| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Rekreacija Raspravljate o temi Ozljede u sportu u Sport forumu; Citat: Pravi autor: jopa_zg maaa..... skije... al evo bas sam jucer opet istegnula ligamente al stopala pa sam u fazi ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #22 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 21-03-07 Godina: 28
Poruka: 443
![]() ![]() | Re: Ozljede u sportu Općenito govoreći, koljena su mi slaba točka. Jedne godine sam nakon višemjesečnog mirovanja započeo s intenzivnim trčanjem bez ugrijavnja što je dovelo do nastanka velikih bolova u koljenima nakon cca 3-4 tjedna trčanja. Bolovi su prestajali s prestankom trčanja, a javljajali su se čim bih hodao duže od 10-ak min. Pretpostavljam da se radilo o upali koljena. Tek tada sam shvatio važnost kvalitetnog rastezanja i ugrijavanja, pa sada nemam nekih većih problema, iako i dalje se znaju javiti određeni bolovi ukoliko pretjeram s intenzitetom trčanja. Dodatno, nakon treninga nekoliko minuta hladim koljena hladnom vodom... Možda, ako ima koja preporuka oko vježbi za ugrijavanje koljena...bilo bi korisno. ) |
| | |
| | #25 (permalink) | |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
Poruka: 3,577
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede u sportu Citat:
)Zbog toga je došlo do preopterećenja hrskavice i samih bolova. Drugi mogući uzrok je pretvrda podloga za trčanje (koja u zadnje vrijeme gubi na važnosti) te sama oprema za trčanje.Ako imaš takve kronične poteškoće, morao bi se svaki dan istezati, a još neposredno prije trčanja napraviti istezanje po programu za trčanje (dakle, već preporučena knjiga Stretching, autor Bob Anderson, imaju je po knjižnicama). Nogometašima, koji su imali ozljede koljena, obično prije treninga dam jednu vježbu za zagrijavanje kvadricepsa i koljena, a izvodi se ovako rvo se napravi 30 normalnih čučnjeva, nakon toga 15 čučnjeva, ali tako da se u toku pokreta (negdje na polovici kad se ide spušta i podiže), nakratko zastane. Dakle čučanj je dvostupanjski, podijeljen na dva dijela. Nakon toga radi se 10 serija trostupanjskog čučnja - čučanj se podijeli na trećine, dakle zaustavi se dva puta u pokretu (4 ako brojimo i silaznu i uzlaznu putanj). Na tu vježbu posebno dobro regiraju nogometaši sa operiranim meniscima (iako pojma nemam zašto). Dakle, pokušaj tu vježbu, iako ju kisam radio s atletičarima, već samo s nogometašima. Također je vrlo bitna izvedba čučnja - koljena ne smiju preko zamišljene linije koja prolazi okomito na nožne prste. To je posebno bitno za osobe koje imaju probleme s koljenima. Pokušaj pa javi kako je.Pokušaj malo smanjit vrijeme trčanja, promijenti podlogu ili obuću - iskusni trkači mijenaju obuću svakih 500 pretrčanih km, nije to bez razloga. Eksperimentiraj dok bolovi ne nestanu. Budi pažljiv pošto imaš problema s dvije najkritičnije točke - leđa i koljena. Bolje polako i sigurno, nego naglo !Nek ti bol bude granica - kad zaboli, treningu je kraj, pa makar trajao i 10 minuta. Forsiranje dok te boli vodi samo do veće ozljede! P.S. jesi počeo s teretanom? Ako ideš 2 puta tjedno (kao potpora trčanju) mislim da leđa ne bi smjela biti problem. No, sam znaš najbolje, nema smisla forsirat. Zadnji Uredio Dr Jekyll : 14-05-07 u 11:12. | |
| | |
| | #26 (permalink) |
| Banned Datum registracije: 17-07-06 Godina: 19
Poruka: 3,400
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede u sportu E jebi ga. Nemogu vjerovati... Namištao sam u teretani bench sa kosog ugla da mi bude ravan i kad mi odjednom otklizne i udre mi po palcu... ![]() Napuhao se ispod i boli me kad diram prstom, a gore mi je taman zglob udrio... Jeli ovo može biti šta ozbiljno |
| | |
| | #27 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede u sportu Ništa čekat, imaš sreće da sam odma vidio! Led na palac (stavi led u neku gazu ili kru, ne direkt na kožu) i pravac na Hitnu! Imaš simptome loma kosti! Nemoj slučajno čekat do sutra! Javi što je bilo, poslo sam ti poruku i na pm za slučaj da ne vidiš ovdje! |
| | |
| | #28 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 30-04-07 Lokacija: zagreb Godina: 20
Poruka: 10
![]() | Re: Ozljede u sportu Citat:
![]() | |
| | |
| | #30 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ozljede u sportu Stari, zezaš se, a moglo bi bit ozbiljno!Ako nisi sinoć otišao, odi danas, pogotovo ako je prst promjenio boju. Tu može svašta bit:lom, iščašenje, pokidani ligamenti i tetive, a u najboljem slučaju - ništa! Al po tvom opisu (bol na dodir, gubitak funkcije) stvarno bi trebo otić da ti to poslikaju. Vidiš da nakon noći nije bolje. |
| | |
![]() |
| Tagovi: ozljede, ozljede u sportu, sport |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 21:23.

)
rvo se napravi 30 normalnih čučnjeva, nakon toga 15 čučnjeva, ali tako da se u toku pokreta (negdje na polovici kad se ide spušta i podiže), nakratko zastane. Dakle čučanj je dvostupanjski, podijeljen na dva dijela. Nakon toga radi se 10 serija trostupanjskog čučnja - čučanj se podijeli na trećine, dakle zaustavi se dva puta u pokretu (4 ako brojimo i silaznu i uzlaznu putanj). Na tu vježbu posebno dobro regiraju nogometaši sa operiranim meniscima (iako pojma nemam zašto). Dakle, pokušaj tu vježbu, iako ju kisam radio s atletičarima, već samo s nogometašima. Također je vrlo bitna izvedba čučnja - koljena ne smiju preko zamišljene linije koja prolazi okomito na nožne prste. To je posebno bitno za osobe koje imaju probleme s koljenima. Pokušaj pa javi kako je.