Pokazujem rezultate 1 do 10 od 10

Brisanje vraćenih datoteka

Raspravljate o temi Brisanje vraćenih datoteka u Računala forumu, dio Tehnologija i Tehnika foruma; Znamo da postoje programi koji sa hard diska brisu datoteke skroz.Isto tako znamo da imaju programi koji mogu vratiti izbrisane ...

prof. Foruma Avatar od korisnika Splitskadica
    Datum registracije
    10-10-07
    Poruka
    1,814
    Liked
    0 times

Brisanje vraćenih datoteka

Znamo da postoje programi koji sa hard diska brisu datoteke skroz.Isto tako znamo da imaju programi koji mogu vratiti izbrisane file-ove.
    Ja za ovo prvo koristim program "File shredder", a za drugo program "Recover my files".
    E sad me zanima:
    Postoji li opcija u ovom drugom (i di tocno) ili neki program, koji brise skroz ono sta nadjem.Ili kad vratim nađene datoteke pa ih izbrisem sve sa Shredderom, dali ce one biti opet prisutne kod nove pretrage?
    Nadam se da nije prekomplicirano pitanje.

Starter Avatar od korisnika Nathan Explosion
    Datum registracije
    12-03-09
    Starost
    27
    Poruka
    47
    Liked
    0 times

Re: Brisanje vraćenih datoteka

Ako sam dobro razumio... Kad jednom nešto obrišeš sa nekakvim takvim shredder programom, nemoguće je to opet vratiti (osim ako taj shredder program nije dobar). Jer to mu je i cilj.

Dok obično brisanje u Windowsima samo označi određene memorijske lokacije slobodnima, a podaci na njima ostanu netaknuti (zato je moguće njihovo vraćanje), ovakvi programi osim oslobađanja tih lokacija i višestruko prepisuju smeće preko njih tako da se podacima izgubi svaki trag.
    Kod:
     _  _  ___  _____  _ _  ___  _  _      _  _
    | \| |/ - \|_   _|| | |/ - \| \| |    < \/ >
    |  \ || | |  | |  |   || | ||  \ |     >  <
    |_\__||_|_|  |_|  |_|_||_|_||_\__|    <_/\_>

Uvaženi forumas Avatar od korisnika tuvok
    Datum registracije
    22-11-08
    Starost
    3
    Poruka
    851
    Liked
    1 times

Od splitskedice uvjek zanimljiva pitanja,ameri već godinama pokušavaju napraviti prog koji komplet briše podatke sa hdd-a pa im baš i ne ide....
    Komandant Data,bijelo lice,
    Kad ćeš doći do Zemljice
    Da pričas danima,jer nas zanima
    da li u stroju obitava anima.

reMember A Worm`s Life Champion, Zombie Storm Champion Avatar od korisnika raven
    Datum registracije
    28-01-07
    Starost
    29
    Poruka
    4,079
    Liked
    313 times

ja sam isto mislio kad Shredder dohvati file, da tomu povratka više nema.
    He's a tourist. He vacations in people's lives, takes pictures, puts them in his scrapbook and moves on. All he's interested in are stories. Basically, he's selfish.

Datum registracije
    10-10-07
    Poruka
    1,814
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Nathan Explosion Pogledaj Poruke
    Ako sam dobro razumio... Kad jednom nešto obrišeš sa nekakvim takvim shredder programom, nemoguće je to opet vratiti (osim ako taj shredder program nije dobar). Jer to mu je i cilj.

Dok obično brisanje u Windowsima samo označi određene memorijske lokacije slobodnima, a podaci na njima ostanu netaknuti (zato je moguće njihovo vraćanje), ovakvi programi osim oslobađanja tih lokacija i višestruko prepisuju smeće preko njih tako da se podacima izgubi svaki trag.
    Tako je...File Shredder ih "uništi" odatle mu i naziv, bar sam ja to tako svatia.
    A za drugi odlomak, jesam li dobro svatia?Na disku postoji određen prostor za datoteke koje se brisu (iz Bina), ali je taj prostor ograničen, pa kad se izbrišu nove datoteke, one idu priko ovih starih izbrisanih (zauzimaju njihovo misto, a ove nestaju) i onda je ove prve nemoguce pronać.Jesi to tia rec?

Citat Pravi autor: tuvok Pogledaj Poruke
    Od splitskedice uvjek zanimljiva pitanja,ameri već godinama pokušavaju napraviti prog koji komplet briše podatke sa hdd-a pa im baš i ne ide....
    a šta ću, zanima me

Citat Pravi autor: raven21 Pogledaj Poruke
    ja sam isto mislio kad Shredder dohvati file, da tomu povratka više nema.
    pa i nema

Datum registracije
    12-03-09
    Starost
    27
    Poruka
    47
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Splitskadica Pogledaj Poruke
    A za drugi odlomak, jesam li dobro svatia?Na disku postoji određen prostor za datoteke koje se brisu (iz Bina), ali je taj prostor ograničen, pa kad se izbrišu nove datoteke, one idu priko ovih starih izbrisanih (zauzimaju njihovo misto, a ove nestaju) i onda je ove prve nemoguce pronać.Jesi to tia rec?
    Ne, ne postoji nekakav "poseban" prostor na disku. Evo jedan banalan primjer...

Zamisli si novosagrađeno parkiralište (za aute). Na početku je prazno sa puno parkirnih mjesta. Kada se otvori, počnu dolaziti auti i oni se parkiraju na mjesta (i tako ih zauzimaju). Znači, kad se auto parkira, on zauzme jedno parkirno mjesto.

E, sad. Zamisli da svako parkirno mjesto na tom parkiralištu ima uz sebe semafor koji pokazuje je li to mjesto zauzeto ili slobodno. Znači, na početku su sva svjetla zelena. Kada se auto parkira na neko mjesto, njegov semafor se promijeni u crveno.

Sada je pitanje, kako Windowsi isprakiravaju aute s tog parkirališta. Normalno bi za očekivati bilo da maknu auto s parkirnog mjesta i promijene semafor u zeleno. Ali oni to ne rade. Oni ostave auto na svom mjestu, a samo promijene semafor u zeleno.

I onda dolazi novi vozač, vidi zeleno na semaforu. Ali, tamo je već jedan auto. I što onda napravi novi auto? Jednostavno lupi po gasu i popne se na stari auto i tako se parkira.

A što radi ovaj shredder? On uz postavljanje semafora na crveno ujedno i makne auto.

Uf... Koji blesavi primjer.

Inače, ne mora značiti da je tako obrisani fajl izgubljen zauvijek. Postoji još uvijek mogućnost da se vrate dijelovi fajla (fragmenti). Cijeli fajl gotovo nikako. Ali za to se trebaš brinuti samo ako te progone kakve tajne službe (CIA) ili netko s jako puno novaca i opakom željom za tim.
    Kod:

Datum registracije
    10-10-07
    Poruka
    1,814
    Liked
    0 times

ne sicam se kad sam na ovom forumu pročita bolji, ali ujedno i smišan primjer
    rep+
    dobro si me nasmija

ali ovaj dio me zanima:

I onda dolazi novi vozač, vidi zeleno na semaforu. Ali, tamo je već jedan auto. I što onda napravi novi auto? Jednostavno lupi po gasu i popne se na stari auto i tako se parkira.
    znaci to auto (file) koje je ispod ostaje i recover my files ga moze nac?!
    ali pretpostavljam da i za sve to triba nekakva memorija.

Datum registracije
    12-03-09
    Starost
    27
    Poruka
    47
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Splitskadica Pogledaj Poruke
    ali ovaj dio me zanima:

znaci to auto (file) koje je ispod ostaje i recover my files ga moze nac?!
    ali pretpostavljam da i za sve to triba nekakva memorija.
    Nije baš tako jednostavno. Opet, mogu se možda otkriti dijelovi (a kod friško prepisanih fileovi možda i cijeli). Ali opet, nemaš brige osim ako te ne lovi CIA ili neki luđak s hrpom para. Jer taj proces obnavljanja prepisanih fielova je dugotrajan i nije jednostavan (tj. skup je).

Ali, zamisli si ovako. Kad se novi auto parkira na stari, djelomično ga spljošti, deformira i uništi. I tako što se više auti parkira na to mjesto, sve više i više se auti ispod njega uništavaju. Upravo to i rade ovi shredderi. Na stare aute parkiraju nove, bezvezne aute sve dok onaj najdonji, stari auto ne postane uništen do neprepoznatljivosti.
    Kod:

Datum registracije
    10-10-07
    Poruka
    1,814
    Liked
    0 times

sad mi je sve jasno!
    hvala!

Starter
    Datum registracije
    23-02-10
    Poruka
    46
    Liked
    0 times

rm -rf /putanja/do/foldera_i_sadržaja/koj_želiš_maknuti
    a za povratak obrisanih podataka imaš backup koj pažljivi ljudi rade jednom tjedno

Lajkaj nas na Facebooku