Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Psihologija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Psihologija Raspravljate o temi PTSP u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: TigarZG1 Kakva je to spika sa tabletama....opet po principu sam svoj doktor! Misliš li da su ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 15-05-08, 19:43   #41 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 02-07-07
Godina: 22
Poruka: 417
skin2yard je zabranio reputaciju
Talking Re: PTSP

Citat:
Pravi autor: TigarZG1 Pogledaj Poruke
Kakva je to spika sa tabletama....opet po principu sam svoj doktor! Misliš li da su te tablete igra?! Čak i psihijatri trebaju dobro sagledati dali postoji uopće bolest u pojedinom slućaju i dali treba uopće davati lijekove. Ako je procijena da bolest postoji i da treba terapija, misliš li da i oni uvijek od prve potrefe lijek koji pogodno dijeluje na pojedinca a svi ne reagiraju isto na određane tablete. Odgovor je ne, i oni moraju često promatrati kako pojedini lijek djeluje i dali uopće djeluje i po potrbi mijenjati terapiju. Ali ključno je da za to treba stručna osoba a ne da netko sa foruma da čuvjeku krive smjernice a radi se o stvarima sa kojim se nije za igrati. Osim toga kakve tablete u tim godinama, to se riješava stručnim metodama, primjenjivanim od za to predviđenih stručnih osoba. Bolje je šutiti nego davati neprimjerene savjete.

nisam znao to sazenom...jbg...zivot ide dalje, bitno da ne pokleknes...a moglo je i gore, to si ja uvijek kazem
Odgovori sa citatom
Star 15-05-08, 20:19   #42 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 15-07-07
Godina: 43
Poruka: 4,711
TigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masi
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku TigarZG1
Re: PTSP

Da Skin...dobro kažeš, život ide dalje i bitno je ne pokleknuti....a i točno je da ima i gorih situacija...

Inaće, želim svima zahvaliti na lijepim riječima i na podršci...
Odgovori sa citatom
Star 18-05-08, 17:18   #43 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 25-03-08
Godina: 38
Poruka: 1,352
dark_zg se izdvaja iz masedark_zg se izdvaja iz masedark_zg se izdvaja iz masedark_zg se izdvaja iz mase

PTSP smanjuje osjet bola
Utorak, 10 Travanj 2007
vojnici_u_rovuOsobe koje pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) imaju smanjenu osjetljivost na bol, tvrde nizozemski znanstvenici. Praćenjem 24 ispitanika koji su zamoljeni da u ruci drže vrele predmete je utvrđeno da osobe koje pate od PTSP-a mogu podnijeti znatno viši stupanj bola. Nakon skeniranja mozga osoba koje su sudjelovale u eksperimentu pokazalo se kako je kod osoba s PTSP-om prisutna smanjena aktivnost u dijelovima mozga koji su zaduženi za prenošenje signala bola. Studija je provedena funkcionalnom magnetskom rezonancom u Središnjoj vojnoj bolnici u Utrechtu uz sudjelovanje znanstvenika s Instituta Rudolf Magnus, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Archives of General Psychiatry. Iako su ranija istraživanja pokazala kako kod osoba s PTSP-om može doći do promjena u strukturi nekih dijelova mozga, nizozemski znanstvenici nisu uspjeli utvrditi uzrok drugačije regulacije osjeta bola.
dark_zg je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-05-08, 17:20   #44 (permalink)
prof. Foruma

dark_zg se izdvaja iz masedark_zg se izdvaja iz masedark_zg se izdvaja iz masedark_zg se izdvaja iz mase

Povezanost astme i PTSP-a
Petak, 16 Studeni 2007
asthma02Istraživanje provedeno u SAD na veteranima rata u Vijetnamu je ukazalo na snažnu vezu astme i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Znanstvenici s Columbia University su u novom broju American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine objavili kako veterani pogođeni PTSP-om imaju više nego dvostruko veće izglede da će patiti od astme.

Već su ranije provedena istraživanja sugerirala da postoji veza između anksioznih poremećaja i astme. U novoj studiji je sudjelovalo 3065 parova blizanaca sudionika rata u Vijetnamu, što je omogućilo razdvajanje učinka genetskih faktora i utjecaja iz okoliša na dobivene informacije.

Pokazalo se da rizik za astmu kod veterana ne ovisi o tome jesu li jednojajčani ili dvojajčani blizanci, što ukazuje na presudan učinak ostalih čimbenika. U istraživanju nisu otkriveni mehanizmi koji bi povezali povećanje rizika za astmu kod osoba s PTSP-om, no znanstvenici vjeruju da bi zajednički uzrok mogao biti stres.
dark_zg je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-05-08, 17:28   #45 (permalink)
prof. Foruma

DROGOM PROTIV TRAUME

Ecstasy kao lijek protiv PTSP-a
Sintetička droga ecstasy prvi put je eksperimentalno upotrijebljena u Izraelu u liječenju ratnih trauma, prenose izraelski mediji
Arhivski foto
JERUZALEM - Ekipa stručnjaka iz psihijatrijske klinike kod Tel Aviva trenutno vodi istraživanje s grupom osoba koje pate od ratnih trauma koristeći molekulu MDMA, jedan od sastojaka ecstasyja.

Liječnici iz te bolnice, voditelji eksperimentalnog programa, uvjereni su da je psihoterapija ključna za liječenje i da je ecstasy važan u toj terapiji.

Stručnjaci smatraju da oprečni efekti ecstasyja - uzbuđenje i smirivanje - mogu pomoći u liječenju traume.

Ukoliko eksperiment poluči uspjeh, to će pomoći utemeljenju nove metode liječenja posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), naveli su izraelski liječnici.

Ecstasy je sintetička i psihoaktivna droga, derivat amfetamina, poznatog još i kao MDMA. Spada u jače psihoaktivne droge, djelovanje joj je slično dopingu u sportu, a uzima se oralno u obliku tableta. Doza od 75-100 mg počinje djelovati poslije 20 do 40 minuta, a traje nekoliko sati.

Simptomi su proširene zjenice, kočenje i drhtanje vilice i zuba, porast krvnog tlaka, ubrzani rad srca, gubitak apetita i velika izdržljivost bez znakova umora. Ecstasy pojačava percepciju okoline, a nakon popuštanja djelovanja droge moguća je depresija te umor i iscrpljenost.
tportal.hr/Beta
srijeda, 7.5.2008.

Ako to dođe i kod nas ja sigurno neću uzimati takvu terapiju, jer iz jednog zla mi se ne skače u drugo.
dark_zg je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-05-08, 17:34   #46 (permalink)
Cobeta

Datum registracije: 01-10-05
Godina: 25
Poruka: 9,064
Wamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjetiWamp je sjajno za vidjeti

Znam samo da je ptsp u okolini u kojoj ja živim tabu tema... kad nekome kažem da mi otac boluje od toga, imam osjećaj da me gledaju kao da sam rekla da boluje od side, i da je to nešto čega bi se trebalo sramiti, a to me ljuti.
Odgovori sa citatom
Star 18-05-08, 19:32   #47 (permalink)
Akademik Foruma

TigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masiTigarZG1 je dragulj u masi

Citat:
Pravi autor: Wamp Pogledaj Poruke
Znam samo da je ptsp u okolini u kojoj ja živim tabu tema... kad nekome kažem da mi otac boluje od toga, imam osjećaj da me gledaju kao da sam rekla da boluje od side, i da je to nešto čega bi se trebalo sramiti, a to me ljuti.
Uopće se ne čudim tome. Ja imam situaciju da moja doktorica opće prakse, znajući moju dijagnozu, razgovara samnom kao na nekoj bahatoj distanci. Ostavlja dojam kao da je u prostoriji sa nekim tko je dobar samo za izbjegavanje. Prema mojem stanju pokazuje apsolutno nerazumjevanje a vidljivo je da nije ni educirana oko popratnih zdrastvenih problemima koje u većini uzrokuje PTSP. Premda moram priznati da imam i pozitivnijih iskustava na određenim specijalističkim pregledima koje sam obavljao. Ti specijalisti su se zaista trudili i pokazali veliko razumjevanje i strpljenje. Ali ti slučajevi su dosta usamljeni.
Što se mene tiće, pošto sam osoba koja čvrsto stojim na zemlji, nigdje ne krijem da to imam. Ako primjetim da nekome ne paše komunikacija samnom kao PTSP-evcem, ja ga jednostavno ubijem.....šalim se.......Na takve slučajeve uopće ne obraćam pažnju. Ja vjerujem u sebe i niti naj manje ne osjećam manju vrijednost u odnosu na one koji nemaju tu bolest. Ali jadno je na koji način neki gledaju na te ljude koji je imaju.
Odgovori sa citatom
Star 18-05-08, 20:54   #48 (permalink)
prof. Foruma

Ja osobno nemam takvih problema, odnosno ljudi koji se kreću u mom društvu, te osobe s kojima iz bilo kojeg razloga češće kontaktiram znaju za moju bolest i nisam primjetio da im to smeta ili barem dobro glume. Imao sam na početku, tamo 1992,1993 godine nekih slučajeva izbjegavanja ali to je bilo više zbog straha od mene( nisam tada prihvačao liječenje, pa sam bio nemoguć prema okolini, a pogotovo što sam tada puno konzumirao alkohol ), ali i to se s vremenom riješilo. Najviše sam problema imao na poslu, od ismijavanja do podmetanja i borbe za položajem u čemu su kao argument izvlačili moju bolest.
dark_zg je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-05-08, 12:32   #49 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 02-07-07
Godina: 22
Poruka: 417
skin2yard je zabranio reputaciju

Citat:
Pravi autor: TigarZG1 Pogledaj Poruke
Ako primjetim da nekome ne paše komunikacija samnom kao PTSP-evcem, ja ga jednostavno ubijem.....šalim se.......Na takve slučajeve uopće ne obraćam pažnju. Ja vjerujem u sebe i niti naj manje ne osjećam manju vrijednost u odnosu na one koji nemaju tu bolest. Ali jadno je na koji način neki gledaju na te ljude koji je imaju.
....ovo je bilo dobro....skoro su mi suze na oci od smijeha....jbg...sta da kazem...volim crni humor.....

ps., jos se smijem...
Odgovori sa citatom
Star 19-05-08, 17:14   #50 (permalink)
Akademik Foruma

Jbg...tako mi došlo........volim nekad stvari malo okrenut na zajebanciju...
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: poremecaj

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 10:33.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108