| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Rekreacija Raspravljate o temi Ozljede sustava za kretanje kod trkača u Sport forumu; Prije nego što ih počnem opisivati samo bi htio reći da (pošto toga ima dosta) će mi trebati neš... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
Poruka: 3,567
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Ozljede sustava za kretanje kod trkača Prije nego što ih počnem opisivati samo bi htio reći da (pošto toga ima dosta) će mi trebati nešto vremena da najbitnije od njih opišem. Bit će opisane u više postova u ovoj temi. Zbog toga molim da ljudi koje to zanima da se jave nekakvim kometarom pošto ne želim pisati o nečemu što nikoga ne zanima. Tako ću vidjeti dali postoji inters za ovu temu ili ne. Dakle, svaki komentar i/ili pitanje su i više nego dobrodošli, a pogotovo bi bilo dobro da se jave ljudi koji imaju slične ili takve ozljede, da možemo na konkretnom primjeru raspraviti probleme. Zašto dolazi do ozljeda prilikom trčanja? Pod ozljedom se smatra povreda sustava za kretanje - mišića, kostiju ili zglobnog sustava. Prilikom trčanja, u zglobovima se javljaju tri puta veće sile nego prilikom hodanja. Zbog toga je lako razumljivo zašto može brzo doći do ozljede. Ozljede nastaju kao posljedica nesreće, ali mogu biti i kronične (dugotrajnr) kada nastaju zbog krivog ili pretjeranog treninga. Poštivanjem osnovnih pravila trčanja takve ozljede moguće je u velikom postotku smanjiti. Pri tome se misli na odgovarajuću obuću, zagrijavanje, pravilno stupnjevanje opterećenja prilikom treniranja s utezima ili aerobnim trenažerime, itd. Ozljede mogu nastati i zbog sitnica kojima na početku ne posvećujemo dovoljno pažnje. To bi se moglo nazvati samozanemarivanje. Većinu oštećenja uzrokuju tzv. mikrotraume. To su mikroskopski velika oštećenja tkiva koja nastaju prilikom raznih opterećivanja. Nužna su posljedica i dio treninga pošto uzrokuju prilagodbu tkiva na opterećenja kojima su bila ispostavljena. Prilagodba tkiva nakon mikrotraume je drugim riječima napredak (kojeg je trening i svrha). Osoba koja trenira nakon približno tri tjedna može primijetiti hipertrofiju muskulature (dakle, njezinu prilagodbu), no ligamentima i tetivama treba nešto više vremena da se prilagode većim silama. Zbog toga na tim tkivima češće dolazi do patoloških promjena. Zadnji Uredio Dr Jekyll : 25-05-07 u 11:06. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede sustava za kretanje kod trkača Trkačko koljeno Stručni naziv za to je patelofemoralni sindrom. Uzrok toj tegobi je kronična preforsiranost zglobnog sustava koljena - jednostavnije rečeno - prečesta upotreba. Radi lakšeg razumijevanja ozljede, ukratko ću se osvrnuti na anatomiju zglobnog sustava koljena i funkcije patele u njemu. Patela (iver) je okrugla kost koja na svojoj unutrašnjoj strani (onoj okrenutoj prema koljenskom zglobu) sadrži hrskavicu. Dio je tetive mišića kvadricepsa. Uloga patele je da štiti tetivu kvadricepsa. Kako? Pošto tetiva kvadricepsa prelazi preko koljenskog zgloba i završava na kostima potkoljenice, da nema patele "strugala" bi po kostima i vrlo brzo bi došlo do njenog oštećenja. Patela (koja se u toj tetivi nalazi) kliže po kostima (tj. njezin hrskavični dio) i tetiva na taj način ostaje neoštećena. Kod trkačkog koljena dolazi do oštećenja upravo tog hrskavičnog dijela patele. Postoji nekoliko uzroka koji uzrokuju trkačko koljeno: 1) preveliko izvrtanje stopala prema unutra, 2) neprikladne ili iznošene tenisice, 3) pretjerivanje (preforsiranost). Osvrnut ću se na prvi uzrok, pošto su druga dva dovoljno jasna i ne treba ih dodatno objašnjavati. Preveliko izvrtanje stopala prema unutra (prevelika pronacija) uzrokuje pomicanje patele prema vanjskoj strani (lateralno). Patela tako dolazi u neprirodan i manje funkcionalan položaj. Tu klizi po anatomskim strukturama s kojima obično nema kontakta. U slučaju da je mišić kvadriceps dovoljno jak (da drži patelu u prirodnoj poziciji), pronacija ne uzrokuje poteškoće. Posebno je važan medijalni dio kvadricepsa. Bol prilikom trkačkog koljena javlja se ispod patele ili sa strane patele. Ako se ruka prisloni na patelu, prilikom njenog pomicanja može se osjetiti pucketanje ili škripanje (krepitacija). Bol se pojačava nakon trčanja uzbrdo, a koljeno može i oteći. Najvažniji dio je: kako sam sebi pomoći, tj. što učiniti u tom slučaju? 1) Prestati trčati ili barem smanjiti volumen i intenzitet trčanja. 2) Masirati ledom bolno područje 10 minuta i ponavljati svaka dva sata da se smanji oteklina. 3) Izbjegavati prevelika opterećenja noge, a nogu držati u povišenom položaju. 4) Nakon nestanka bolova, raditi vježbe za jačanje kvadricepsa. Za to je najbolja opcija vježbati na teretani, ali po uputama stručnjaka! Loše vježbanje dovest će samo do još veće ozljede. Ako nemate mogućnosti otići na teretanu ili nemate iskustva s teretanom, kod kuće možete raditi slijedeće vježbe: a) iz sjedećeg položaja ispružite nogu. Pod nogom bi trebao biti jastuk u koji ćete potiskivati koljeno prilikom pružanja noge. Ponoviti 15 - 20 puta. b) Istu vježbu ponoviti na način da usmjerite stopalo prema van (time se jača medijalni dio kvadricepsa). Ponoviti 15 - 20 puta c) naslonite se na zid, polako se spustite u polučučanj. Položaj zadržite oko 5 sekundi i polako se vratite u početni položaj. d) radite vježbe istezanja za noge. 5) Postupno se vratite trčanju ili postupno povećavajte volumen i intenzitet. Potpuni oporavak (uz poštivanje svega navedenog) očekuje se za 4 - 6 tjedana. Ukoliko ne dođe do poboljšanja, potreban je pregled fizijatra ili ortopeda. U ekstremnim slučajevima pomaže i kirurški zahvat kojim se odstranjuju oštećeni dijelovi hrskavice. Zamjenske aktivnosti kojima se možete baviti za vrijeme prestanka trčanja su plivanje, trčanje u vodi te vožnja bicikla na lakšim stupnjevima prijenosa s većim brojem okretaja. Prevencija trkačkog koljena: 1) Vježbe istezanja kvadricepsa, mišića stražnje strane natkoljenice, iliotibijalnog trakta (tetiva koja u jednom svom dijelu prelazi preko vanjske strane natkoljenične kosti) i glutelnih mišića. 2) Vježbe izvoditi na način da se položaj zadrži 20 - 30 sekundi (ovisno o pripremljenosti). Istezanje ponovit nekoliko puta na dan (obavezno prije i nakon trčanja). 3) Izbjegavati intenzivna trčanja nizbrdo ako nemamo dovoljno jake kvadricepse. 4) U svoj plan treninga uključiti odmaranje! |
| | |
| | #3 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 25-11-06
Poruka: 3,312
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede sustava za kretanje kod trkača Evo Jekyll zanimljiva tema. Molio bih te da mi komentiraš ovo: Počeo sam lagano trčat prije kojih 2 tjedna, i odma manijak odma uzeo najveću rutu i brijem da sam se sjebo lagano. Imo sam upalo listova nekih tjedan dana, a sad imam neki čudan problem. Kad oću lijevo stopalo savit prema potkoljenici pod kutem većim od 90 stupnjeva tj stat na petu to nemrem napravit. Kolko god da se napinjem nema šanse. Sad nemam pojma sam šta oštetio i u ponedjeljak idem do doktora. Niš me ne boli al jednostavno nemam kontrolu da kad stojim stanem na petu lijevim stopalom. Znam da je čudan problem al reci ak misliš da znaš kaj je. Thx, pozdraffff.
__________________ jebeš potpis u kojem niš ne piše |
| | |
| | #4 (permalink) | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede sustava za kretanje kod trkača Citat:
| |
| | |
| | #5 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede sustava za kretanje kod trkača Ma ne boli me al me malo zateže kad hodam tj uvijek stanem na ravni dio stopala pošto nemrem na petu... Ok hvala sutra idem vidjet kaj bi moglo bit.
__________________ jebeš potpis u kojem niš ne piše |
| | |
| | #6 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede sustava za kretanje kod trkača Iliotibijalni sindrom (ITB sindrom) ITB = iliotibial band (iliotibijalna tetiva). Iliotibijalna tetiva je dugačka završna tetiva nekoliko mišića koja polazi iz područja kuka, a hvata se na potkoljeničnu kost u području ispod koljenskog zgloba. Na svojem putu (u jednom dijelu) prelazi preko postraničnog (lateralnog) dijela natkoljenične kosti. Sindrom se javlja zbog toga što ITB ponekad (pri savijanju koljena) struže po postraničnom dijelu natkoljenične kosti u dijelu koji se nalazi u koljenskom zglobu. Prilikom trčanja, kada se to ponavlja često, dolazi do upale tetive i javljanja boli. Uzroci su prevelika pronacija, neistezanje ITB, loša obuća i pretjerivanje u trčanju uzbrdo. Sindrom se manifestira bolnošću u području vanjske strane koljena koja se javlja nakon 10 - 15 minuta trčanja. Bol traje dokle god traje i trčanje. S prestankom trčanja, prestaje i bolnost u spomenutom području. Dok hodamo, bolova nema, ali se također javljaju prilikom penjanja po stepenicama ili pri trčanju nizbrdo. Vanjska strana koljena osjetljiva je i bolna na pritisak. Što učiniti? 1) Smanjiti intenzitet i volumen trčanja ako je bol neznatna i blaga. Ako je bol jaka, treba prestati trčati na neko vrijeme. Trčanju se vratiti postupno. 2) Bolno mjesto masirati ledom svaka 2 sata po 10 minuta. 3) Istezanje ITB 4) Istezanje prije i nakon trčanja. Ozdravljenje se očekuje nakon 3-6 tjedana. Ako ovi postupci ne pomgnu, slijedeće što trebate učiniti je: 5) Posjet fizijatru koji će odrediti fizioterapiju i ortopedu koji će po potrebi preporučiti ortopedske uloške koji kontroliraju preveliku pronaciju. 6) Injekcije kortikosteroida (tzv. blokade) 7) Kirurško liječenje Postupci iz 6. i 7. točke primjenjuju se samo u krajnjim slučajevima. Prevencija ITB sindroma 1) Istezanje kvadricepsa, stražnje lože, ITB-a i glutealnih mišića na način da položaj zadržimo 20- 30 sekundi, a mišiće opuštamo polako. 2) Pobrinuti se za kvalitetnu obuću koja sprječava preveliku pronaciju ili nositi odgovarajuće ortopedske uloške. 3) Dovoljno se odmarati (neka to bude sastavni dio treninga). U slučaju da ipak dođe do ITB sindroma, kao zamjenske aktivnosti mogu poslužiti plivanje, trčanje u vodi i vožnja bicikla na lakšim prijenosima. |
| | |
| | #7 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Ok frende hvala ti kaj si se potrudio, evo došo sam od doktora i naručio me kod fizioterapeuta al tek za mjesec dana, a do tad ću radit ovo kaj piše da je preporučeno. E i zaslužio si jedan rep+ od mene ![]() Koristi edit!
__________________ jebeš potpis u kojem niš ne piše Zadnji Uredio daidza : 28-05-07 u 17:54. |
| | |
| | #8 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede sustava za kretanje kod trkača Trkačka potkoljenica U trkačkom žargonu poznata je po engleskom terminu - shin splints. Kod trkačke potkoljenice bolovi se javljaju na prednjoj i postraničnoj strani potkoljenice, većinom nakon treninga. S vremenom, bolovi se počinju javljati i nakon treninga te, ako ne prestanemo s trčanjem, počinju se javljati neprestano. Uzroci trkačke potkoljenice 1) Sindrom mišića tibialis posteriora - javlja se kao bol na unutrašnjoj strani donjeg dijela potkoljenice. 2) Nadražaj hvatišta mišića - javlja se kao bol postranične strane potkoljenice. 3) Stres frakture - javlja se bolovima u sredini potkoljenice (cjevanica). Vjerovatnost za ovaj uzrok je veća ako možete napipati bolno mjesto. 4) Kompartment sindrom - bol se javlja postranično na potkoljenici. Razlog tome su određene anatomske strukture, a sindrom se ukratko može opisati ovako: mišići potkoljenice nalaze se unutar ovojnice (fascia). Tijekom napinjanja mišića prilikom aktivnosti dolazi i do napinjanja fascije. U slučaju da se fascija ne može dovoljno rastegnuti, dolazi do povećanja tlaka unutar nje, te time i do pritiska na krvne žile, živce i ostale strukture. Rezultat toga je neosjetljivost živaca, smanjenje kontrakcije mišića i slabost mišića. Što učiniti? 1) U sklopu treninga dovoljno se odmarati. 2) Masaža. 3) Vježbe istezanja mišića potkoljenice i natkoljenice. Ako to ne pomaže onda treba: 4) Otići na pregled fizijatru ili ortopedu. 5) U slučaju da se dijagnosticira stres fraktura liječnik će nogu imobilizirati gipsom te odrediti mirovanje. 6) U ozbiljnijim primjerima kompartment sindroma potreban je katkad kirurški zahvat na mišićnoj ovojnici. Prevencija trkačke potkoljenice (shin splintsa) 1) Istezanje i zagrijavanje mišića potkoljenice i natkoljenice prije i nakon trčanja. 2) Trčati na mekanim podlogama. 4) Paziti da prilikom trčanja ne radimo prevelike korake (ako trčeči radimo prevelike korake, noge prebacujemo ispred težišta trčanja i time dodatno opterećujemo potkoljenice). 5) Nositi kvalitetnu obuću za trčanje. |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 21-03-07 Godina: 28
Poruka: 421
![]() ![]() | Re: Ozljede sustava za kretanje kod trkača Dakle, vezano uz moje probleme s koljenima, uzeo sam uputnicu od svoje doktorice opće prakse koja me je uputila na ortopeda. Malo sam se raspitao gdje bi bilo najbolje otići i skužio sam da se zapravo na specijalistički pregled čeka u prosjeku preko mjesec dana, ovisno o konkretnoj ustanovi...užas. Za sada sam zvao samo Šalatu koja mi je potvrdila red čekanja u navedenom trajanju, a ni sam ne znam gdje da se dalje raspitujem. Rebro, Merkur, Mihanovićeva,...? Ima li netko neku preporuku po navedenom pitanju? Nikako mi se ne čaka toliko dugo na pregled, osim ako nije apsolutno nužno. A i nastavio bih s trčanjem ako je moguće.... thx |
| | |
| | #10 (permalink) | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede sustava za kretanje kod trkača Citat:
Zadnji Uredio Dr Jekyll : 30-05-07 u 10:51. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: ozljede, trcanje |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 23:37.