Idi nazad   Croportal Forum > Sport > Rekreacija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Rekreacija Raspravljate o temi Pravilna prehrana u Sport forumu; Da počnemo s L-carnitinom! To je dobar suplement pošto daje jako puno energije (koriste jako puno maratonci), a ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 09-05-07, 01:07   #1 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 24-04-07
Godina: 29
Poruka: 3,567
Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar
Pravilna prehrana

Da počnemo s L-carnitinom! To je dobar suplement pošto daje jako puno energije (koriste jako puno maratonci), a nije na doping listi! Tijelo odraslog čovjeka (oko 75kg) sadrži oko 19 grama L-carnitina, prvenstveno u mišićima (puno manje u jetri).
Njegova glavna prednost je što omogućava da koristiš masnoće kao glavni izvor energije, a slabost mu je što se čovjek s vremenom (4-6 tjedana) navikne na njega pa nema više učinka. Tada treba napravit stanku par tjedana pa opet počet. Savjetujem uvijek L-carnitin u tekućem obliku, za početak 500 mg prije treninga na dan i postupno povećati do 1000mg. To je maksimum i nema smisla uzimati više od toga!

Zadnji Uredio Dr Jekyll : 09-05-07 u 01:12.
Dr Jekyll je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 01:23   #2 (permalink)
ice
Banned

Datum registracije: 17-07-06
Godina: 19
Poruka: 3,428
ice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavan
Re: pravilna prehrana

Odlično. MIslio sam si otkinuti od 96 na 90 kilograma da dobijem malo veću izdržljivost, a poslije dobijem par kilograma mišića.
ice je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 01:27   #3 (permalink)
Akademik Foruma

Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar

Koliko si visok? Pripazi na to da je Carnitin dosta jak, ali ne vrijedi ništa bez aerobnog treninga. Znači, ne isplati se gauzimat ako ćeš vježbat s utezima, nego onda kad ideš trčat, na vreću, sparing, konop itd...Pazi da ti takva aktivnost traje barem pola sata, a uzimaj ga 30-45 minuta prije treninga. Nemoj ga uzimat naveče, jer te može stimulirat pa nećeš moći zaspati!
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 01:32   #4 (permalink)
ice
Banned

ice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavan

Visok sam 192. U prethodno vrijeme se sve više bavim aerobnim stvarima.. Lagano trčanje, shadow boxing, sparring i konop (iako mislim da je to više anaerobna nego aerobna). Prvi put da idem na bodyweight vježbe pa se rušim.
ice je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 01:34   #5 (permalink)
Akademik Foruma

Da na tu visinu bi trebao imat između 92 i 95 kg, ali mislim da nije dobro rušit kilažu, pa ponovo dizat. Bolje ti jekoncentrirat se na topljenje masti (pojačat aerobni trening, ali ne puno) i istovremeno radit na snazi da održiš postojeću ili ju povećat. Tako ćeš dobit 2-3 kg mišića istovremeno s onim topljenjem!
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 01:38   #6 (permalink)
ice
Banned

Znači, kako bi se masti sagorijevale, u isto vrijeme mišići bi se razvijali, masa bi ostala ista, ali sad umjesto masti imam mišiće?
ice je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 01:42   #7 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,879
Wolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavan

Mislim da bi mogao malo pojačati i proteine, po mogućnosti u normalnoj prehrani- to sam čitao da je dobro za skidanje masti a pojačanje mišićne mase (recimo nekih 25% ukupnih kalorija). Uz to bi išao i savjet da složene ugljikohidrate (tijesto, kruh, itd) uzimaš tijekom ili nedugo nakon fizičkih napora/vježbe jer onda idu u mišićnu masu a ne u salo (a i najmanje ti tada opterćuju organizam- glikemijski indeks)...

P.S. imam jednu izvrsnu knjigu o sportskoj prehrani, ali je OK i za 'normalne' ljude; ima samo jednu nezgodnu kvaku u primjeni... Knjiga je u PDF-u pa koga zanima neka pošalje svoju E-mail adresu na PM, pa mogu poslati jedan dan. Lik koji ju je napisao radi sa nekoliko USA i CDN reprezentacija, pa bi se moglo reći da zna što priča.

Zadnji Uredio Wolf-HR : 09-05-07 u 01:44.
Wolf-HR je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 10:19   #8 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 21-03-07
Godina: 28
Poruka: 421
maxie se izdvaja iz masemaxie se izdvaja iz mase

Molim savjet u prehrani i treningu.
Visok sam 178, 76kg, 29g.
Unazad 7-8 god težina mi varira 72-75kg tako da sam sada na svojoj gornjoj granici koju sam probio zbog nedostatka vramena za vježbanje i promjene stila života (posao,posao,...)

Imam malu škembicu koju bih svakako želio skinuti i po mogućnosti supstituirati je s kojim kilogramom mišića, s estetskim naglaskom na trbuh.

Ono što trenutno poduzimam je sljedeće:
Svaki drugi/treći dan trčanje laganim tempom cca 30 min.
Sve ostale dane lagani kućni trening s bučicama (ruke, ramena i trbuh) cca 45 min.
Jedan dan tjedno odmor.

Od dodataka prehrani kosristim vitaminsko energetski napitak za nakon trčanja, te bjelančevine u prahu za nakon ili prije treninga s bučicama.
Kruh i slatkiše sam skoro pa izbacio iz prehrane, a ostalo je više manje klasika (meso 2X tjedno, riba 2X tjedno).

Da li sam na dobrom putu ili nešto treba mijenjati?
maxie je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 10:45   #9 (permalink)
Akademik Foruma

Citat:
Pravi autor: ice Pogledaj Poruke
Znači, kako bi se masti sagorijevale, u isto vrijeme mišići bi se razvijali, masa bi ostala ista, ali sad umjesto masti imam mišiće?
Tako je! Kad pogledaš ti nemaš puno za skidat, a s obzirom na tvoju visinu, te promjene u kilaži vjerovatno nebi bile vidljive, ali bi osjetio na sebi da si lakš i snažniji.
Još samo jedna ilustracija u vezi Carnitina - prošle godine kad samga počeo uzimat, zezno sam se u doziranju i uzeo sam previše. Nakon 2 tjedna sam izgubio 7 kg, i toliko sam se iscrpio da slijedeća 2 tjedna nisam mogao trenirat!

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke
Mislim da bi mogao malo pojačati i proteine, po mogućnosti u normalnoj prehrani- to sam čitao da je dobro za skidanje masti a pojačanje mišićne mase (recimo nekih 25% ukupnih kalorija). Uz to bi išao i savjet da složene ugljikohidrate (tijesto, kruh, itd) uzimaš tijekom ili nedugo nakon fizičkih napora/vježbe jer onda idu u mišićnu masu a ne u salo (a i najmanje ti tada opterćuju organizam- glikemijski indeks)...
Mislim da ice ne mora povećavat proteine, pošto tu nije pitanje nekakvog velikog povećanja mase. Kad pogledaš u postotcima to se radi o oko 3%-tnom povećanju pa mislim da za to ne treba povećavat proteine. Što se ugljikohidrata tiče, dobra primjedba, ali djelomično loš savjet - tijesto treba uzimati oko 2 sata prije dugotrajnije aktivnosti, jer je sastavljano od oligo- i polisaharida što znači da treba proći oko 2-3 sata da se toliko metaboliziraju da počneš dobivati energiju iz njih. Ja ga daje, recimo, maratoncima u fazi punjenja 7 dana prije utrke svaki dan i 2-3 sata prije utrke, bez obzira na to kad počinje utrka.
Što se kruha tiče, on ima najviši glikemijski indeks isastavljen je od oligosaharida pretežno, pa energija dolazi brzo, tako da se slažem da ga treba uzimat neposredno nakon treninga.

Zadnji Uredio daidza : 09-05-07 u 10:52.
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 10:57   #10 (permalink)
Akademik Foruma

Citat:
Pravi autor: maxie Pogledaj Poruke
Molim savjet u prehrani i treningu.
Visok sam 178, 76kg, 29g.
Unazad 7-8 god težina mi varira 72-75kg tako da sam sada na svojoj gornjoj granici koju sam probio zbog nedostatka vramena za vježbanje i promjene stila života (posao,posao,...)

Imam malu škembicu koju bih svakako želio skinuti i po mogućnosti supstituirati je s kojim kilogramom mišića, s estetskim naglaskom na trbuh.

Ono što trenutno poduzimam je sljedeće:
Svaki drugi/treći dan trčanje laganim tempom cca 30 min.
Sve ostale dane lagani kućni trening s bučicama (ruke, ramena i trbuh) cca 45 min.
Jedan dan tjedno odmor.

Od dodataka prehrani kosristim vitaminsko energetski napitak za nakon trčanja, te bjelančevine u prahu za nakon ili prije treninga s bučicama.
Kruh i slatkiše sam skoro pa izbacio iz prehrane, a ostalo je više manje klasika (meso 2X tjedno, riba 2X tjedno).

Da li sam na dobrom putu ili nešto treba mijenjati?
Definitivno si na dobrom putu i smatram da ti je prehrana dobro riješena. Tvoj problem je trening, jerako detaljnije analiziramo, unosiš "previše" energije, a premalo je trošiš.
Ako ti se neda ići na teretanu, ima načina kako možeš trenirat kod kuće, jer samo trenirat s bučicama nije dovoljno. Zbog toga vjerovatno i imaš škembicu - višak proteina se pohranjuje kao masnoća. Što se tiče napitka za trčanje (pošto je i energetski), savjetujem ti da ga piješ prije i za vrijeme trčanja, a završiš s pijenjem u 15 minuta nakon aktivnosti!
Imam par savjeta za tebe:
1) odi na topic trčanje i pročitaj savjete o trčanju
2) odi na topic teretana i učini kao pod 1
3) sačekaj da se vrati ice i pitaj ga koje vježbe su najbolje za kod kuće (bez utega) - tu je jači i od mene (za sada...)
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: pravilna prehrana, prehrana

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 23:17.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108