| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Rekreacija Raspravljate o temi Ograničen sam - pomozite !!! u Sport forumu; Prije cca 4-5 godina sam se preforsao u teretani (dok sam gulio vojsku) i zaradio priklješteni živac u ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 21-03-07 Godina: 28
Poruka: 442
![]() ![]() | Ograničen sam - pomozite !!! Prije cca 4-5 godina sam se preforsao u teretani (dok sam gulio vojsku) i zaradio priklješteni živac u kraježnici. Ništa strašno, rekla doktorica, malo mirovanja i plivanja. Srećom prestao sam na vrijeme s teretanom i sada, 4-5 godina nakon "incidenta" nemam apsolutno nikakvih problema. Problem je što sam navikao baviti se sportom, i osim nogometa koji sam igrao 1X tjedno, prošle godine sam krenuo ponovno u teretanu. Nakon mjesec-dva vježbanja (iako sam izbjegavao veće terete i vježbe iz čučnja) ponovno sam osjetio probleme s živcem, što mi je bio razlog za brzo odustajanje. E,sad, da li to znači da do kraja života ne mogu više računati na teratanu (ukoliko ne želim završiti u toplicama), odnosno koje su anaerobne alternative teretani? Borilački sportovi? ![]() |
| | |
| | #2 (permalink) | |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
Poruka: 3,577
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ograničen sam - pomozite !!! Citat:
Druga stvar koja je moguća, je da si radio krive vježbe, pa si nepravilno opteretio određeni dio tijela. Zbog toga može doći do takvih simptoma. Liječnik opće prakse definitivno nije osoba koja daje dijagnozu i terapiju takvog stanja! Najbolje bi bilo da mi napišeš točno kakav program si radio tj., sve vježbe po danima koliko serija koliko ponavljanja i s kojim težinama, pa ću vidjeti da li je bilo kakvih nepravilnosti u tome. Ako ti se neda pisat u forum, pošalji mi privatnu poruku. Inače, s tima se da vježbat u teretani. p.s. borilački sportovi nisu anaerobni ![]() | |
| | |
| | #3 (permalink) | |
![]() ![]() | Re: Ograničen sam - pomozite !!! Citat:
).Uglavnom, radio sam po principu 1 dan prsa i noge (po 2-3 sprave za svaku skupinu, na svakoj 3-4 serije po 10-ak ponavljanja, s postepenim povećanjem težine), drugi dan leđa i trbuh (isti princip, uglavnom bez dodavanja težine, samo veći broj serija). Otprilike. Srećom u vojsci sam za radnog vremena bio vozač ambulante pa su mi kolege doktori sugerirali da prestanem s vježbanjem, a po izlasku iz vojske mi je doktorica opće medicine ovlaš potvrdila dijagnozu... Svjestan sam da je bilo nepravilnosti prvenstveno u kontinuitetu i intenzitetu vježbanja, što je i dovelo do navedenog problema. U svakom slučaju, očito je kako bih se morao posavjetovati s nekim fizijatrom prije nego se odlučim što dalje. Vezano uz borilačke sportove, a stavivši teretanu na stranu, zanimalo me zapravo koji su sportovi najzahvaliji u izgradnji i definiciji mišićne mase (da ih kombiniram uz trčanje)? Po viđenome, mislim da su to veslanje, atletika i gimnastika, samo ne znam koliko oni vremena zapravo provode u teretani... thx | |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ograničen sam - pomozite !!! Stvar je u tome da bi mi trebao reći konkretno koje su to vježbe, kojim redoslijedom i s kojim težinama si radio. Možda znaš za ova zadnja dva mjeseca, kad se opet pojavilo? Gledajući iz ovoga za vojsku, vidi se da si definitivno preforsirao, jer je to i vremenski i količinski bilo previše. Ako ti dijagnozu nije potvrdio fizijatar, ortoped ili neurokirug, moraš sa rezervom uzet da je riječ o uklještenju živca. Ajd mi malo opiši simptome koje imaš. Što se tiče definicije mišića, dobar ti je bilo koji sport, ali ti definitivno ne preporočujem borilačke sportove ni veslanje dok se dijagnoza ne potvrdi. Za izgradnju mišića:body building (teretana), powerlifting, dizanje utega - isto ne preporučujem do potvrde dijagnoze. Otkuda si (da vidim da li ti mogu prporučit neku teretanu ili liječnika)? |
| | |
| | #5 (permalink) | |
![]() ![]() | Re: Ograničen sam - pomozite !!! Citat:
Iz ZG-a sam. hvala | |
| | |
| | #6 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ograničen sam - pomozite !!! To bi odgovaralo dijagnozi ishijasa. S obzirom na tvoju dob, ne vjerujem da je riječ o degenerativnim promjenama, nego (vjerovatno) zbog neravnomjernog vježbanja dolazi do hipertrofije mišića te njegovog pritiska na n.ishiadicus. Plan bi bio ovakav: idi lijepo normalno vježbaj i kad se simptomi vrate idi svome liječniku. Trebalo bi snimiti rentgensku snimku toga područja (to možeš napraviti i odmah - da se isključe degenerativne promjene) i neka ti da uputnicu za fizijatra. Ako ti se ne da čekat, možeš otići dr. Stjepku Bućanu (radio s Cro copom, hrvatskom vaterpolo reprezentacijom itd.), dr. Miroslavu Hašpli (operiro Janicu - koljeno) ili još najbolje dr. Željku Šućuru - to je ipak njegovo područje. Al jedan savjet - prvo ih nazovi pa pitaj koliko košta, da se ne zaletiš pa onda meni skidaš sve po spisku... ![]() |
| | |
| | #7 (permalink) | |
![]() ![]() | Citat:
Skoro da zaboravih... Iz prve ruke, koje bi bile metode liječenja ukoliko se doista radi o ishijasu tog tipa? Toplice? Ne bih želio pogoršati stanje ponovnim vježbanjem samo da otkrijem u čemu je problem pa da me pošalju u toplice? Već duže vrijeme ne osjećam tegobe i siguran sam da će tako i ostati ukoliko ne krenem opet u teretanu...a nisam profesionalni sportaš pa da mi egzistencija ovisi o treniranju... Zdravlje na 1.mjestu ![]() Zadnji Uredio daidza : 08-05-07 u 19:17. | |
| | |
| | #8 (permalink) |
| Banned Datum registracije: 17-07-06 Godina: 19
Poruka: 3,400
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ograničen sam - pomozite !!! Ostavi se teretane, i ja sam se ostavio, iako se nisam forsirao niti ozlijedio. Jednostavno sam shvatio da od tih utega jedino mogu dobiti definiciju mišića(niti snagu, niti anaerobnu kondiciju) a zahtjeva da se promijeni način života, uglavnom u prehrani. Stoga ostavi se teretane, samo ćeš kičmu slomit a sportsku kvalitetu teško da ćeš postići. Možeš prijeći na "bodyweight" vježbe, to jest viježbe bez ikakvih slobodnih utega koje su puno efikasnije za maximalnu snagu i explozivnu snagu i za postizanje anaerobne kondicije. Također možeš raditi bodyweight squats (čučnjeve bez ikakvih utega) koji su 100% sigurni, mislim i da bi tebi to pasalo, ali zbog tog problema bolje da se posavjetuješ prvo kod doka radi sigurnosti. Možda izgledaju lagano, ali počni ih peglat i napravi ih što više možeš, naprimjer 200ak, to će te ojačati puno i ne samo noge nego vježba i gležnjeve i ostale dijelove tijela, imam jednu e-knjigicu koju ću ti poslat na pm, što je bolje nego ikoja teretana. Preporučio bih ti da je pročitaš cijelu, od početka do kraja. |
| | |
| | #9 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ograničen sam - pomozite !!! [quote=ice;297426]Jednostavno sam shvatio da od tih utega jedino mogu dobiti definiciju mišića(niti snagu, niti anaerobnu kondiciju) a zahtjeva da se promijeni način života, uglavnom u prehrani. Ne slažem se ! Po toj tvojoj teoriji: 1) Body builderi bi se trebali ostavit teretana, jer ne mogu dobit na mišićnoj masi 2) powerlifteri bi se trebali ostavit teretana, jer ne mogu dobit na snazi 3) dizači utega - pogledaj pod 2 ...a sportsku kvalitetu teško da ćeš postići... ako je to točno zašto onda: 1) Drogba vježba svaki dan 45 minuta na teretani 2) Mirko Filipović provodi sat vremena na teretani (no to ovisi o protivniku) 3) Svaki nogometaš Milana mora provesti 45 minuta na spravama u teretani 4) igrači NBA klubova provode 1 sat dnevno na teretani 5) osnovni dio treninga američke atletičarske reprezentacije je 45 minutni trening na teretani dnevno Imam još primjer, al nema smisla da tupim... Ti argumenti ne stoje, problem je što ljudi ne znaju vježbat, mjesecima krivo rade i onda kad se ozljede ili nemaju rezultata govore da to nije dobro. A što se ostalog tiče, vježbanje sa svojim vlastitim tijelom najviše je razvio Pavel Tsatsouline, Litavac koji je bio trener ruskih Crvenih beretki i Specnaza, a sada to unovčava u Holiwoodu. To je isto u redu, izvrstan način treninga za ljude koji iz bilo kojeg razloga ne mogu na teretanu. I ja imam puno takvih knjiga, filmova, e.knjiga, ali mislim da to zahtijeva puno više vremena i puno veću disciplinu nego teretana. P.S. Ako te zanima javi da ti pošaljem treninge Navy sealsa!,QUOTE] |
| | |
| | #10 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ograničen sam - pomozite !!! Prvo treba potvrditi da li se zbilja radi o tome, te da li postoji što u podlozi (oštećenja kralježničnih diskova znaju se manifestirati istim teškoćama). Obično ti ide fizikalna terapija, analgetici (Voltaren) i to obično riješi stvar. U najtežim primjerima (ti nisi taj) treba napravit operaciju. |
| | |
![]() |
| Tagovi: prikljes ten zivac |
« MTB Bike
|
Teretana? Gdje? »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 23:06.

).