Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 32

Sposobnost komunikacije

Raspravljate o temi Sposobnost komunikacije u Psihologija forumu, dio Znanost foruma; Razvoj ljudskog drušva zasnovan je na sposobnosti čoveka da komunicira.Da li je samo govor i sposobnost čitanja i pisanja dovoljan ...

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Sposobnost komunikacije

Razvoj ljudskog drušva zasnovan je na sposobnosti čoveka da komunicira.Da li je samo govor i sposobnost čitanja i pisanja dovoljan ili je samo preduslov koji nam omogućava da pre svega kutlurološki vodimo dijalog koji će nam omogućiti suštinski bolje medjusobno razumevanje i uvažavanje.
    Kako se to dolazi do granice kada se medjusobni sukobi ne mogu rešavati dijalogom već se poseže za grubim vredjanjem, tučom pa i ratom.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

V.I.P. Član Avatar od korisnika latoa
    Datum registracije
    18-01-08
    Starost
    27
    Poruka
    2,637
    Liked
    12 times

Re: Sposobnost komunikacije

Komunikacija bi trebala prethoditi tj. biti preduvjet nekim djelima.
    Kad ona izgubi tu smisao, ona gubi gotovo svaku smisao... (izuzimam umjetnost i razbibrigu)
    Kad riječi postanu prazne, kad um utihne, snaga klade valja...
    "Odi et amo. Quare id fatiam, fortase requiris.
    Nestio, sed fieri sentio et excrucior."

Banned
    Datum registracije
    03-10-08
    Poruka
    553
    Liked
    0 times

Govor i sposobnost čitanja i pisanja jedino ljudska bića imaju. Nisu dovoljni, naravno. U mnogim slučajevima ni onima koji znaju govoriti, čitati i pisati to znanje ne predstavlja ulazak (da se tako izrazim) u kulturološku svijest. Najlakše je naučiti čitati i pisati, puno je teže spoznati vlastitu svijest i ostati na razini ljudskog bića, onog humanog, onog koji razmišlja i djeluje. Onog koji odabire i razaznaje razlike između opcija.
    Moglo bi se reći da je to (govor, čitanje i pisanje) preuvjet koji omogućava kulturološki dijalog, međutim i tu postoje ograničenja.
    Jer, uzalud je znati govoriti, pisati i čitati ako nemamo ono ljudsko u sebi što nam otvara vrata međusobnom uvažavanju i razumijevanje, a da ne govorim o toleranciji.

Ovo pitanje koje si postavio na kraju je vrlo teško. Često sam razmišljala o tome i nisam još uspjela pronaći odgovor. Zašto dolazi do vrijeđanja, tuče, pa i ratova...

Možda zbog toga što su mnogi ljudi, bez obzira na stoljeće u kojemu živimo, još uvijek primitivni. Pa misle da se snagom može nešto postići, naravno u njihovu vlastitu korist. Treba naučiti poštivati tuđe mišljenje, tuđe odluke, tuđe stavove, bez obzira na to koliko se razlikuju od naših.

Ali, to je teško. Lakše je posegnuti za oružjem, pa i ratom, nego prihvatiti različitost. Nego biti tolerantan.

Puno je laške, nažalost, ratovati, nego razgovarati.

Ponekad pomislim da su životinje ''humanije'' od ljudi....

Evo, na kraju, jedan banalan primjer....čak i na forumu, kada se netko ne slaže s nečijim mišljenjem (ne govorim o vrijeđanju, to je drugo), tako se olako da rep -
    Zadnji Uredio Maria Magdalena : 23-04-09 u 12:22

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

Citat Pravi autor: Savana Pogledaj Poruke
    Razvoj ljudskog drušva zasnovan je na sposobnosti čoveka da komunicira.Da li je samo govor i sposobnost čitanja i pisanja dovoljan ili je samo preduslov koji nam omogućava da pre svega kutlurološki vodimo dijalog koji će nam omogućiti suštinski bolje medjusobno razumevanje i uvažavanje.
    Kako se to dolazi do granice kada se medjusobni sukobi ne mogu rešavati dijalogom već se poseže za grubim vredjanjem, tučom pa i ratom.

dijalog nije problem, već razumijevanje tog dijaloga. badava ti nekome nešto objašnjavaš, kad taj drugi to ne razumije, a druga varijanta je da to ne prihvaća - znači radi se o sutprostavljenim mišljenjima.
    nepomirljive razlike i nemogućnost pronalaženja zajedničkog jezika i nerazumijevanje stavova il potreba drugih, vodi u neku drugu vrstu pregovora, a to je agresija, il rat. nevolja je kad agresija prethodi bilo kakvom dijalogu, a to se često dešava među pojedincima.
    što se tiče rep- , to je varijanta koju koristim kad nekome želim dati do znanja slijedeće - ne slažem se s tobom, zato jer vrijeđaš, omalovažavaš ili si na neki drugi način negativan/na. i naravno, kad je netko maliciozan, tad isto dam rep-

Banned
    Datum registracije
    03-10-08
    Poruka
    553
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Moneypenny Pogledaj Poruke
    što se tiče rep- , to je varijanta koju koristim kad nekome želim dati do znanja slijedeće - ne slažem se s tobom, zato jer vrijeđaš, omalovažavaš ili si na neki drugi način negativan/na. i naravno, kad je netko maliciozan, tad isto dam rep-
    to sam i rekla
    izuzela sam vrijeđanje, kao i malicioznost (iako nisam naglasila)...
    u tom slučaju, ide rep -
    '' ne slažem se s tobom jer vrijeđaš''
    to je i moje mišljenje

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Dobro si pomenula forum.Imamo više takvih slučajeva.Imamo banalne primere kada pojedinac dobije ban posle par napisanih postova, ali imamo takodje primere permanentog sukoba mišljenja gde svako tera po svome i to može trajati sve dok traje i ovaj forum bez ikakvih šansi postizanja razumevanja.Ne mislim na prihvatanje tudjeg mišljenja već samo razumevanja.
    Da li onda komunikacija uopšte ima smisla, odnosno da li je to uopšte komunikacija ili je to razgovor gluvih.

latoa, da u pravu si.Snaga klade valja ali um caruje.Samo se postavlja pitanje da li je carovanju neophodno bilo valjanje klada ili je nesposobnost komunikacije dovelo do toga.Lično mislim da ne treba generalizovati jer u mnogo slučajeva nije ni postojala želja za komunikacijom.Jedino je sigurno da su sva carstva propadala.Uništena su ali po pravilu ne spolja. Pojela su sama sebe.Da su primenili ono što na početku nisu želeli, možda bi im sudbina bila drugačija.

ps.Au, u medjuvremenu se naslagala već dva posta.Moneypenny eto nesvesno sam pomenuo što i ti - razumevanje.Dobra nam je ova telepatska komunikacija.(smail)
    Zadnji Uredio Savana : 23-04-09 u 13:35 Razlog: dodatak
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

uh sad si svakakvim sastojcima začinio ovu temu..

što se tiče rasprava među forumašima, tu je za bann valjda presudna količina uvredljivog materijala u određenom sadržaju, pretpostavljam.
    neke rasprave sudionici ne mogu smisleno zaključiti jer su previše fokusirani na genijalnost svojih misli i na to kako će ih prezentirati, a ne na smisao i sadržaj rasprave.
    carstva su propadala jer je to logičan slijed svega što živi i postoji. sve se rađa i umire, i tako će i ova civilizacija.

GospodiČna maČki sliČna Avatar od korisnika Arylin
    Datum registracije
    12-07-07
    Starost
    25
    Poruka
    8,222
    Liked
    19 times

I svađa je jedna vrsta dijaloga, ne treba bježati od nje ako je u svrhu rasprave, a svakako ju treba izbjegavati ako ima tedenciju vrijeđanja.

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

konstruktivna svađa mi je kao i kreativni nered - stvari koje baš ne razumijem, valjda zato jer ih ne primjenjujem

GospodiČna maČki sliČna Avatar od korisnika Arylin
    Datum registracije
    12-07-07
    Starost
    25
    Poruka
    8,222
    Liked
    19 times

Ja ne volim miroljubive ljude koji sve čine da izbjegnu raspravu, tako jedna strana prevagne, a druga pati.

Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku