Drago i je da je otvorena ova temai da se konačno objasne neke stvari, koje se brkaju sa muškim, ženskim, pederima i sl.
Ako nešto većina smatra normalnim i nenormalnim, to isto postaje društveno prihvatljivo ili ne prihvatljivo.Dakle, sve ono što odstupa od društvenim normi, smatra se ne nenormalnim, bolesnim, poremećenim i sl.
Meni je apsolutno smješno kada netko naziva nešto normalnim ili nemormalnim, samo zato što većina to tako naziva ili proziva, a pri tom vlastito mišljenje prikriva, da ne bi bio/la izopćen/a od većine.
Na žalost takve principe i definicije nečega ili nekoga diktira patrijahalna i konzervetivna sredina, pod utjecajem različitih doktrina, koje postaju s vremenom sveopće prihvatljive.
Za mene svatko određuje što je za njega prihvatljivo ili ne prihvatljivo, pa bilo to i kontaradiktorno nametnutim društvenim normama.
Ako je normalno biti žena ili muškarac, odnosno spola kojim si definiran pri rođenju, ja ne moram misliti tako. Za mene može, a i je, sasvim normalno biti transrodna, gay ili druga queer osoba, a da to nekome drugome ne mora biti normalno. Smatram da svatko sam bira principe po kojima će živjeti i kako osjeća, i treba biti ono što jesi, bez obzira što ćeš možda biti jedini u nekoj sredini.Baš zato si poseban i drugačiji od drugih. Različitost treba poštovati i prihvaćati svakoga onakvog kakav je.Iz osobnog iskustva mogu reći, da sam doživjela svakakve neugodnosti zbog svoje sexualne orijentacije i načina života, no na to se nikada nisam obazirala i apsolutno mi je bilo smiješna svaka pomisao da bi nešto promijenila, samo zato što to nije većini normalno.
Transrodnost i nije tako širok pojam, i općenito se tu svrstava i neki drugi pojmovi koji nemaju veze sa transrodnosti.Tako se ne bi složila, da slike koje si stavio imaju veze sa transrodnosti. Svaka sredina, kultura, društvo pod transrodnost svrstava nešto drugo, s obzirom što je opće prihvaćeno u dotičnoj sredini. Život Žene u Iraku i susjednim zemljama i Žene u srednjoj Europi, pa i muškaraca se jako razlikuje, što će se automatski u takvim zemljama proglasiti transrodnim ili nečin nenormalnim, što kod nas je sasvim društveno prihvatljivo, od žena vojnika, kratko ošišanih, do muškaraca vizažista, kuhara i sl.
Dakle, sama riječ transrodnost u većini literatura se ne definira točno. Ispravvno bi bilo, da je transrodnost isključivo pojam, koji obuhvaća osobe kod ojih je došlo do mješanja spolnog i rodnog identiteta.Dakle žena rođenjem, a rodno se izražava kao muškarac i obrnuto.
Pod pojmom transgender, već možemo svrstati i transvestiti, crossdresere i dr. No, transrodnost isključivo označava osobe koje se rodno izražavaju suprotno od svoga spola.
Prema tome muškarac ili žena koji se oblače u odjeću suprotnoga spola, a da pri tome nemaju optrebu da mjenjaju ili da se rodno izražavaju kao osobe suprotnoga spola nisu transrodne, već transgenderi.
Da objasnim neke pojmove:
Transrodne osobe, dakle, se oblače , rodno izražavaju i žive kao osobe suprotnoga spola, ali nisu promijenile spol. Transexualne osobe poimaju se isto kao i transrodno osobe, ali žive u tranziciji, odnosno prolaze proces kiruške promijene spola, uzimanje hormona i promjene identiteta.Pod transrodne osobe spadaju i shemale, koje žive kao žene, oblače se, imaju silikonske grudi ili hormonima, ali ne mjenjaju spol.
Ove osobe gore mogu biti heterosexualne, gay ili bisex osobe.
Crossdresseri nisu transrodne osobe, ponašaju se i prihvaćaju svoj spolni identitet koji je izjednačen sa rodnim, no povremeno se oblače u odjeću suprotnoga spola.Često se brkaju sa transvestitima, no transvestiti su također najčešće heterosexualne osobe, koje odjeću suprotnoga spola isključivo oblače u svrhu sexualnog uzbuđenja. Ovdje još spadaju i drag queen ili drag king osobe.
Ne vidim razloga zašto bi ovo ikoga vrijeđalo.Svatko je ono što želi biti i ja na to tako gledam. Ne čini muškarca niti ženu, ono što ima među nogama, već puno više.
Osobno nemam predrasuda, i liberalnih sam nazora. Imam izrazitu strast i fetiš prema takvim osobama.Živjela sam sa transexualnom osobom, pa i sa transvestitom, i to su normalni, obrazovani ljudi, kao i svi ostali.
Nekada se i homosexualnost i bisexualnost smatralo poremećajem, ali je skinuto sa DSM-IV dijagnoza. Smatram da bi experti tog dijela medicine, trebali studioznim i znanstvenim pristupom potvrditi da transrodnost ili transexualnost nije i ne može biti na listi DSM-IV dijagnoza i da će uskoro biti skinuti sa te liste

LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovori sa citatom