| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Rekreacija Raspravljate o temi Kardio trening u Sport forumu; Tek sad sam shvatio da u ovom podforumu nema ovakve teme!!! Ispravljam pogrešku i odmah se bacam na posao! Š... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
Poruka: 3,570
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Kardio trening Tek sad sam shvatio da u ovom podforumu nema ovakve teme!!! Ispravljam pogrešku i odmah se bacam na posao! ![]() Što je uopće kardio trening? Možemo na internetu naći milijun definicija - kao što i samo ime kaže, to je trening kojim utječemo u najvećoj mjeri na kardiovaskularni sustav. U uskom smislu riječi, to je aerobni trening (o tome je već puno napisano), ali u širem smislu riječi to je svaka aktivnost kojom utječemo na srce i krvne žile. Da pojasnim - u širokom smisu riječi i hodanje i ultimate fight i bodybuliding su kardio aktivnosti! Naravno da bi želio da se u ovoj temi razgovara o ovoj aerobnoj komponenti, o ostalom imamo nekoliko tema! ![]() Nekoć davno ( ) sam napravio veliku grešku: dok sam trenirao na teretani, ispustio sam na nekakvih godinu dana kardio trening. Bio sam super zadovojan svojim izgledom, masom (105 kg) i snagom (bench 150 kg, čučanj 200kg, dead lift 200kg) ali mi je bio problem popet se na prvi kat po stepenicama, jer sam se uspuho!Sada radim u prosjeku 1.5 - 2 sata kardia na tjedan i zasada sam zadovoljan. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Kardio trening evo i mene tu ![]() malo o aerobnom treningu, ispravite me ako negdje nešto krivo napišem i ja se još učim ![]() kontinuirani - služi za razvoj dugotrajne izdržljivosti i potrebno je sinkronizirati rad svih organa koji osiguravaju transport i potrošnju kisika tijekom aktivnosti. trening se odvija bez prekida, a može trajati i više od 60 minuta uz intenzitet od oko 60% i frekvenciju srca od 150-160 otkucaja u minuti, što je određeno aerobno-anaerobnim pragom intervalni - sastoji se u ponavljanju jakih opterećenja kraćeg ili dužeg trajanja koja jako podražavaju transportni sustav. Pogodne aktivnosti za ovu vrstu treninga su npr. trčanje različitih dionica, trčanje s promjenom tempa, te specifične situacijske vježbe odgovarajućeg intenziteta. Pogodan intenzitet intervalnog treninga je od 60-80% u zoni frevencije srca od 150 - 180 otkucaja u minuti, a odmor između opterećenja traje 2-3 minute. Broj ponavljanja se određuje prema individualnim mogućnostima
__________________ people laugh at me because I'm different...I laugh at them because they are all the same |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 21-03-07 Godina: 28
Poruka: 421
![]() ![]() | Re: Kardio trening "1. Interval Training (Anaerobic training) Interval training is far more superior to boosting your metabolism than it is to do steady state aerobic training. Steady state aerobic does not increase your metabolism at all. It is true that you are burning calories while you are actually performing the aerobics. However, once you are done with your session, your metabolism returns to normal. However, interval training (consisting of moderate to high intensity cardio) will burn more calories per minute, and will elevate your metabolism for hours and hours. The right amount of resistance training combined with an intense interval training session can keep your metabolism up for at least 24 hours and in some cases, up to 42 hours. Imagine what that can do to your body if you are burning high amounts of fat all day and all night long (even when you are sleeping). A lot of people focus too much about ?he workout when in fact, they should focus more on the whole picture. It is not the 1 hour of workout that counts but it is the 23 hours remaining in the day. What interval cardio activity can you do? What ever you enjoy and willing to stick to. You can jog/run/sprint, stationary bike, spinning bike, eliptical machine, rowing, stair climbing, mountain biking, swimming, etc. It is your choice. Just get yourself moving. +++++++++++++++++++++++++++++++ The Rule to Interval Training Always warm up for 4-6 minutes High intensity: Perform one minute as fast as you can. (Level 9 or 10 intensity on a scale of 1-10) Moderate intensity: Slow down to a moderate pace for two minutes (Level 6-7 intensity). Therefore, one round will last about 3 minutes. Always cool down for 5 minutes Warning: Do not perform interval training before resistance training. It can actually cause a negative effect on your routine. " HOW TO GET SIX PACK ABS IN 16 WEEKS - Six Pack Abs Workout Routine Prema ovome kardio može biti aerobni (manji intenzitet/dulje trajanje) ili anaerobni (veći intenzitet kraće trajanje ![]()
__________________ Bog je stvorio ženu u petak! Zašto petak? U ponedjeljak je stvorio kokoš, u utorak puricu, u srijedu patku, u èetvrtak gusku i u petak mu je ponestalo perja. Zadnji Uredio maxie : 11-02-08 u 09:32. |
| | |
| | #4 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Kardio trening Citat:
Trening se tada odvija u više serija sa 2-4 ponavljanja u jednoj seriji. Pasivni odmor između traje i do 10 minuta jer je potrebno razviti toleranciju na veću količinu laktata u krvi Ovakav način treninga je dobar kod povećanja intenziteta motoričkih aktivnosti u nekom sportu za privikavanje organizma na veći intenzitet uz smanjenu količinu kisika, ali za rekreativno vježbanje nekako mi se ovakav način treniranja čini nepotreban
__________________ people laugh at me because I'm different...I laugh at them because they are all the same | |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 21-03-07 Godina: 28
Poruka: 421
![]() ![]() | Re: Kardio trening Meni se ovakav trening (uz pravilnu prehranu i rad u teretani) čini kao jedino efikasno oružje za uklanjanje viška masnoća. U odnosu na dugotrajne aerobne aktivnosti prednost je što se ne gubi i na mišićnoj masi, a i prženje masnoća je uspješnije na dulji rok
__________________ Bog je stvorio ženu u petak! Zašto petak? U ponedjeljak je stvorio kokoš, u utorak puricu, u srijedu patku, u èetvrtak gusku i u petak mu je ponestalo perja. |
| | |
| | #6 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Kardio trening pa sad ovisi što želiš postići, nisam znala da se radi o uklanjanju viška masnoća, ja sam govorila općenito o aktivnostima za održavanje neke optimalne forme jer mislim već ima topic o smanjanju masnog tkiva
__________________ people laugh at me because I'm different...I laugh at them because they are all the same |
| | |
| | #7 (permalink) | |
| Regularni forumas Datum registracije: 31-10-07 Godina: 22
Poruka: 274
![]() ![]() | Re: Kardio trening Citat:
Anaeroban trening je odličan jer razvija nevjerojatan kapacitet rada. Uprzava oporavak između treninga. Time možeš trenirati više i češće. Upiši u google tabata intervals. To je protokol koji je superefikasan i može se s njim vježbati u teretani (na statičnim biciklama). Moje "kardio treniranje" se svodi na jako intenzivne treninge. Rijetko kada traju poviše 30 minuta. Evo danas sam imao: 4 runde Trčanje x 60 sekundi sklekovi x 60 sekundi čučnjevi x 60 sekundi odmor x 60 sekundi Zadnji Uredio rommel~ : 11-02-08 u 23:17. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: aerobni trening, kardio trening |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 10:53.