Idi nazad   Croportal Forum > Sport > Rekreacija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Rekreacija Raspravljate o temi Kako izabrati i početi vježbati na teretani? u Sport forumu; Kako izabrati i početi vježbati na teretani? Upute o izboru teretane 1) Jedna od bitnijih stvari je cijena! Ne ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 08-07-07, 14:55   #1 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 24-04-07
Godina: 29
Poruka: 3,567
Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar
Kako izabrati i početi vježbati na teretani?

Kako izabrati i početi vježbati na teretani?

Upute o izboru teretane

1) Jedna od bitnijih stvari je cijena! Ne bi bilo pametno dodatno plaćati samo zato što fitness centar ima VIP članove, lijep kafić ilibar itd. Na fitness se dolazi vježbati, a ne uživati u pogledu na jezero ili u omiljenom pivu u kafiću. Ako je teretana primjereno opremljena i ima prihvatljivu cijenu, onda je to teretana izbora.
2) Udaljenost od mjesta stanovanja: pokušajte izabrati teretanu koja je blizu. Ako se morate voziti sat vremena do nje, vjerovatno baš nećete previše dolaziti na treninge.
3) Oprema: oprema je najbitniji dio i razlog zbog kojeg dolazimo. Ako je teretana puna sprava za vježbanje (trenažera), a nema dovoljno slobodnih utega (bučice, šipke) onda se okrenite i idite van. Ta teretana je loša koliko god impresivno izgledala. Ta teretana nije prikladna za ozbiljno vježbanje.
4) Mogućnost treniranja s osobnim trenerom: obično je u svim teretanama prvi trening i prvi program besplatan. To uvijek iskoristite, jer je bolje dobiti informacije od educiranih voditelja, nego od ljudi koji vježbaju 2 ili 3 tjedna više od vas. To je vrlo bitno, barem da bi vam pokazali kako pravilno koristiti opremu.
5) Odnos prema vama: vrlo bitan segment! Ako vas ne doživlajavaju kvalitetno, i komentari su tipa » A što hoćeš od mene?«, »Jesi ti normalan?« »Ti si luda?« ili »To moraš vježbat tako, jer ti ja to kažem!« onda savjetujem hitnu promjenu teretane. Daljnje obrazloženje nije potrebno.

Upute o samom treniranju

1) Pravilna tehnika izvođenja vježbe: to je ključna komponente izvođenja treninga i samoga napretka u treniranju. Bez toga nećete doći do svoga cilja. Loša tehnika nikada ne dovodi do pozitivnih rezultata, nego samo do još veće pogreške! Pravilna tehnika vas čuva od mogućih ozljeda i problema. Zbog toga, uvijek posvetite dovoljno vremena i pažnje za savladavanje pravilne tehnike. Ne bojte se pitati u teretani ako vam nešto nije jasno. Ako vam ne budu htjeli pomoći, pročitajte točku 5 iz prethodnog dijela!
2) Odjeća i obuća: u principu, najmanje bitna stvar u teretani. Ionako su svi zauzeti promatranjem sebe i svojeg treninga tako da neće primjetiti što nosite na sebi. Bitno je da je udobno i čvrsto.
3) Bilježnica: također, vrlo bitna stvar. U nju bilježite svaki svoj treninge, koje ste vježbe radili, s kojom težinom, koliko serija i ponavljanja, koliko dugo je trajao trening…Tako ćete nakon nekog vremana moći početi pratiti napredak i jasno vidjeti na koje vježbe najbolje reagirate, a koje nemaju učinak. Osobno, u džepu uvijek imam jedan listić i kemijsku olovku.
4) Tekućina: uvijek imajte tekućinu nadohvat ruke. Za početak, dobra je i obična voda. Kasnije, kako budete napredovali, sastav tekućine u vašoj bočici će se promijeniti. Uvijek pomalo pijte u toku treninga – ako postanete žedni, to je već znak da ste dehidrirani, a to umanjuje kvalitetu treninga.
5) Ponašanje u teretani: ponašajte se onako kako bi voljeli da se drugi prema vama ponašaju. Isto tako, nemojte tolerirati neprimjerno ponašanje prema vama. Ako vas netko maltretira, javite se voditelju teretane ili bilo kome iz službenog osoblja. Nikome nije u interesu trpit budalu u teretani.

Što ne trebate prilikom prvih treninga?

1) Pojas: vidjet ćete ih jako puno, puno različitih boja, modela...Pojas uvijek koriste ljudi koji se bave powerliftingom, dizanjem utega ili ostalim sportovima u kojima dolazi do velikog i naglog opterećenja kralježnice. Svrha vašeg vježbanja u početku je da se vježba polako i kontrolirano. Kao početnik ga ne trebate. Kako budete napredovali i dolazili do većih težina, pojas će vam pomoći pri izvođenju vježbi kao što su čučanj i mrtvo dizanje.
2) Rukavice: tu je odluka prepuštena vama samima. Osobno, u životu nisam izveo nijedan trening bez rukavica, ali isto tako poznajem bodybuildere i powerliftere koji u životi nisu napravili trening s rukavicama.
3) Trake: trake imaju sličnu ulogu kao pojasevi, ali se omataju oko ručnih zglobova. Pomažu u vježbama poput jednoručnog veslanja u pretklonu, mrtvog dizanja i drugih gdje snaga šaka nije dovoljna da bi izdržala veliki teret koji druge mišićne skupine s lakoćom izdržavaju. Kao početnik i h ne trebate, kasnije pomažu.
4) Dodatci prehrani: kao početnik ih ne trebate. Puno je bitnije da uđete u nekakav normalan ritam vježbanja, spavanja, odmaranja, posla, škole itd. nego da glavu razbijate razmišljanjem o kutijama punim dodataka. Za početak, eventualno u obzir dolaze multivitaminski napitak i kvalitetan bjelančevinski shake jedanput dnevno.
5) Osobni trener: u početku je dovoljno ono što sam prije napisao – iskoristite mogućnost prvih besplatnih treninga i programa na teretani. Osobni treneri su jako skupi i problem je naći osobu koja je kvalificirana. Za početak je bolje da razgovarate s ljudima u teretani koji imaju iskustva i tako učite.
6) Najnovije i najčudnije sprave na fitnesu: izbjegavajte trenažere. Najkvalitetnij treninzi se rade sa bučicama i šipkama. Obično, što je jednostavnija sprava (što se manje vježbi može izvesti na njoj) to je bolja.
Dr Jekyll je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 08-07-07, 23:51   #2 (permalink)
ice
Banned

Datum registracije: 17-07-06
Godina: 19
Poruka: 3,428
ice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavan
Re: Kako izabrati i početi vježbati na teretani?

I da, treba vam ručnik. Tko zna tko je legao na benč i znojio se tu.
ice je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 00:03   #3 (permalink)
pure

Datum registracije: 30-05-06
Poruka: 8,982
Vuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svima

čuj đekicu kaj se raspisal...
kakva teretana..dojdi kod nekog u zagorje metat bale i okretat ručno sijeno...
Odgovori sa citatom
Star 29-05-08, 19:34   #4 (permalink)
Starter

Datum registracije: 29-05-08
Poruka: 1
bivsinogometas21 se izdvaja iz mase

Bok svima,
Imam pitanje u vezi prehrane i dodcima prehrane kako bi sto prije povecao misicnu masu.. naime imam 21 god, 182 cm visine i 65kg-a.. aktivno sam se bavio nogometom 11 godina.. nemam gram sala na tijelu a misici mi se svi vide.. zelio bi ojacat i dobit vece misice, prosirit pogotovo ramena i ruke te povecat kilažu na kojih 74 kile.. koje da dodatke koristim? proteine? aminokiseline? nisam upucen u to te bi cijenio da mi neko odgovori te da me uputi.. Hvala
bivsinogometas21 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 30-05-08, 15:35   #5 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 21-03-07
Godina: 28
Poruka: 421
maxie se izdvaja iz masemaxie se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: bivsinogometas21 Pogledaj Poruke
Bok svima,
Imam pitanje u vezi prehrane i dodcima prehrane kako bi sto prije povecao misicnu masu.. naime imam 21 god, 182 cm visine i 65kg-a.. aktivno sam se bavio nogometom 11 godina.. nemam gram sala na tijelu a misici mi se svi vide.. zelio bi ojacat i dobit vece misice, prosirit pogotovo ramena i ruke te povecat kilažu na kojih 74 kile.. koje da dodatke koristim? proteine? aminokiseline? nisam upucen u to te bi cijenio da mi neko odgovori te da me uputi.. Hvala
imaš sve već napisano po raznim topicima.
prvo to pročitaj
a onda ti se netko možda smiluje pa osmisli individualni program
ponestalo perja.
maxie je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: rekreacija, teretana, treninzi

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 23:10.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108