Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 40

Zašto žene žele raditi sve što i muškarci? aka Žene i stjecanje 'prava'

Raspravljate o temi Zašto žene žele raditi sve što i muškarci? aka Žene i stjecanje 'prava' u Psihologija forumu, dio Znanost foruma; Baš sam neki dan slučajno uletio u raspravu o ovoj tematici s jednom prijateljicom pa mi je sad palo na ...

V.I.P. Član Snake Champion, Highstreet Headache Champion, Frogger Champion, Chicken Attack Champion, Super Pacman Champion, Chuck Norris - Attack of the Massacre Ni Champion Avatar od korisnika Ive_ri
    Datum registracije
    22-03-07
    Starost
    23
    Poruka
    11,410
    Liked
    321 times

Zašto žene žele raditi sve što i muškarci? aka Žene i stjecanje 'prava'

Baš sam neki dan slučajno uletio u raspravu o ovoj tematici s jednom prijateljicom pa mi je sad palo na pamet da bi se oko ovoga možda mogla razviti dobra diskusija.

Danas su mnoge žene samostalne, stručne i uspješne u svom poslu.
    Uz to što sada i financijski ulažu u obitelj, žene su i dalje majke, učiteljice, psihologice i savjetnice svojoj djeci, glavne kuharice, voditeljice kućnih financija, dvoriteljice ukućana, one koje dočekuju goste i posjetitelje, drže zapravo ono što se kaže tri ugla kuće...Međutim, kad se neku ženu upita što radi, a nema 'posao' nego se bavi svim ovim poslovima kod kuće, većina žena će reći nešto u stilu "ah ja ne radim".

Zbog čega su jedino uspjesi u poslovnom svijetu standardi prema kojima se mjeri 'uspjeh' određene osobe? Tko je postavio ženama takve standarde?
    Moje mišljenje je da su si to žene postavile sebi same. Jer se jednostavno žele dokazati i to posebno u poslovima u kojima su prije 'glavni' bili muškarci, odnosno u kojima žena nije gotovo niti bilo. No, pritom se nisu rasteretile i onih poslova za koje je prije bila zadužena uglavnom isključivo žena, a koje ni sama žena ne cijeni, iako mi nije jasno zašto to ne cijeni. Jer zašto je vođenje kuće manje bitno od posla u nekoj firmi npr.?
    Možda zato jer to obično ne radi muškarac? Zbog čega je muškarac ženama mjerilo? Zašto žene žele biti „više muškarac“? Zbog čega imaju potrebu za time?

Evo recimo muškarci se nikad nisu htjeli 'dokazati' u poslovima koji su prije bili smatrani 'ženskima', odnosno u onim poslovima koji su prije uglavnom obavljale žene, jer glupo je klasificirati poslove kao 'muške' ili 'ženske'. Kad ste vidjeli nekog muškarca da se otima za peglom ili recimo pranjem robe..napravit će to preko nosa jedino ako ga žena prisili ali da će se otimat za tim a-a

Zbog čega je žena toliko opterećena time da u poslovnom svijetu mora biti bolja od muškarca? A istodobno želi biti i odlična majka i domaćica?

Jasno je da su žene stoljećima imale puno manja prava nego muškarci, no je li ovo pravi način borbe za ženska prava, odnosno potpunu ravnopravnost u svim poslovima, kao i ravnopravnost u preostalim segmentima?

Zašto se žene toliko bore da si zapravo povećaju obaveze i odgovornosti, odnosno da rade ama baš sve poslove? Naravno da bi idealna bila potpuna ravnopravnost, da žena i muškarac imaju podjednake obaveze i u kućnim poslovima i onim drugim, k tome se i teži, ali je li ovo smjer koji vodi k tome? Pa ja baš i ne bi rekao. Žene će se ovim načinom samo izboriti da još više rade i na taj svoj čudan način pokušavati pokazati i dokazati svima da mogu biti 'uspješnije' od muškaraca, naravno po tim njihovim kriterijima za 'uspješnost' koji takvi uopće ne bi trebali biti. No hoće li zbog toga dobiti još više prava ili samo još više posla u ruke?

Ova tema bi se dala još razviti i u više smjerova, ali ajmo vidjeti kako će krenuti rasprava....

P.S. molio bih cijenjene forumaše i forumašice da odmah prvih par postova ne budu same šale i pošalice na račun žena ili muškaraca, za takve stvari imamo 'specijalizirane teme' u muškom i ženskom kutku foruma.
    Zadnji Uredio Ive_ri : 18-10-09 u 21:17

Najveći Car Foruma Avatar od korisnika shelby-eleanor
    Datum registracije
    07-03-07
    Starost
    25
    Poruka
    7,091
    Liked
    6 times

Re: Zašto žene žele raditi sve što i muškarci? aka Žene i stjecanje 'prava'

imho, danasnji nacin zivota zahtjeva da oba partnera ZARADJUJU novac.

nije to stvar dokazivanja, emancipacije, feminizma, cega_vec, nego je to stvar POTREBE.

zamisli cetveroclanu obitelj u kojoj samo otac zaradjuje ajmo rec 5000kn (to je nekakva prosjecna placa u HR).. jel to dovoljno? naravno da nije. danas zivot nije onakav kakav je nekad bio..

V.I.P. Član Snake Champion, Highstreet Headache Champion, Frogger Champion, Chicken Attack Champion, Super Pacman Champion, Chuck Norris - Attack of the Massacre Ni Champion Avatar od korisnika Ive_ri
    Datum registracije
    22-03-07
    Starost
    23
    Poruka
    11,410
    Liked
    321 times

Da, vjerojatno dio razloga leži i u tome... ali ne bih baš rekao da je samo o tome riječ... no sigurno i taj 'moderni' način života utječe na svih... ali do kud to može ići?

Još malo pa će djeca iz rodilišta ići direktno u jaslice i vrtić pa neka ih on odgaja. Roditelji rade po cijeli dan i nemaju vremena za djecu niti obitelj. Kada djeca rade gluposti onda okrivljuju škole, jer ih nisu 'odgojile' . Danas riječ odgoj skoro ni ne postoji, s obzirom da to više ne stignu niti muškarac niti žena od silnog posla. Jednostavno ovaj ustroj ne vodi nikamo, bar mi se čini tako

Kako to da prije taj novac nije bila jedina stvar koja je potrebna?

Dobro malo sam se odmakao od teme, ali ne bi bilo loše da malo ode i u ovom smjeru...
    Zadnji Uredio Ive_ri : 18-10-09 u 21:42

V.I.P. Član
    Datum registracije
    01-10-05
    Poruka
    10,752
    Liked
    11 times

Nije mi baš jasna bit ove teme. Zašto žene žele raditi sve što i muškarci? Zato što mogu i imaju na to pravo.

Jasno je da su žene stoljećima imale puno manja prava nego muškarci,
    I dan danas nemaju ista prava.

Datum registracije
    22-03-07
    Starost
    23
    Poruka
    11,410
    Liked
    321 times

Ma u biti mogao sam temu i malo drugačije nazvati, ovako je možda malo drugačije ispalo nego što sam mislio. Općenito, mislio sam više da tema govori o tom 'prijelaznome' razdoblju, iz onog koje je nekad postojalo i ovo koje postoji sada što se tiče podjele poslova između žene i muškarca

Pa naravno da mogu i imaju pravo. Ali zanimljivo mi je to da se toliko bore da same sebi nabiju više posla. A istovremeno stalno kukaju kako nemaju prava i kako sve moraju raditi. Dok recimo muškarci nemaju problem sa dodavanjem poslova malo šale ne škodi

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika mmrki
    Datum registracije
    14-07-07
    Poruka
    2,769
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: Ive_ri Pogledaj Poruke
    Auti, kompjuteri, mobiteli, KREDITI, i koje sve ne duge stvari.

Primjer...Prije su firme gradile stanove koje su dodjeljivali radnicima, a tko će ti danas to dat, samo KREDIT koji moraš otplaćivat...

Prije si djeci kupovao igračke, a das hoće svake godine novi mobitel, novi najbrži komp...

Ti si se kao klinjo igrao tko zna čega trošio si samo svoje vrijeme, a šta danas rade djeca...troše pare na poruke...

Jednostavo, jedna plaća nije dovolja da preživiš u ovom užurbanom modernom načinu života gladnom profita.

Zašto žene žele raditi sve što i muškarci?

Zato što ih tempo i način života tjera na to.
    Zadnji Uredio mmrki : 18-10-09 u 22:05
    Citat Pravi autor: Snjesko Bijelic Pogledaj Poruke
    vidi ju prasica ti boga materina

V.I.P. Član Avatar od korisnika ally
    Datum registracije
    11-03-09
    Poruka
    4,656
    Liked
    509 times

wamp.. mislim da je on mislio da smo s tim načinom razmišljanja da i mi imamo pravo raditi ono što je do jučer smatrano muškim poslom, da smo s tim samo sebi natovarile još mali miljun obaveza i da nemožemo sve stići jer ipak oni kućanski poslovi i poslovi oko djece su i dalje isključivo ženina obaveza, mada ima i muškaraca koji su u tom dosta aktivni kad je odgoj djece u pitanju..

a to da ni danas nemamo ista prava, da nemamo i sumnjam da če se to ubrzo promijeniti, a pritom ne krivim samo muškarce za to ima tu i naše krivice i ponekad pomislim da smo mi te koje same sebe kočimo i smatramo da biti domačica i majka nije vrijedno spomena i da takav oblik rada nije vrijedno poštovanja, a to istina nije.
    zapivajmo noćas u konobi našoj srići dignut čemo čaše
    i onda kad nebude nas bilo pivat če se pisme naše

Datum registracije
    22-03-07
    Starost
    23
    Poruka
    11,410
    Liked
    321 times

Citat Pravi autor: ally3 Pogledaj Poruke
    wamp.. mislim da je on mislio da smo s tim načinom razmišljanja da i mi imamo pravo raditi ono što je do jučer smatrano muškim poslom, da smo s tim samo sebi natovarile još mali miljun obaveza i da nemožemo sve stići jer ipak oni kućanski poslovi i poslovi oko djece su i dalje isključivo ženina obaveza, mada ima i muškaraca koji su u tom dosta aktivni kad je odgoj djece u pitanju..
    Upravo to.

A što se tiče ove zadnje rečenice, najžalosnije je to što su ti malobrojni muškarci koji se bave i kućanskim poslovima i sl. i pomažu ženi kod kuće, u društvu smatrani "papučarima" i to ne samo od muških, nego čak i od samih žena...

Citat Pravi autor: ally3 Pogledaj Poruke
    a to da ni danas nemamo ista prava, da nemamo i sumnjam da če se to ubrzo promijeniti, a pritom ne krivim samo muškarce za to ima tu i naše krivice i ponekad pomislim da smo mi te koje same sebe kočimo i smatramo da biti domačica i majka nije vrijedno spomena i da takav oblik rada nije vrijedno poštovanja, a to istina nije.
    U ovome ima jako puno istine. Žene jednostavno ne cijene dovoljno to što rade niti same, a kako će onda to poštivati i drugi? Razne stereotipe u vezi 'muških' i 'ženskih' poslova postavile su i same žene, a ne samo muškarci.

A činjenica je da još niti pravno prava nisu potpuno jednaka za muškarce i žene, no siguran sam da će se to promijeniti, jer već se i je puno promijenilo na bolje kroz godine..
    Zadnji Uredio Ive_ri : 18-10-09 u 22:16

eva
    eva je offline
    tuka Avatar od korisnika eva
    Datum registracije
    12-12-06
    Starost
    27
    Poruka
    3,673
    Liked
    5 times

Zato sta su se zene uspile izborit za to da se dokazu i na "muskom teritoriju" i za priliku da dokazu da su sposobne kao i muskarci iako se jos uvik trebaju dokazivat duplo vise u nekim poslovima, al jos se nisu uspile izborit za postenu podjelu kucanskih poslova. Ne pomoc, nego podjelu. Jos se uvik zenu krivo gleda ako kuca nije cista, a muskarcu se pjevaju hvalospjevi ako uzme usisivac i baci carape di im je misto. I tome su sklonije zene sta je najzalosnije. Pitanje je zasto? Nemam pojma, valjda jer se razmisljanje velikog broja ljudi nije prominilo jos tamo od pecinskih vremena u nekim stvarima i za to treba vremena.

Al nema veze, doc ce i to kad tad na svoje,preko trnja do zvijezda.
    Zadnji Uredio eva : 18-10-09 u 23:42

Najveći Car Foruma Avatar od korisnika shelby-eleanor
    Datum registracije
    07-03-07
    Starost
    25
    Poruka
    7,091
    Liked
    6 times

Da, vjerojatno dio razloga leži i u tome... ali ne bih baš rekao da je samo o tome riječ... no sigurno i taj 'moderni' način života utječe na svih... ali do kud to može ići?
    ma i ja se slazem s tobom da netko mora odgajati djecu, brinuti se o kuci.. ALI, zasto je to posao samo za zene? zasto je cak i u danasnjem svijetu SRAMOTA da muskarac ostane doma, brine se za djecu i kucu? zasto bi samo zene trebale raditi kucanske poslove? zasto to ne bi radili i muskarci jednako kao i zene?

ja nisam nekakva feministica nit bog zna kakav borac za zenska prava, ali ako muskarac i zena zive u nekoj kuci, onda bi se oboje podjednako trebali pobrinuti za kucanske poslove, zar ne? (pod pretpostavkom da su oboje zaposleni, jer danasnji zivot tesko da moze biti ugodan ako samo jedan clan radi)

prije nisu postojali proizvodi cija bi proizvodnja stvarala nove potrebe (mobiteli, PC, automobili, razni gadgeti).

moji starci nisu imali nista od toga dok su bili djeca, oni su zivjeli na selu, cuvali su stoku na njivi i igrali su se s malo jeftinih igracaka koje su im roditelji mogli priustiti. hranu su uglavnom proizvodili sami i zivjelo se skromno.

ja sam kostala svoje starce 10x vise nego sto je npr. moja mama kostala moju baku i dedu. meni su moji starci priustili gotovo sve sto sam ja pozeljela. skupe igracke, hrpu njih, kompjutere, laptope, fakultet, skupu odjecu i obucu, razne izlete...

jel kuzis poantu?

Pa naravno da mogu i imaju pravo. Ali zanimljivo mi je to da se toliko bore da same sebi nabiju više posla. A istovremeno stalno kukaju kako nemaju prava i kako sve moraju raditi. Dok recimo muškarci nemaju problem sa dodavanjem poslova malo šale ne škodi
    borimo se jer to moramo, naravno, ako svojoj djeci zelimo priustiti ugodan zivot.

kad bi muskarci preuzeli na sebe dio kucanskih poslova, vjerojatno ne bi zene toliko kukale

Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku