| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Psihologija Raspravljate o temi Transpersonalna psihologija... u Znanost forumu; Zanima me postoje li u Zg tečajevi Transpersonalne psihologije? Po vašem mišljenju, koliko je znanstvena ta teorija? ZABRANJENO ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 20-07-07 Godina: 44
Poruka: 5
![]() | Transpersonalna psihologija... Zanima me postoje li u Zg tečajevi Transpersonalne psihologije? Po vašem mišljenju, koliko je znanstvena ta teorija? ZABRANJENO STAVLJANJE LINKOVA Zadnji Uredio teica : 20-07-07 u 14:30. |
| | |
| | #3 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Transpersonalna psihologija... Citat:
| |
| | |
| | #5 (permalink) |
| forumska kuharica Datum registracije: 28-02-07 Lokacija: kuća u ulici Godina: 25
Poruka: 5,023
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Transpersonalna psihologija... Koliko sam ja upućena u to, a nisam nešto naročito... To je kompliciraniji naziv za običnu autosugestiju koji naglašava više ono duhovno i religiozno u biću, krenuvši od početne misli da je svako biće u svome temelju dobro, istinito i lijepo...
__________________ I don't care if you talk about me I don't care if you write it out in stone Whenever I fall I land on my feet I don't care, I just don't care |
| | |
| | #7 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Transpersonalna psihologija... Transpersonalna psihologija prvi se put pojavila kao zasebna akademska disciplina potkraj šezdesetih godina u okrilju humanističke psihologije. Istražuje psihološke temelje iskustava u kojima dolazi do širenja svijesti onkraj uobičajenoga, ograničenog iskustva osobnog identiteta. Transpersonalni psiholozi tako se najčešće bave višim stanjima svijesti, religioznim iskustvima, kreativnošću, ljubavlju i suosjećanjem i duhovnim krizama savjetovanjem i terapijom. Transpersonalna psihologija je, objašnjavaju njeni predstavnici, grana psihologije koja proučava ona stanja i procese u kojima ljudi doživljavaju dublji ili širi osjećaj onog što jesu, iskustva povezanosti s drugim ljudima, prirodom ili duhovnom, transcendentalnom dimenzijom. Iako u Španjolskoj već postoji katedra transpersonalne psihologije, a kao predmet predaje se na mnogim europskim sveučilitima, pa čak i na američkom Berkeleyu, prema svemu sudeći, val transpersonalne psihologije još nije dodirnuo akademske krugove psihologa u Hrvatskoj. Naime, u neslužbenom razgovoru s jednim od vodećih ljudi na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta, doznali smo da on, a, vjerojatno i večina od 1800 psihologa okupljenih u Hrvatskom psiholokom društvu, nije upoznata s postojanjem transpersonalne psihologije, a još manje točnim predmetom njenih interesa. Ne treba ni posebno isticati da suvremene literature koja se bavi transpersonalnom psihologijom, na hrvatskom jeziku - nema. --> Evo ovaj članak je izašao u Vjesniku 2001. Nisam cijeli copy paistala već samo neke djelove... ![]() |
| | |
| | #8 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Transpersonalna psihologija... Znanost izučava samo ono što je mjerljivo i iskazivo brojem. Psihologija (oficijelna) to čini također i nije nikakvo čudo što ne zna ništa reći o fenomenima koji su nemjerljivi i nedostupni iskustvu svakog normalnog čovjeka. |
| | |
![]() |
| Tagovi: psihologija, transpersonalna |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 16:14.