Stranica 3 od 7 PrvoPrvo 1234567 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 21 do 30 od 70

Ukinuti novac

Raspravljate o temi Ukinuti novac u Psihologija forumu, dio Znanost foruma; Pravi autor: tzukius pokriće virtualnog je u depozitima (papirnati) kojem je pokriće u zlatu da, ali samo dio tog novca ...

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

Re: Ukinuti novac

Citat Pravi autor: tzukius Pogledaj Poruke
    pokriće virtualnog je u depozitima (papirnati) kojem je pokriće u zlatu
    da, ali samo dio tog novca ima pokrice zar ne?

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Ima sav.... Razlika se zove deficit....

Gledaj ovako - neka stoji teorija da ne mora imati pokriće..... RH je dužna npr. 100 milijardi eura..... Da vaša teorija stoji, lijepo bi se mogli sastati guverner HNBa, premijer i predsjednik i tiskati tu lovu i samo je pobrojit MMFu... Ne računajući da bi onda si mogao tiskati novca svatko onoliko koliko mu se sprdi u glavu...

Što se tiče virtualnog novca, to danas nije platežno sredstvo nego je to način plaćanja a to ima jako velike razlike... Jer ne možeš ti platiti nešto karticom ako na njoj nije uplaćena gotovina, isto tako ne možeš raditi bankovnu transakciju ako nisi uplatio gotovinska sredstva....

Osnova svakog novca je zlato.... Dalje se novac dijeli na sredstva i načine plaćanja...

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

Akademik Foruma Avatar od korisnika tzukius
    Datum registracije
    11-10-05
    Poruka
    4,991
    Liked
    4 times

Citat Pravi autor: Locrian85 Pogledaj Poruke
    Što se tiče virtualnog novca, to danas nije platežno sredstvo nego je to način plaćanja a to ima jako velike razlike... Jer ne možeš ti platiti nešto karticom ako na njoj nije uplaćena gotovina, isto tako ne možeš raditi bankovnu transakciju ako nisi uplatio gotovinska sredstva....

Osnova svakog novca je zlato.... Dalje se novac dijeli na sredstva i načine plaćanja...
    upravo to... ti da bi imao neki 'virtualni' novac prvo moraš papirnati uplatiti u banku
    Bolje desnica nego prknenica!

Najveći Car Foruma Avatar od korisnika shelby-eleanor
    Datum registracije
    07-03-07
    Starost
    25
    Poruka
    7,091
    Liked
    6 times

ali papirnati novac ne mora imati pokrice u zlatu. morao je imati u zlatnom standardu. slomom zlatnog standarda to se pravilo napustilo. na koju foru stvar funkcionira danas iskreno ne znam, nisam toliko upucena, proucit cu kad se vratim u zgb...

Regularni forumas Avatar od korisnika Galadriel
    Datum registracije
    13-09-08
    Starost
    37
    Poruka
    375
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: Koan Pogledaj Poruke
    Proročanstvo Cree Indijanaca

Tek kad posiječete posljednje drvo,
    Tek kad zatrujete posljednju rijeku,
    Tek kad upecate posljednju ribu
    Tek tada ćete saznati da se
    Novac ne može jesti.
    Davno sam to negdje procitala, ili cula, i dobro zapamtila.
    Poanta zapravo nije u novcu kao takvom, vec u prekomjernom iskoristavanju prirodnih resursa radi ljudske pohlepe, obijesti i nezasitosti. Indijanci su zivjeli u potpunoj ravnotezi sa prirodom, a ponasanje bijelog covjeka su dozivljavali kao siguran put prema katastrofi. Kada jednog dana potpuno unistimo planet, uzalud ce nam biti sav novac ovoga svijeta.
    "Nikad ne podcjenjujte moć ljudske gluposti."

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: shelby-eleanor Pogledaj Poruke
    ali papirnati novac ne mora imati pokrice u zlatu. morao je imati u zlatnom standardu. slomom zlatnog standarda to se pravilo napustilo. na koju foru stvar funkcionira danas iskreno ne znam, nisam toliko upucena, proucit cu kad se vratim u zgb...
    Da ne treba biti pokrića, ti bi onda mogla tiskati love koliko želiš..... Onda nebi trebali ni proračuni ni rebalansi..... Niti bi bilo dugovanja i malih plaća.... Nego bi se samo štancala lova i dijelila...

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

Starter Avatar od korisnika Koan
    Datum registracije
    31-12-08
    Starost
    30
    Poruka
    60
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Galadriel Pogledaj Poruke
    Davno sam to negdje procitala, ili cula, i dobro zapamtila.
    Poanta zapravo nije u novcu kao takvom, vec u prekomjernom iskoristavanju prirodnih resursa radi ljudske pohlepe, obijesti i nezasitosti. Indijanci su zivjeli u potpunoj ravnotezi sa prirodom, a ponasanje bijelog covjeka su dozivljavali kao siguran put prema katastrofi. Kada jednog dana potpuno unistimo planet, uzalud ce nam biti sav novac ovoga svijeta.
    Da, poanta nije u novcu. Ali novac dovodi do toga da se resursi iskorištavaju prekomjereno tj. ljudska pohlepa. LJudska pohlepa je usmjerena na novac a ne na resurse. Njihova pohlepa nije usmjerena na resurse, da imaju više resursa nego da imaju više novaca.
    Problem je u tome što je zbog novaca nekome uskraćeno nešto, zbog novaca se ubija, zbog novaca gladuju ljudi, zbog novaca rade kao i robovi. Ništa se zapravo nije promijenilo i dalje smo robovi samo u modernim okvirima.
    Zamisli kada bi svima sve bilo dostupno ( planeta Zemlja ima resurse da svima učini sve dostpuno ) na nama je da nđemo način kako to realizirati a da nitko ne bude oštećen.
    Još jedan problem je što smo mi sve poćeli vrednovat. Sve mu smo dali neku vrijednost bilo veću ili manju. Isto kao što vredujemo ljude. Isto tako radimo i socijalne razlike koje su nepotrebne. Zamišljeno je tako da je svima sve dostupno i omogućeno. No to danas nije slučaj.
    Dvije stvari stvaraju veliki pritisak na čovječanstvo: novac i vrijeme. A te dvije su stvari nepotrebne.
    Gdje nema osjećaja ; tamo je mir.
    Gdje nema neznanja; tamo je znanje.
    Gdje nema strasti ; tamo je mirnoća.
    Gdje nema smrti ; tamo je Sila.

Datum registracije
    31-12-08
    Starost
    30
    Poruka
    60
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: sedeslav Pogledaj Poruke
    Dok je novac bio ono što je prvotno zamišljeno predstavljao je protuvrijednost tvog uloženog rad, vremena i muke. Bukvalno "Novčanica je papirnata potvrda tvoje muke" ona je simbol tvoje uložene energije. Ti tu svoju energiju pokažeš trgovcu u zamjenu za robe tolike vrijednosti. Jednostavno. Novac je ekvivalent ljudske energije i zbog toga ima magične moći. No uskoro su se u povijesti pojavili pametnjakovići koji su počeli tom stvarnom energijom trgovati kao i ugljenom ili bilo kojim drugim energentom.
    Danas imamo "virtualni" novac koji je doista trud i muka ljudi koji ga zarađuju stvarajući viškove vrijednosti. No s njim manipuliraju ljudi koji jedva znaju svezati kravatu (ako i to!) Burza je vrsta kladionice svjetskih razmjera. Broker nekom ulagaču obećava potencijalnu dobit na neku robu na kju se on kladi." Kladim se da će narandže u proljeće poskupiti , onda će i Juice morati poskupjeti pa će vrijednost dionica tvornice Juicea skočiti tako da ćeš, zahvaljujući meni, više zaraditi." Reče broker i ulagač mu pvjeruje, ili ne ovisi koliko kuži stvari ili koliko je spreman riskirati. Naravno jasno se vidi da oni beraći narandži neće dobiti ništa više od milostinje ako ne i otkaz. Naime Prihodi mogu rasti time i dobit ali se dobit može umjetno napumpati i smanjenjem troškova a to znači : otkazima berača, smanjenjem njihove zdravstvene zaštite, zapošljavanjem sezonaca kojima ne plaćaju osiguranje ili pojeftinjenjem rada smanjenjem nadnica. tako da se količina novca povećava a kvaliteta života pada u ponor. G.W.Bush i njegova administracija ukinuli su topli obrok u školama za preko 60 000 učenika upravo u New Orleansu koji je bio teško pogođen katrinom. Kako humano. naime, požalili su mu se da škole nemaju dovoljno sredstava za rad . Umjesto da doznači nešto novca iz blagajne (simboličnih 12 milijuna) on je sredstva od toplih obroka preusmjerio u troškove i plaće učitelja. Tko bi wse trebao sramiti? Buš ili učitelji koji su dobili plaću na štetu djece?
    To je novac .
    Slažem se u potpunosti. Novac je u početku bila dobro zamišljena stvar. Ali se svejedno ne mogu oteti dojmu da nam je nepotreban. Zapravo trebali bi analizari što nam je uistinu potrebno a što ne. Tako da se ne zamaramo sa nepotrebnim stvarima kako bi imali mjesta za neke nove i potrebnije stvari.

Datum registracije
    31-12-08
    Starost
    30
    Poruka
    60
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: tzukius Pogledaj Poruke

netko gleda previše star treka

ne može funkcionirati bez novca jer ja ako radim više od tebe želim i živjeti bolje nego ti a ne da moj rad djelimo na dva dijela

Nisam pogledao ni jednu epizodu tog serijala

Dokaži da se ne može funkcionirati bez novaca. Radi i živi bolje nego uopće nemam ništa protiv. Mislim da to možeš i bez novca.
    Mora postojati neko drugo riješenje da ti živiš i radiš bolje nego ja a da dokaz tome nije novac.

Datum registracije
    31-12-08
    Starost
    30
    Poruka
    60
    Liked
    0 times

Čitam vaše postove i jako mi se sviđaju vaši komentari i načini razmišljanja. No i dalje stoji pitanje jeli život bez novaca moguć ili ne? Probajte zamisliti život gdje nema vremena, gdje se ne morate nigdje žuriti i gužvati, gdje ne morate misliti hoćete li imati dovoljno novaca za prehraniti sebe i obitelj, platiti režije, gdje ne morate raditi nešto što ne želite a da ne osjećate posljedice ili grižnju savjesti, gdje je jednostavno dan dan a noć je noć, bez označavanja kazaljki. Zamisli te da svatko radi koliko mu je potrebno. To nije utpoija to je stvarnost, samo smo našim ponašanjem i načinom razmišljanja tu stvarnost pretvorili u utpoiju. Počeli smo se ograničavati, raditi razlike, vrednovati stvari, napravili smo si nevidljive kaveze. Pogledajte oko sebe, koliko vremene imate stvarno za sebe, svoje misli, osjećaje, za ples, za zabavu, za smijeh. Koliko vremena imate za život, koliko vremena imate za ljepotu. Jako malo jer smo ograničili vrijeme koje ionako ne postoji osim u našim glavama. Za sav normalan svijet postoji samo dan i noć. Ali za nas postoje i minute i sati za nas postoji, glad, neimaština, ratovi, uništenja. I sve to zbog komada papira kojem smo dali neku vrijednost.
    Da li je moguć život bez novaca, bez vrednovanja, bez socijalnih razlika? Što će se strašno desiti ako nestanu socijalne razlike, ako nestane novac, ako stvari izgube vrijednost? Što će se desiti ako ljudi umjesto shopping centrima šeću nasipom, što će se desiti ako umjeto da bulje u tv čitaju knjige ili promatraju sebe, život oko sebe, što će se desiti ako se svatko ostavi oružja i umjesto da puca na svog "suparnika" sjedne s njim i popriča o svojim problemima, što će se strašnog desiti?

Lajkaj nas na Facebooku