: 1,091
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: PTSP Ja, osobno podržavam ovu temu i triba je nastaviti sa iskustvima ljudi, bez obzira dali su bili aktivni u ratu ili ne, a prošli su ovu kalvariju i tegobu našeg naroda, ovih zadnjih 20 godina. Smatram da i oni koji su doživjeli bliska granatiranja, tegobe rata, a nisu bili ''bojovnici'' (ne ljutite se na mene), i oni koji su doživjeli traume tijekom ovih godina spadaju među one koji boluju od PTSP-ija. Mladenačka ljubav, nerazumjevanje roditelja, i slične situacije kod mladih ljudi ne smatram da triba svrstati među oboljele od PTSP-a. Da li je i čemu bio uzrok rat, ili već nešto drugo, ne mogu definirat. Posljedice, ako su ratne, a možda i nisu, su teške a traže se pojašnjenja u ratnim događanjima. Ne snalazim se možda dobro u ovom, jer su mi dica odrasla i sve sam učinija da zaborave ili potisnu ona sječanja iz rata, smatrajući, ako njih opterećivam mojim mislima, da sebe dovodim u problem, kako da im pojasnim sve što se dešava. Moja dica su i te kako osjetila ovaj rat, i sve nakon njega što se dešavalo i ne vjerujem da boluju od PTSP-ija, a isto to mislim i za sebe. Premda ima trenutaka koji se dogode, pa tad pomislim na najgore, a to je, da nisam uspija pobjediti ono što sam potisnija u sebi i rješija sam sa sobom.
__________________ SAMO MORU VIRUJEM! |
| | |
| | #102 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 07-03-08 Godina: 35
Poruka: 647
![]() ![]() ![]() | Re: PTSP tonini, dobro pišeš, ali zapelo mi je ovo za oko kad kažeš trudio si se da zaborave ili potisnu. tu je onaj klik kad je pitanje kada će nešto isplivati ponovno van. ne zaboravi podsvijest je zeznuta stvar, obično se stvari koje potisnemo, aktiviraju u nekim neočekivanim trenutcima. |
| | |
| | #103 (permalink) | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: PTSP Citat:
Da u pravu si, samo sa sve večim odmakom vrimena i normalnog života, možda taj ''klik'' nikad neče biti aktiviran.
__________________ SAMO MORU VIRUJEM! | |
| | |
| | #104 (permalink) | |
| dr.sc. Foruma | Re: PTSP Citat:
Što se tiče potiskivanja, mislim da nema osobe u ovoj našoj zemlji koja to nije i ne radi i dan danas, bez obzira u kojem djelu zemlje živjeli za vrijeme rata. Mislim da se ne treba opterečivati s tim, jer da imaju nekih problema u svezi toga, vjerujem da bi kad tad to izašlo na vidjelo i manifestiralo se u nekom obliku, a sad je ipak prošlo podosta godina od tih događaja. | |
| | |
| | #105 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 11-09-08
Poruka: 89
![]() | Re: PTSP Ne samo ova užasna iskustva koja su,bilo direktno ili indirektno,prošli ljudi naših ex-zajedničkih prostora,već i življenje u svijetu takvom kakav je i prijeti da bude i gori....mislim da je dovoljno svakodnevno biti okružen gomilom mogućnosti da se sve sunovrati u trenu,pa svakodnevica koja uvijek može bit i gora....kud ćeš pobjeći ako ne da potiskuješ,još ako imaš sreće pa te mehanizam potiskivanja još služi... ![]() |
| | |
| | #106 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: PTSP Čita san temu od početka jer me zanima, a posebno što je to naša stvarnost, ali smatram da PTSP kojem su uzrok posljedice rata jest različit od ''PTSP-a'' uzrokavanog nečim drugim. Ne možemo sve životne traume staviti pod zajednički nazivnik PTSP. Evo npr. 1975 poginuo mi je u automobolskoj nesreći najbolji prijatelj, 25 godina je imao, jedinac kod majke i oca. Majka mu se nikad nije od tog gubitka oporavila, ali tad i u to vrime nitko nije to tretirao kao PTSP, hoću kazati da tek nakon rata dolazimo i do toga da ima drugih oblika ''PTSP-a'' iniciranih ne samo ratnim događanjima i traumama. Iako što se mene tiče ja to razdvajam jedno su traume koje donosi rat, a ovo drugo su životne koje nosi sam život bez rata.
__________________ SAMO MORU VIRUJEM! Zadnji Uredio tonini : 03-10-08 u 06:42. |
| | |
| | #107 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: PTSP Apsolutno se slažem, i nije mi cilj izjednačavati načine koji su uzroci PTSP-a, samo sam htio neupučenima reći da se danas i takve traume koje nemaju veze s ratom tretiraju kao PTSP. I ti su ljudi prošli traumu i imaju posljedice koje je izazvala ta trauma, pa stoga smatram da njihov poremečaj i težina stanja s kojim se nose nikako nije manja nego naša koja je proizišla iz rata. To govorim jer sam kroz svoje liječenje upoznao i takve osobe i vjerujte mi nimalo im nije lakše nego nama. |
| | |
![]() |
| Tagovi: poremecaj |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 06:40.