Pokazujem rezultate 1 do 8 od 8

Putovanja i gastronomija

Raspravljate o temi Putovanja i gastronomija u Putovanja forumu, dio Život i Stil foruma; Kako se hranite na vašim putovanjima? Jeste od onih koji jedu stalno sendviče ili volite probati nešto novo i nešto ...

Frozen sunflower Avatar od korisnika tendre poison
    Datum registracije
    18-06-08
    Starost
    4
    Poruka
    6,595
    Liked
    654 times

Putovanja i gastronomija

Kako se hranite na vašim putovanjima? Jeste od onih koji jedu stalno sendviče ili volite probati nešto novo i nešto autentično iz zemlje u kojoj se nalazite?
    Ja ponekad ne stignem uživati u hrani na putovanju na onaj način na koji bih željela, ne stignem uvijek probati specijalitete zemlje u kojoj se nalazim, ali volim zalaziti u restorane, pa makar to i ne bili nacionalni restorani. Ne jedem sendviče po cijele dane, jer i kroz hranu se doživaljava destinacija i kultura te zemlje.
    Što ste probali zanimljivoga na mjestima gdje ste sve bili?
    Jeste se nečim razočarali?
    Ja sam bila razočarana u Rimu jer nisam stigla jesti pošteno, pošto nas je vodič od jutra do mraka navlačio po gradu i davao nam kratke pauze za ručak. I onda kad bih došli negdje, hrana je bila iz mikrovalne jer su to sve bili "restorani" kraj atrakcija koji brzo žele pokupiti lovu od turista.
    I u češkoj su me razočarale njihove knedličke, al su zato kolači bili božanstveni.
    Ljubav se ipak događa svima nama. Htjeli mi priznati ili ne, toliko nam je potrebna da o njoj ovisimo. Cijela ljudska vrsta ovisi o jednom osjećaju.

V.I.P. Član
    Datum registracije
    26-12-05
    Poruka
    6,968
    Liked
    29 times

Re: Putovanja i gastronomija

Volim testirati nove stvari, a i zalaziti po restoranima, posebno kineskim, tajlandskim, indijskim i tim egzoticnijim mjestascima koje nemam cesto priliku posjecivati. Uglavnom nemam srece pa udem na kriva mjesta ili mi omjer ulozenog i dobivenog ne ispuni ocekivanja, bilo zbog cijene ili kvalitete. Ne mogu zivjeti na sendvicima, a i na tim putovanjima ne jedem bas cesto i redovito, pa se trudim da imam bar jedan obrok dnevno konkretan i topao, po mogucnosti i da je neka juhica u kombinaciji . Moze to biti i pizza, dapace, ali samo da nije neko sliced njesra ispeceno pred 3 dana i podgrijano u mikrovalnoj, nego frisko.

Najcudnija iskustva su mi iz Poljske, tamo mi bas nista osim nekih slastica nije bilo po volji. Jednostavno mi imaju cudnu kuhinju, pa sam nakon par eksperimenata jednostavno presao na paste, pizze i kinesku klopu. Ne kuzim te njihove kombinacije tipa polukuhano meso u umacima od jabuka i slicne varijacije na temu.

Austrija mi je isto totalni blackout hrane, cak ni posten becki nisam nikad pojeo gore, a vecina se bazira ne mesu, pecenom krumpiru i to je to. Kava im je odvratna takoder i nimalo me ne privlaci nista bas, osim nekih slastica. Opet, volio bih posjetiti neko manje mjesto s tradicionalnom hranom, Bec je mozda preveliki zalogaj za trazenje dobre klope, kao uostalom i svaki veliki grad.

I Amerika za kraj, uzas. Iako mi se generalno americki nacin prehrane svida, mimo onih mcdonaldsa i slicnih nebuloza, sve sto im valja je uvozno posto je i ta zemlja totalni melting pot svjetskih kultura, a ono sto se prezentira kao njihovo na mene nije nikakav dojam ostavilo. U prvom redu mislim na njihove presvete macaroni & cheese, koji su mi uzas i totalno neukusni. Onda taj rostilj njihov kojeg uzdizu u nebesa, nula bodova, neke poluumjetne pljeskavice bez okusa i mirisa. Jos uz sve posluzuju njihov BBQ sauce, koji je blaga katastrofa. Tako da su njime i ukenjali piletinu s rostilja. Bedaci. Jedino sto im priznajem su oni ogromni steak-ovi, a sad bi se i o tome dalo pricati koliko je to izvorno njihovo, oni ih svojataju bar, a meni je uvijek toplo oko srca kad se sjetim jednog

Za divno cudo, pozitivne dojmove imam iz Velike Britanije, iako nisam jeo nista specijalno, valjda jer ni nemaju nista specijalno osim piva . Ali zadovoljan sam svime sto sam stavio u usta gore, a to je rijetkost.

Datum registracije
    18-06-08
    Starost
    4
    Poruka
    6,595
    Liked
    654 times

A kakav je taj njihov BBQ sauce? Mislim, što stavljaju u njega?

Ja imam najgora iskustva iz Pariza. Tamo što god da sam jela, nije mi bilo baš nešto posebno. Prvi put kad sam bila, hrana mi je bila bezukusno sr***, a drugi put je bilo nešto malo bolje. Bar sam se najela croissanta, i prefinih kolača. Kolači su im zakon. Budem potražial sličice, pa stavim. A i da ne govorim o sirevima i vinu, tu su carevi. No, s restoranima zbilja nisam imala sreće.
    S druge strane, kad sam bila u Provansi, hrana je bila više nego odlična. Nicoise salata zamna, njihove slane palčinke Galettes, kolači, ma sve je bilo njami njami.

Pozitivna iskustva imam i iz Istanbula, al tamo ne možeš ni puno pogriješiti sa njihovim kebabima sličnim mesnim specijalitetima, te burekom, a kolači savršeni, najbolji koje sam ikad jela.
    U Beču ne jedem nikad ništa tipično, jer ne mogu reći da mi se austrijska kuhinja baš naročito dopada. Tamo uvijek idem u jedan kinesko- japanski restoran Ginza running sushi, i najedem se kineske koliko mi srce želi. No, tamo obožavam jesti i Anker sendviče, perece, i naravno, neizostavne kolače.
    Ljubav se ipak događa svima nama. Htjeli mi priznati ili ne, toliko nam je potrebna da o njoj ovisimo. Cijela ljudska vrsta ovisi o jednom osjećaju.

žena, majka, kraljica Avatar od korisnika teica
    Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Najbolje putovanje što se tiče kuhinje i gastronomije je u Bosnu.

Zbilja sam prošla cijelu Europu uzduž i porijeko, ali Bosna je zakon.
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

tata od formata isoSnake Champion Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Starost
    6
    Poruka
    23,197
    Liked
    1188 times

kao prvo pohvala tendre za temu

radim takav posao da često putujem pa imam prilike probati domicilnu kuhinju kad za to imam vremena naravno.

da krenem od Francuske, Pariza:
    bio sam tamo godinu dana, živio i radio.
    šta da kažem, ja sam stekao dojam da je njihova kuhina mješavina više njih. s obzirom da su bili veliki kolonijalisti to i ne čudi. jedino što je njihovo originalno su kroasani, bageti (kruh) i naravno sirevi i vina.

moram pohvaliti sireve jer su im zaista odlični. ja olim malo jače sireve tj. one koje imaju jači okus prvenstveno tako da sam se oduševio njima. medjutim naišao sam i na takve sireve, jake u okusu i mirusu, da sam skoro povraćao.

o vinima ne želim razgovarati jer su im .
    sviđa mi se što kad kupiš vino i za 4-5 eura nećeš pogriješiti, da ne govorim o onim skupljim. vidio sam na Monmartu jednu trgovinu, litar i po vina 900eura

senf...da, da, dobro ste pročitali običan senf ali im je super naročito iz područja Dijon, jugoistočna francuska ispod Alpa. od onih blagih do nevjerovatno jakih prema kojim je naljući tabasco nula.

francuzi često koriste slatko-slanu kombinaciju kao i kinezi. meni se to svidja npr. svinjetina u karamel umaku ili kiwi umaku.

probao sam tamo i kinesku kuhinju kao i japansku. kineska mi je ok, ništa posebno ali ok z arazliku od japanske koja me razočarala. ja jednostavno ne mogu jesti njihovu sirovu ribu, alge i ostale stvari. sushi mi je bzvz razočarao sam se prilično, sake takodjer rakija od riže, neš ti meni rakije, daj mi šljivu kako bog zapovjeda

sljedeća kuhinja na redu je kuhinja arapskih zemalja. bio sam u Dohi, Katar 6 mjeseci.
    tamo se naravno jede piletina, ovčetina/janjetina i riba.
    - piletina, jednostavno . nisam mogao vjerovati da se može tako napraviti. oduševljen sam bio. pečena piletina, sa roštilja ma jednostavno savršeno. da li je to do začina, a arapi ih imaju jako puno, ili je nešto drugo ne znam ali jednostavno fantastična im je piletina.
    - ovčetina/janjetina...koliko god sam se oduševio piletinom toliko sam se razočarao ovim. imao sam osjećaj da kad god sam naručio janjetinu da sam dobio ovčetinu i to staru. tvrdo meso, žilavo prejaki miris iako znam da janjetina ima karakterističan miris ali meni se jednostavno nije svidjalo.
    -riba...e tu su već dobri. jeo sam pretežno u eurpskim resoranima pa možda je zbog toga dobro napravljena. tuna, jastozi, rakovi, barakuda, palamida, jegulja...sve je prilično dobro

sljedeća zemlja je Španjolska
    imao sam dosta posla a malo vrem,ena tako da nisam baš hodao okolo previše ali sam si priuštio argentinski biftek hehe. to svakom preporučam da proba. nemam riječi za opis. dovoljan pokazatelj kakav je biftek je da sam pojeo biftek od 1kg

Beč, Austrija
    ništa posebno. kobasica kao kobasica.
    jedino u beču što mi se svidjelo su Mozart kugle.

za kraj ću ostaviti zemlju Bella Italija
    tamo sam često jako često.
    -uvijek si priuštim fiorentinski odrezak . prilog je svejže povrće koje umačete u maslinovo ulje sa začinima.
    - paste i pizze .. ovisi koliko imate sreće jer sam naletio na ne baš ukusne. prošlo ljeto sam bio na siciliji. dobio sam preporuku da probam ribu. nisam se prevario. uzeli smo platu, orada, brancin i muzgavci. nesto pečeno u foliji nešto kuhano na pari...za prste polizati. moja obavezna preporuka ako se tamo nadjete

p.s. Bosna. tu ne mogu biti objektivan jer sam rodjen tamo i dugo živio. meni je bosanska kuhinja nešto posebno kao što je teica napomenula

Pravila ponašanja...Registriraj se na forum

V.I.P. Član
    Datum registracije
    26-12-05
    Poruka
    6,968
    Liked
    29 times

Citat Pravi autor: tendre poison Pogledaj Poruke
    A kakav je taj njihov BBQ sauce? Mislim, što stavljaju u njega?
    Pa, postoji nekoliko vrsta tog umaka, ovisno o dijelu Amerike iz kojeg potjece. Osnovni sastojak je ketchup ili u pokojem slucaju nesto slicno nasim pelatima.Ovisno o receptu tu se redaju cesnjak, kapula, papar, ocat, secer. Ne znam tocno sastojke sve, ali postoje ti sauce-ovi sa dumbirom, senfom, ruzmarinom, cimetom i jos pokojom biljcicom.

Meni osobno nista dojmljivo, pace, ukakalo mi rostilj.

Datum registracije
    18-06-08
    Starost
    4
    Poruka
    6,595
    Liked
    654 times

A ja volim takve umačiće, zna mi biti jako fino

Datum registracije
    18-06-08
    Starost
    4
    Poruka
    6,595
    Liked
    654 times

Ovo je iz Istanbula- kolači i neka njihova predjela koja smo jeli na folklornoj večeri
    Dodane Slike Dodane Slike

Lajkaj nas na Facebooku