| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Rekreacija Raspravljate o temi Bjelančevinski preparati - vrste i razlike u Sport forumu; Bjelančevina su jedna od osnovnih vrsta namirnica, bez kojih je život nemoguć. Sastavni dio su naše prehrane, zdravog života ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
Poruka: 3,567
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Bjelančevinski preparati - vrste i razlike Bjelančevina su jedna od osnovnih vrsta namirnica, bez kojih je život nemoguć. Sastavni dio su naše prehrane, zdravog života i samoga zdravlja. Povećanje potrebe za njima nastupa kada smo aktivniji i/ili imamo veću mišićnu masu. Bjelančevine možemo opisati kao cigle koje izgrađuju kuću, no one izgrađuju naše tijelo pa se tako mogu okarakterizirati i kao najbitniji sastavni dio organizma. Na tržištu postoje mnogi pripravci bjelančevina koji se koriste ne samo u rekreativnom i profesionalnom bavljenju sportom, nego i u svakodnevnoj prehrani. Najveća prednost takvih pripravaka je njihova praktičnost (jednostavna pakiranja), kvalitetan sastav (obogaćeni su vitaminima i mineralima, dodane su aminokiseline, sadrže jako mali postotak masnoća...) te njihova učinkovitost nakon konzumiranja (brza apsorpcija, velika biološka vrijednost...). Bjelančevinski preparati - napitci su najomiljeniji među svim dodatcima i nadomjescima prehrane. Najčešće su napravljeni od bjelančevina sirutke, jaja, mlijeka i soje. Razlike među vrstama bjelančevinskih preparata Glavne razlike su u brzini apsorpcije, sastavu i načinu izrade. Bjelančevine koje se dobivaju iz mlijeka dobivaju se ovim redoslijedom: 1) Kazein. 2) Koncentrat. 3) Izolat. 4) Hidrolizat. Brzina apsorpcije ide obrnutim redoslijedom (hidrolizat, izolat, koncentrat, kazein). Optimalno korištenje određene vrste napitka je vrlo bitno za određeni cilj koji imamo, ili za određenu svrhu. Zbog toga je bitno posavjetovati se sa stručnjakom, ili da barem pitamo za savjet osobe koje se dobro razumiju u ovu problematiku. Kako najkvalitetnije konzumirati određene vrste i podvrste bjelančevina? 1) Koncentrat sirutke: prije i poslije treninga, tj. ujutro - 1 obrok. 2) Kazein: prije spavanja ili u toku dana u kombinaciji s drugim vrstama bjelančevina. 3) Izolat: isto kako koncentrat (ali je puno bolje kvalitete). 4) Hidrolizat: najkvalitetniji oblik na tržištu. Konzumirati isto kao koncentrat i izolat. 5) Sojine bjelančevine: prije spavanja ili u toku dana u kombinaciji s drugim vrstama bjelančevina. Ukratko, glavne funkcije bjelančevinskih preparata su: 1) To su koncentrirane bjelančevine, vrlo su kvalitetne i kompletnog aminokiselinskog sastava. 2) Služe kao nadomjestak obroka, kao dodatak prehrani ili kad nam u svakodnevnoj prehrani manjkaju bjelančevine. 3) Održavaju potitivan nivo dušika u organizmu - izgradnja mišićne mase, onemogućavanje razgradnje, skraćuju regeneracijsko vrijeme... 4) Lako se probavljaju - brže od uobičajene hrane. 5) Imaju dodane vitamine i minerale. 6) Praktični su. I još ukratko u glavnim vrstama bjelančevina: 1) Pripravci iz sirutke: koncentrat, izolat, hidrolizat 2) Kazein: koncentrat, izolat 3) Pripravci iz mlijeka: mješavina gornja dva 4) Pripravci iz jaja: nekada vrlo popularni, danas se koriste rjeđe. 5) Pripravci iz soje: biljnog izvora, primjereni za vegetarijance, poboljšavaju proivodnju nekih bitnih hormona u tijelu, preporučuje se unos od barem 5% u našu prehranu. |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 13-01-07 Lokacija: ulica muških prostitutki Godina: 28
Poruka: 4,858
![]() ![]() ![]() | Re: Bjelančevinski preparati - vrste i razlike Koliko sam novaca potrošio na proteine mogao sam solidno auto kupiti, u nas su još uvijek preskupi, nažalost pa ih ja naručujem u sloveniji preko inteneta, ako nekoga zanima stranica se zove: prosport.net Može se naći zanimljivih i relativno povoljnih dodataka prehrani
__________________ Sirotinji i pas kurac pokazuje. |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bjelančevinski preparati - vrste i razlike Hmm, to mi je malo čudno. Ja živim u Sloveniji i ovdje se svi voze u Zagreb po preparate, pošto su ovdje (oni kvalitetniji) i do 30% skuplji...Zna bit razlika i po 500 kuna. No, moguće je da je nešto na internetu jeftinije. Pozanimat ću se.... |
| | |
| | #8 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 13-01-07 Lokacija: ulica muških prostitutki Godina: 28
Poruka: 4,858
![]() ![]() ![]() | Re: Bjelančevinski preparati - vrste i razlike Jučer je meni došao paket iz Slovenije, vrijednost paketa je oko 180 eura i platio sam poštarinu i pdv oko 500 kuna. Vjeruj mi da je znatno povoljnije nego da kupujem ovdje u Hrvatskoj.
__________________ Sirotinji i pas kurac pokazuje. |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 21-03-07 Godina: 28
Poruka: 421
![]() ![]() | Re: Bjelančevinski preparati - vrste i razlike Jučer sam malo švrljao po jednom trgovačkom centru i naišao na odjel sportske prehrane u kojemu se između ostalog nude proteinski pripravci koji sadrže: L- creatine Glutamine Koja je razlika? |
| | |
| | #10 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bjelančevinski preparati - vrste i razlike Obadvoje su aminokiseline, ali imaju drugačiji učinak. Glutamin izgrađuje mišiće, dakle uzima se kad radiš na masi. L-carnitin pomaže u sagorijevanju masnoća - uzima se kad želiš smršaviti (izgubit masnoću). |
| | |
![]() |
| Tagovi: bjelancevine, bjelancevinski preparati, preparati |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 23:20.