To je druga tema......![]()
Raspravljate o temi Ukinuti novac u Psihologija forumu, dio Znanost foruma; ma neee, nisam to mislio nego plaće stoje, cijene rastu i tako to zapravo bolje da ne mislim uopće...
To je druga tema......![]()
Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
×××
Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...
Dok je novac bio ono što je prvotno zamišljeno predstavljao je protuvrijednost tvog uloženog rad, vremena i muke. Bukvalno "Novčanica je papirnata potvrda tvoje muke" ona je simbol tvoje uložene energije. Ti tu svoju energiju pokažeš trgovcu u zamjenu za robe tolike vrijednosti. Jednostavno. Novac je ekvivalent ljudske energije i zbog toga ima magične moći. No uskoro su se u povijesti pojavili pametnjakovići koji su počeli tom stvarnom energijom trgovati kao i ugljenom ili bilo kojim drugim energentom.
Danas imamo "virtualni" novac koji je doista trud i muka ljudi koji ga zarađuju stvarajući viškove vrijednosti. No s njim manipuliraju ljudi koji jedva znaju svezati kravatu (ako i to!) Burza je vrsta kladionice svjetskih razmjera. Broker nekom ulagaču obećava potencijalnu dobit na neku robu na kju se on kladi." Kladim se da će narandže u proljeće poskupiti , onda će i Juice morati poskupjeti pa će vrijednost dionica tvornice Juicea skočiti tako da ćeš, zahvaljujući meni, više zaraditi." Reče broker i ulagač mu pvjeruje, ili ne ovisi koliko kuži stvari ili koliko je spreman riskirati. Naravno jasno se vidi da oni beraći narandži neće dobiti ništa više od milostinje ako ne i otkaz. Naime Prihodi mogu rasti time i dobit ali se dobit može umjetno napumpati i smanjenjem troškova a to znači : otkazima berača, smanjenjem njihove zdravstvene zaštite, zapošljavanjem sezonaca kojima ne plaćaju osiguranje ili pojeftinjenjem rada smanjenjem nadnica. tako da se količina novca povećava a kvaliteta života pada u ponor. G.W.Bush i njegova administracija ukinuli su topli obrok u školama za preko 60 000 učenika upravo u New Orleansu koji je bio teško pogođen katrinom. Kako humano. naime, požalili su mu se da škole nemaju dovoljno sredstava za rad . Umjesto da doznači nešto novca iz blagajne (simboličnih 12 milijuna) on je sredstva od toplih obroka preusmjerio u troškove i plaće učitelja. Tko bi wse trebao sramiti? Buš ili učitelji koji su dobili plaću na štetu djece?
To je novac .
do tu si zanimljiv
znaš zašto se trguje novcem? zato jer netko tko ima više posuđuje onom tko ima manje a ovaj mu vrati za neko vrijeme sa kamatom (kamata = cijena novca) i to je princip kredita ... vrlo jednostavno
mislim da je financijsko tržište ipak pokazatelj razvijenosti a ne dosjetke nekog pametnjakovića![]()
Bolje desnica nego prknenica!
Koliko ja znam, mora.... A razlika se očituje u inflaciji....
Mada ni ja nisam neki ekonomski ekspert.... Čisto neke moje pretpostavke na osnovu istraživanja za diplomski rad....
Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
×××
Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...
Ispravite me ako grijesim, no ne mora biti pokrica u zlatu koliko ja znam..
I was a child and she was a child,
In this kingdom by the sea:
But we loved with a love that was more than love - I and my Annabel Lee..
ne mora biti, bar koliko sam ja upoznat.
mislim oko 90% novca je virtualno, a kakvo pokrice on ima?![]()