Stranica 1 od 5 12345 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 50

Što je zapravo pamćenje

Raspravljate o temi Što je zapravo pamćenje u Psihologija forumu, dio Znanost foruma; pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. pamćenje je uvelike značajno za čovjeka, za njegov razvoj i njegov identitet. ...

Banned
    Datum registracije
    17-11-07
    Starost
    22
    Poruka
    7,774
    Liked
    0 times

Što je zapravo pamćenje

pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. pamćenje je uvelike značajno za čovjeka, za njegov razvoj i njegov identitet. Ono je u uskoj vezi s učenjem, mogli bismo reći da bez njega učenje ne bi imalo smisla jer je pamćenje mjesto na kojem se čuvaju informacije, a ujedno je i proces unutar čovjeka koji obrađuje te informacije.

Postoje tri vrste pamćenja:

* Epizodičko pamćenje – pod epizodičkim pamćenjem podrazumijevamo sjećanja na događaje koje je netko doživio ili koji su se dogodili u njegovoj blizini. Epizodičko pamćenje se odnosi na vremensko određivanje zbivanja pojedinih događaja, dakle postavlja se pitanje kada i gdje smo usvojili neku informaciju (npr. što smo jeli za doručak...)

Semantičko pamćenje – informacije koje su pohranjene u epizodičko pamćenje dalje sele u semantičko pamćenje. Za semantičko pamćenje možemo reći da se odnosi na opće znanje za razliku od epizodičkog. Dok smo u epizodičkom pamćenju događaje doživjeli, u semantičkom ih nismo doživjeli, ali ih znamo kao neke opće činjenice (npr. da je Shakespeare napisao "Hamleta"). Semantičko pamćenje je nužno za uporabu jezika, odnosi se na pamćenje značenja riječi i pojmova, gramatičkih pravila za slaganje rečenica itd.

# Proceduralno pamćenje – proceduralno pamćenje ili pamćenje vještina adrži znanje o tome kako se nešto radi ili izvodi. Neke vještine poput vožnje bicikla...

Proceduralno pamćenje uključuje tri faze:

* Kognitivna faza – treba shvatiti sve što treba napraviti pri usvajanju vještine.

* Faza povezivanja – određivanje najdjelotvornijeg načina povezivanja pojedinih radnji u jednu cjelinu. Sve manje se koriste verbalni aspekti pamćenja (npr. prva brzina dolje, druga gore...), a sve se više koriste motorički aspekti pamćenja.

* Automatsko odvijanje vještine – do nje se dolazi dugotrajnom vježbom koja stvara naviku (automatizam) te zahtjeva samo minimum svjesne kontrole.

e sada....

špekulacije i znanstvene činjenice o načinu funkcioniranja pamćenja su dobrodošle.
    Evo jedne takve špekulacije za početak

Pamćenje je posljedica promjena (ili je možda obnuto?)
    Kada nikakve promjene nebi bilo, pamćenje bi bilo nepotrebno.U trenutku kada u sveukupnom ništavilu počinje postojati nešto, bez pamćenja to postojanje nije moguće registrirati (primijetiti).Da bi se početak postojanja mogao registrirati, to što počinje postojati mora imati pamćenje, a budući da ga nema nikako ne može znati da je počelo postojati. prvo mora postojati pamćenje koje može registrirati promjenu, a tek tada može početi postojati promjena.Do tada promjene nije niti bilo.

Primjer:
    Kako točka usamljena u ništavilu može npr. znati da postoji, ako nema promjene?
    Kako može znati da protiće vrijeme?-ne može ama baš nikako....Mora ga stvoriti,ali kak da ga stvori?
    Mora se pomaknuti u vremenu.
    Kako će znati da se pomakla u vremenu (npr. nekoliko milijardi godina)?Mora stvoriti pamćenje.
    Bez pamćenja nema ni vremena, a bez vremena, niti prostora.

Dakle, što je pamćenje
    I dali je pamćenje uzrok ili je možda posljedica vremenu?

i šta kad neki ljudi izgube pamčenje?kako je to uopče moguće? šta se dogodi? i zašp neki ljudi nikad ne vrate pamčenje? a neki uspiju nešto malo...
    Zadnji Uredio neukrotiva_031 : 07-07-08 u 23:40

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

Re: šta je to zapravo pamčenje

u cijelom tekstu ti je pamćenje i stavisš naslov pamčenje

al evo ti na wiki ukratko o pamćenju

LINK

Banned
    Datum registracije
    17-11-07
    Starost
    22
    Poruka
    7,774
    Liked
    0 times

a zajebala sam se... skontala sam tek kasnije..
    ali ja pitam ovih par pitanja dolje... zanimaju me odgovori..
    to sam i ja zaljepila tu... s wike... to je samo uvod...

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

toplo ti preporucujem knjigu iz psihologije za gimnazije... za pocetak.

Banned
    Datum registracije
    17-11-07
    Starost
    22
    Poruka
    7,774
    Liked
    0 times

ah pa neam tu knjigu... šta ima u njoj? napiši mi ukratko...

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

pa ne mogu ti ukratko napisati kako funkcionira pamcenje... i ne sjecam se skroz svega u detalje tako da, radije ne bi, odes u knjiznicu i procitas ili fotokopiras taj dio...

Banned
    Datum registracije
    17-11-07
    Starost
    22
    Poruka
    7,774
    Liked
    0 times

Re: šta je to zapravo pamćenje

a dobro čuj,da me zanimaju samo knjige to bi napravila..ali me zanimaju tuđa mišljenja o tome..
    naš ti mene-radoznala ko niko...

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: neukrotiva_031 Pogledaj Poruke
    što je pamćenje
    pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija.
    Stručnom jednostavnošću sama si odgovorila.....

I dali je pamćenje uzrok ili je možda posljedica vremenu?
    Nelogično je da bude uzrok, može biti samo posljedica..... Čovjekova prilagodba života prema vremenu......

i šta kad neki ljudi izgube pamčenje?kako je to uopče moguće? šta se dogodi? i zašp neki ljudi nikad ne vrate pamčenje? a neki uspiju nešto malo...
    Stvar ti je sa mozgom i sa dijelovima mozga koji su predviđeni za to...... S godinama ili teškim nezgodama dolazi do poremećaja rada tih dijelova koji više nisu sposobni manipulirati informacijom kao nekada...... Zato neki gube pamćenje, neki djelomično, neki privremeno.........

Valjda sam dobro odgovorio.........

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

Banned
    Datum registracije
    17-11-07
    Starost
    22
    Poruka
    7,774
    Liked
    0 times

jesi,super si rekao... rep +

što je pamćenje-to sam odgovorila s wike... ali ne znam,mislim da je pamćenje puno složenije nego što je tu napisano...

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Nije, nego ga samo predstavljaš sebi takvim.......

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

Stranica 1 od 5 12345 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku