Idi nazad   Croportal Forum > Tehnologija i Tehnika > Računala
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Računala Raspravljate o temi Dual Core - da ili ne? u Tehnologija i Tehnika forumu; Hej, mislio sam si upiknuti neki dual core procesor, po mogućnosti od Intela. Sada, prije počnem skupljati pare, recite da ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 06-02-06, 23:12   #1 (permalink)
Starter

Datum registracije: 21-09-05
Poruka: 68
Gomolj je zabranio reputaciju
Dual Core - da ili ne?

Hej, mislio sam si upiknuti neki dual core procesor, po mogućnosti od Intela. Sada, prije počnem skupljati pare, recite da li se to uopće isplati? Mislim, pola ljudi mi kaže da a pola ne, a i u testovima sam vidio da zasad nema nekih većih poboljšanja u odnosu na standardne prockase. Hvala unaprijed

O, all small creatures
It is the twilight of the gods
Gomolj je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-02-06, 17:16   #2 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence
Re: Dual Core - da ili ne?

od Intela ti se trenutno niš ne isplati, osim Pentium M (Centrino). Pogotovo ne trenutni dual core jer imaju zajednički cache i kurca ne valjaju... uopće nema nekih prednosti.

s druge strane AMD dual core su OK, ali pošto trenutno nema previše aplikacija koji bi to iskoristile, a i neće još neko vrijeme, osobno mislim da je to više šminka nego potreba... rađe ubodi neki uber dobar single core za lovu koju bi bacio na dual core...

po meni je trenutno najbolji procesor na tržištu (odnos cijena/performanse) AMD64 3700+ San Diego core sa 1MB L2 cache...
daleko najbolji proc, a vidio sam ih po OK cijenama...
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-02-06, 17:32   #3 (permalink)
Gamer Guru

Datum registracije: 18-02-05
Godina: 18
Poruka: 1,753
daMassa se izdvaja iz masedaMassa se izdvaja iz masedaMassa se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku daMassa Pošalji poruku preko Skype-a korisniku daMassa

Ako ces derat nesto masno po kompu onda Intel Pentium 4 3,8Ghz Extreeme Edition, 2MB L2 cache. Sta reci nego mrcina.

Volkswagen Club Croatia
Tutorijali.net mnoštvo korisnih tutorijala na hrvatskom jeziku
daMassa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-02-06, 17:50   #4 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Pravi autor: daMassa
Ako ces derat nesto masno po kompu onda Intel Pentium 4 3,8Ghz Extreeme Edition, 2MB L2 cache. Sta reci nego mrcina.
ne samo kaj je mrcina, nego možeš usput i ručak ispeći na njemu, dakle ne moraš se više dizat od kompa za hranu...

Šalu na stranu, Pentium 4 je mrtav, Intel je potpuno odbacio Netburst arhitekturu jer se pokazala kao dead-end. Upravo iz tog razloga Intel je odbacio broj Mhz-a u nazivima novih procesora i bazirao cijelu gamu novih procesora na Pentium M filozofiji.

Tek negdje u drugoj polovici ove godine će Inteli desktop procesori biti u rangu sa AMDom. P4 3,8 EE košta pun kurac novaca, pregrijava se i umjesto njega možeš kupiti Opterona ili neki top line AMD64.
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 07-02-06, 22:13   #5 (permalink)
Starter

Datum registracije: 21-09-05
Poruka: 68
Gomolj je zabranio reputaciju

Citat:
Pravi autor: silence
od Intela ti se trenutno niš ne isplati, osim Pentium M (Centrino). Pogotovo ne trenutni dual core jer imaju zajednički cache i kurca ne valjaju... uopće nema nekih prednosti.

s druge strane AMD dual core su OK, ali pošto trenutno nema previše aplikacija koji bi to iskoristile, a i neće još neko vrijeme, osobno mislim da je to više šminka nego potreba... rađe ubodi neki uber dobar single core za lovu koju bi bacio na dual core...

po meni je trenutno najbolji procesor na tržištu (odnos cijena/performanse) AMD64 3700+ San Diego core sa 1MB L2 cache...
daleko najbolji proc, a vidio sam ih po OK cijenama...
kao prvo, daMassa i silence hvala na odgovorima

e sad, što nije Centrino M za laptope komp? Mislim, možda sam sada bubnuo i ostao živ

nadalje, osim tog Centrino M-a, koji proc ( ne dual ) bi se za sada najviše isplatio kupiti? Po mogućnosti od Intela

hvala ljudi

O, all small creatures
It is the twilight of the gods
Gomolj je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-02-06, 14:49   #6 (permalink)
Starter

Datum registracije: 10-01-06
Godina: 25
Poruka: 41
Wisky se izdvaja iz mase

A ne znam, da sam na tvom mjestu ne bih još kupovao dual core procesor. Ne pokazuju se nešto boljima u igrama jer dosta igara ne podržava multiprocessing. On ti je jedino dobar ako se baviš nekim proračunima ili 3d modeliranjem.
Wisky je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-02-06, 15:03   #7 (permalink)
Gamer Guru

Datum registracije: 18-02-05
Godina: 18
Poruka: 1,753
daMassa se izdvaja iz masedaMassa se izdvaja iz masedaMassa se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku daMassa Pošalji poruku preko Skype-a korisniku daMassa

Whiskey je u pravu nije dualcore sto ce tek biti. Cuj Silence me zainteresirao, nabavi si neki od ranih Pentium M-a. Vidim na intel.com ima interesantnih. Zaviri i ti tamo, Gomolj, pa si potrazi, imas cijelu liniju njihovih procesora od A do Ž.

Volkswagen Club Croatia
Tutorijali.net mnoštvo korisnih tutorijala na hrvatskom jeziku
daMassa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-02-06, 16:08   #8 (permalink)
Banned

silence

Centrino ja platforma (marketinški naziv), a procesor koji ide uz tu platformu je Pentium M. Postoji mogućnost da se stavi takav proc u desktop računalo, ali ne znam koja matična ti to podržava (znam da su ih stavljali u neke SFF - Small Form Factor).

osobno mislim da se stvarno ne trebaš ograničavat na Intel, jer po meni je trenutno najbolji single core na tržištu (odnos cijena/performanse) AMD64 3700+ 1MB L2 cache San Diego core. To je ustvari Opteron procesor (serverski) koji se prodaje pod desktop oznakom...

Još nekoliko mjeseci Intel neće imati desktop procesor koji se može mjeriti sa ovim, upravo iz razloga koje sam ti naveo. Ako želiš mogu malo detaljnije...

Meni je jasno da jako puno ljudi voli Intel, ali trenutno su AMD64 najbolje kaj se može kupiti... inače ova situacija me podsjeća na razdoblje kad je ATi bio pojam za relativno loše grafičke i kad je trebalo jako puno da ljudi shvate da je Nvidia sa FX serijom napravila jako loš posao i da ATi kartice serije 9700 i 9800 ubijaju NV u performansama....

Da ne idem u detalje, AMD procesori trenutno nude daleko napredniju tehnologiju nego Intel (on die memorijski kontroler, Hypertransport, dizajnirani za 64 bita za razliku od Intela koji je "naljepio" 64 bitnu podršku na Netburst arhitekturu ..itd.. ).

Dakle, ako sada hoćeš najbolje... kupi AMD.
S druge strane, ako baš mora biti Intel, pričekaj par mjeseci, jer im izlaze novi procesori koji će biti daleko bolji od trenutne ponude.
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-02-06, 17:19   #9 (permalink)
Starter

Datum registracije: 10-10-05
Poruka: 46
Syphodias je zabranio reputaciju

ljudi vole intel iz ciste navike - isto kao sto ljudi vole sony i slicne marke koje istina imaju vrlo kvalitetnih proizvoda, ali nije sve sto izadje iz njihovih tvornica odmah najbolje sto se moze nac

najbolja stvar za odluku o kupovini ti je net - gledaj reviewe usporedjuj njih i cjenike i vidjet ces kaj ti je najbolje za tebe

drugi ce ti smo govorit svoje osobne preferencije...
Syphodias je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-02-06, 17:24   #10 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Pravi autor: Syphodias
ljudi vole intel iz ciste navike - isto kao sto ljudi vole sony i slicne marke koje istina imaju vrlo kvalitetnih proizvoda, ali nije sve sto izadje iz njihovih tvornica odmah najbolje sto se moze nac

najbolja stvar za odluku o kupovini ti je net - gledaj reviewe usporedjuj njih i cjenike i vidjet ces kaj ti je najbolje za tebe

drugi ce ti smo govorit svoje osobne preferencije...
ma joj, sad si me podsjetio.. bio ja sa frendom u nekom dućanu, kao ono kompjuterskom i tražim matičnu... i slučajno čujem kak prodavač nekim tipovima priča "evo imate Pentium 4 2,0 Ghza, a možete uzeti i Celeron 2,2 jer je brži" ....

ovo kaj ti kažeš je točno, čista navika, ista stvar je bila i sa Nvidia i Ati prije... ljudima je trebalo pun kurac da shvate da nije Nvidia jedina koja može napravit gejmersku karticu...

frend uzeo GF4 Titanium umjesto ATi 9700, jer je Nvidia "gejmerska kartica"... onda kad sam mu objasnio koja je razlika, doslovno je lupao glavom u zid...
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: core, dual

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Slične Diskusije
Tema Pokretač teme Forum Odgovora Zadnja poruka
Beogradski grafiti CH1 Vicevi i Smiješni Tekstovi 13 17-09-08 19:49
Kolekcija viceva RubberDuck Vicevi i Smiješni Tekstovi 6 24-07-07 22:37
Vicevi - Mujo i Suljo (Huso i Haso) Kristijan Vicevi i Smiješni Tekstovi 7 16-08-06 04:09
Best of Usenet Sandman Vicevi i Smiješni Tekstovi 6 10-05-06 07:51

Trenutno vrijeme na forumu: 06:58.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114