| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Računala Raspravljate o temi Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... u Tehnologija i Tehnika forumu; Komp sam kupio pred nekih 4-5 godina, i tada je to bila vrhunska mashina... ali sad, svako malo, razmisljam ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| prof. Foruma | Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... Komp sam kupio pred nekih 4-5 godina, i tada je to bila vrhunska mashina... ali sad, svako malo, razmisljam o tome da tu nesto treba upgradeat ![]() Nedavno sam postavio upit o grafickoj, pa sam cuo dosta dobrih komentara... A onda sam shvatio da imam 256 mb RAMa pa da ne mogu birat vrhunske graficke... i tako sam poceo razmisljat ozbiljnije o investiranju u moj komp. Uglavnom, vrijeme je da se nesto mjenja, kupio sam bug ciji je zadnji broj posvecen bas samostalnom slaganju kompa pa cu eto i ja, nadam se u sljedecih mjesec dana pokupovat nekoliko komponenti i slozit nesto s cime cu biti zadovoljan. Naravno ne zelim sve kupit novo, valjda imam nesto sto vrijedi, a ako ne vrijedi zelim znat zasto. Ideja je sklopit neko brzu, tihu, pouzdanu mashinu koja ce zadovoljit moderne zahtjeve. Ipak, ne igram igrice koje zahtjevaju neku ludu grafiku ili sta ja znam pa ne namjeravam davat masne pare za stvari koje mi nece nikad trebat eto, nadam se da cu ovdje naici na komentare, razmisljanja i odgovore na moja pitanja od onih koji znaju nesto vise. Pa da krenem od maticne, imam intelovu plocu, P4 2,26 GHz Kakva je to ploca, je to nesto sto bi trebalo mjenjat, kolko vrijedi? sta znaci 2,26 Ghz, odnosno koliko bi bilo optimalno i da, nemojte se smijat ako pitam nes glupo, ucim se ![]()
__________________ Buffalo theory - my theory |
| | |
| | #2 (permalink) | |
| Regularni forumas Datum registracije: 22-02-06
Poruka: 303
![]() | Re: Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... Citat:
mora san, zaminija si maticnu i procesor... inace po meni kad bi minja procesor onda bi rade uzea novi komp. jer minjanje procesora ne bi ti skoro nista znacilo ako ti ostale komponente ostaju iste, ali ovo ti je samo moje misljenje... | |
| | |
| | #3 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... Ok, kako saznam koju plocu imam... i da li treba mjenjat taj procesor...
| | |
| | #4 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 06-08-05 Godina: 40
Poruka: 654
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... uopce se nemoj zajebavat sa izmjenama i nadogradnjom tako starog racunala jer se ne isplati. i ja imam isti problem kao i ti, i moj je komp star 4-5 god i za sad jos dobro radi ali kad rikne onda kupujem full novi sa svim novim i modernim komponentama a ne kombinirati pola novo a pola staroga ostaviti. a to bi i tebi savjetovao jer to preporucuju i oni koji se malo bolje kuze u racunala. za 2000-3000kn se moze naci nesto za nezahtjevnog korisnika a da bude u svim danasnjim standardima konfiguracija !! jedino ako ti je cd room ili dvd (sta vec imas) ok onda si to ostavis,monitor ako ti je jos dobar i ne trebas bolji, tipkovnica,mis a ostalo sve mijenjaj !!
__________________ Red bull- daje ti krila Rakija-daje ti pogon na sve cetiri |
| | |
| | #5 (permalink) | |
| V.I.P. Član | Re: Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... Citat:
__________________ Tutorijali.Net - tutorijali na hrvatskom jeziku eBooks Network - arhiva IT e-knjiga za download Car news & Reviews | |
| | |
| | #6 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... pa u meduvremenu sam kupio novi printer, novi monitor, novi cooler, novu graficku, firewire... kupit cu i ostale komponente nove, samo zelim da znam sta kupujem, i zasto kupujem... Uglavnom, sve sto znam sta je, kupio sam novo... Pa eto, krenuo sam od maticne, to mi je broj 1 za promijenit pretpostavljam. Gdje da vidim koju plocu imam, sta mi treba a da moja ploca nema?
| | |
| | #7 (permalink) |
| V.I.P. Član | Re: Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... Preporučam da sačekaš i vidiš šta će damassa napisat... on ti je geek za hardware...
__________________ Tutorijali.Net - tutorijali na hrvatskom jeziku eBooks Network - arhiva IT e-knjiga za download Car news & Reviews |
| | |
| | #8 (permalink) |
| Gamer Guru | Re: Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... Cujte i pocujte: Dakle ti si u velikim problemima. Tvoja maticna vrlo vjerojatno uopce ne podrzava PCI-E 16x utor za spajanje grafickih kartica. Dakle neces niti jednu noviju graficku moci ustekati. Zakljucak: mjenjanje maticne ploce obavezno. Sto time dobijes? Ako promijenis maticnu plocu morati ces mijenjati i procesor (pretpostavljam da je tvoj procesor na 478 utoru) jer novi Inteli sada recimo dolaze na LGA775 utorima, a AMD-i na novim AM2 utorima. Dakle stari procesor neces vise moci prikljuciti i moras kupiti novi. Nadalje, nove maticne imaju vecinom samo podrsku za DDR2 memorije. Ti sigurno imas obicnu DDR memoriju, a ne DDR2. Medjusobno one nisu kompatibilne, heh nazalost i memoriju ces morat nabavit novu. Sto ces od starog hardwarea moci iskoristiti? Pa vrlo vjerojatno to ce biti hard disk koji spajas preko IDE utora (iako novi HDDovi se spajau i preko SATA i SATA2 utora), jer nove maticne imaju IDE konektore jos uvijek. ![]() Zatim sve dodatne kartice poput zvucne, tv-karitce ili modema moci ces iskoristiti i u novom kompjuteru jer nove maticne imaju jos uvijek i obicne PCI slotove. Jos da ti napisem i veoma vaznu stvar. Novu pilu nikako nemoj napajati svojim starim napajanjem. Svi misle da napajanje nema veze, a ima itekako. Obavezno uzmi neko novo i zaista kvalitetno napajanje, pa makar posegao malo dublje u dzep. Uzivaj! Ako ti je jos nesto nejasno slobodno pitaj...
__________________ Be sexy, it doesn't mean you have to have sex! Volkswagen Club Croatia Tutorijali.net mnoštvo korisnih tutorijala na hrvatskom jeziku |
| | |
| | #9 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... Planiram ulozit do 3000 kn sveukupno... Koja je dobra maticna, sta mora imat... sta kazes na MSI K9N Neo - F -739 kn (preporucena u Bugu u kompilaciji do 6000 kn) ili na Asus P5P800-VM -448 kn (bug, kompilacija do 4000 kn) To su mi recimo konkretno 2 maticne, sad mi objasni zasto je ova skuplja bolja, odnosno zasto da nju odaberem. Ako mi ne treba, zasto da trosim novce...
| | |
| | #10 (permalink) |
| Gamer Guru | Re: Nadogradnja kompa? koje elemente mjenjat... Gle ovako, kada budem imao vremena ja cu ti slozit par konfiguracija (zapravo polukonfiguracija stavit cu ti samo maticnu, graficku, procesor i memoriju, jer ostalo mozes zadrzati staro) Ali kako bi se ja sto bolje snasao odgovori mi na ova pitanja: -Koliko cesto igras igrice i kakve? -S cime najvise opterecujes komp (poput kakvog zahtjevnog programa ili igrice) i da li je to cesto? -Opisi mi tvoj svakodnevni rad na kompu u par recenica... -Koliko ti je kompjuter na dan upaljen? P.S. Kada se na kraju odlucis sto ces kupiti i kada kupis sve to, donesi fino doma i ako neznas sam slozit zovi mene i ja ti slozim sve. Sto bis bezveze isao davati ovim u ducanu pare da ti zaracunaju rad i instaliranje drivera i sta ja znam sta sve ne... U nekim slucajevima je moguce da ces nakon svih novih ugradjenih hardwarea morati formatirati Windowse jer se oni ne snadju vise. Nije svaki put tako, ali moguce je, pa napravi prije toga jedan backup svega sto ti treba ![]()
__________________ Be sexy, it doesn't mean you have to have sex! Volkswagen Club Croatia Tutorijali.net mnoštvo korisnih tutorijala na hrvatskom jeziku Zadnji Uredio daMassa : 04-10-06 u 22:23. |
| | |
![]() |
| Tagovi: elemente, kompa, mjenjat, nadogradnja |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 23:27.