Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 34

Višejezgreni procesori

Raspravljate o temi Višejezgreni procesori u Računala forumu, dio Tehnologija i Tehnika foruma; Evo jedan zanimljiv članak na ovu temu. Mnogi danas kupuju dual core, quad core i sl. procesore i ne znajući ...

Akademik Foruma Avatar od korisnika _Aris_
    Datum registracije
    12-05-05
    Starost
    26
    Poruka
    4,752
    Liked
    1 times

Višejezgreni procesori

Evo jedan zanimljiv članak na ovu temu. Mnogi danas kupuju dual core, quad core i sl. procesore i ne znajući što im donosi veći broj jezgri i da li im se ulaganje isplati. Sve što vas zanima možete ovdje pitati, pa ćemo razjasniti nedoumice...
    Od danas ću svaki dodir čuvati za tebe,
    svaki poljubac za tvoje usne i
    svaki san da budem s tobom i kad to ne mogu.

Datum registracije
    12-05-05
    Starost
    26
    Poruka
    4,752
    Liked
    1 times

Re: Višejezgreni procesori

Okej... ajmo ovako, tko od vas ima multicore i jel primjeti razliku u performansama i gdje, u usporedbi sa jednojezgrenim procesorom??

prof. Foruma Jockey Shots Champion, Bubble Run 2 Champion Avatar od korisnika negatron
    Datum registracije
    02-08-06
    Poruka
    1,592
    Liked
    15 times

Primijeti se u procesorski zahtjevnim zadaćama kao što su renderiranje videa, fotografija i 3D animacija, naravno, kod programa koji su optimizirani za rad sa više jezgara, npr. novi Photoshop CS3. I neke nove igre koriste drugo jezgro procesora, ali kod njih je to već manje opazivo ubrzanje, pošto je grafička kartica daleko važnija komponenta. U svakom slučaju, za najbolje performanse bi trebalo spojiti Intelov Core 2 Duo sa 64-bitnim Windowsima, pošto dodatni adresni prostor procesora koji se u tom slučaju koristi također prilično ubrzava rad. Quad core procesori su više investicija za budućnost, pošto je vrlo mali broj programa (ne računajući neke profesionalne programe za video i audio processing) urađen da iskoristi sve četiri jezgre...
    Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba.

Regularni forumas Avatar od korisnika Ledinho
    Datum registracije
    23-07-07
    Poruka
    474
    Liked
    0 times

evo ja imam dvojezgreni amd-ov turion procesor na 1.6 GHz(na laptopu, zato tak malo).
    najveca razlika koju sam ja primjetio je da mi bolje radi sa vise programa upaljenih nego jednojezgrni. ustvari to je i jedina razlika koju sam primjetio.

ps. da, kad sam htio igrat sirius sema sam trebo maknut afintet igre sa dvije jezgre na jednu da bi radila kak treba, to je jos jedna razlika.

Datum registracije
    12-05-05
    Starost
    26
    Poruka
    4,752
    Liked
    1 times

Da, igre većinom još nisu napravljene za dvojezgrene procesore, jer se traži kompatibilnost sa starijim računalima... Trebali bi napraviti neki princip da se automatski programi djele na dretve za svaku jezgru... Recimo Niagara za servere od Sun-a ima to, al sumnjam da bi funkcioniralo npr. na igrama...

.l. Avatar od korisnika Vuxs
    Datum registracije
    30-05-06
    Poruka
    11,443
    Liked
    46 times

ja iam..dualca2..a kak da skuzhim razliku kad sam prije imal athlona 2000+
    All in all you're just another brick in the wall......

Datum registracije
    12-05-05
    Starost
    26
    Poruka
    4,752
    Liked
    1 times

Pa nije da ti procesor nešto drastično mjenja svakodnevni rad... winamp, office i sl. vidiš recimo da paralelno pokrenuti programi bolje rade, bez obzira što ne uzrokuju 100%-no iskorištenje procesora (nisu ni sa Athlonom)...

.l. Avatar od korisnika Vuxs
    Datum registracije
    30-05-06
    Poruka
    11,443
    Liked
    46 times

ha chuj sad.. 1.67 Ghz vs. 2x 2.33Ghz je razlika kak god da okrenesh
    All in all you're just another brick in the wall......

Datum registracije
    12-05-05
    Starost
    26
    Poruka
    4,752
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: Vuxs Pogledaj Poruke
    ha chuj sad.. 1.67 Ghz vs. 2x 2.33Ghz je razlika kak god da okrenesh
    Kao da kažeš da je razlika flaša od 2 litre i kanta od 10 litara, ako ti sipaš samo 1 litru nema neke razlike, a rad sa uobičajenim aplikacijama je upravo to, minimalno korištenje procesora. Stvar je kod više pokrenutih aplikacija da svaka od njih ne treba čekati dodjeljivanje jezgre kako bi obavljala svoj zadatak, pa se jedan thread (koji predstavlja dio procesa) može obajati paralelno kad i drugi (koji je dio drugog procesa) bez obzira što svaki koriste po 4% procesora, tj. trebaju jednak operacijski kapacitet, bez obzira da li se radi o 1.67GHz ili 2.33 GHz. Istina, na većoj frekvenciji će se posao prije izvršiti, ali ako jedan traje 1.5ns, drugi 2.3ns, u oba slučaja ostaje 1.5ns vremena u kojem je procesor (jednojezgreni) zauzet primarnim threadom, a dvojezgreni neće sa izvršavanjem drugoga kasniti uopće... pokrenuti će ih paralelno... i danas je moguće naći višejezgrene procesore koji su taktom sporiji od jednojezgrenih, a ipak daju bolje performanse pri takvom radu... na kraju krajeva... u pravu si, ne možeš ti procjenivati nanosekunde da bi odgovorio na moje pitanje... To se najbolje vidi u zahtjevnim zadacima čije izvršavanje traje satima...

Regularni forumas Avatar od korisnika WC NeT
    Datum registracije
    11-11-06
    Starost
    21
    Poruka
    460
    Liked
    0 times

eto ja kupio Intela Q6600 prije nekih mjesec dana
    Z A N I M L J I V O