Stranica 1 od 87 1234561151 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 861
Like Tree1Likes

Teretana

Raspravljate o temi Teretana u Rekreacija forumu, dio Sport foruma; Odlučio sam pokrenuti ovu temu da bi svi oni koji žele znati nešto vezano uz to mogli naučiti pravilno vježbati ...

Siva eminencija Avatar od korisnika Dr Jekyll
    Datum registracije
    24-04-07
    Starost
    32
    Poruka
    5,060
    Liked
    56 times

Teretana

Odlučio sam pokrenuti ovu temu da bi svi oni koji žele znati nešto vezano uz to mogli naučiti pravilno vježbati i pravilno se hraniti. Prvo bi htio razjasnit neke bitne zablude koje kod ljudi (pogotovo žena) postoje.

Osnovno je da rekretivno vježbanje u teretani treba odvojiti od body buildinga. To su dvije potpuno odvojeni stvari koje imaju različitu filozofiju, različite principe i različitu prehranu. Body building je način života, kojega je osnovni dio vježvbanje u teretani.

Druga velika zabluda je (a to iz iskustva govorim) to da žene ne žele ići u teretanu zbog toga što misli da će u dva tjedna postati "ogromne", "nabildane" itd. Kad bi to bilo istina, ne bi se ljudi godinama znojili i patili po teretanama da bi dobili nešto mišića.

Treća velika zabluda su dodatci prehrani. Primjetio sam da ljudi ne razlikuju osnovne namirnice koje su dio svakodnevnog života, a to su proteini (bjelančevine), aminokiseline, ugljikohidrati (šećeri) i masti. Često ih poistovjećuju sa hormonima i ostalim nedopuštemi tvarima koje se koriste u body buildingu.

Četvrta velika zabluda su sami treninzi, jer većina neupućenih misli da što više vježbaju to će veći i jači biti. To nije istina, jer naša snaga i rast mišićnoga tkiva najviše ovisi o našoj genetici.

Toliko za početak, a ostalo ćemo polako usput
    Ako misliš da si se izvuko, zajebo si se...

prof. Foruma Avatar od korisnika dave
    Datum registracije
    06-04-07
    Starost
    23
    Poruka
    1,919
    Liked
    3 times

Re: teretana

posto vidim da se kuzis u te fore...ajde ti nama (meni) reci koliko je treninga tjedno idealno i po koliko sati? sta treba pazit kod prehrane...?
    ja nisam luzer o naprotiv....

V.I.P. Član Snake Champion, Highstreet Headache Champion, Frogger Champion, Chicken Attack Champion, Super Pacman Champion, Chuck Norris - Attack of the Massacre Ni Champion Avatar od korisnika Ive_ri
    Datum registracije
    22-03-07
    Starost
    23
    Poruka
    11,408
    Liked
    321 times

Dr. Jekyll potpuno se slažem s ovim tvojim postom, idem u teretanu već više od godinu dana i to je onako rekreacijski, ništa posebno , ali uživam u tome!

A tebi Dave, koliko treninga ti je potrebno i po koliko vremena, to ti ovisi o tome šta želiš postić, ako želiš nabacit mišićnu masu onda ti je sasvim dovoljno tri puta tjedno po nekih 75-80 minuta zajedno sa aerobnim treningom!
    Ako pak želiš smršavit, možeš i malo duže treninge!

Šta se tiče prehrane, važno je da se jede više puta na dan (5-6 puta) u manjim količinama, ne ono da se preždereš dva puta i to je to!
    Također je vrlo bitan obrok poslije treninga!
    Šta se tiče dodataka prehrani, oni nikako nisu loši i to je odlična stvar pogotovo za popit poslije treninga, to su tvari koje dobivaš i s hranom ali ne u tolikim količinama kolike ti trebaju ako se više naprežeš!
    Pa i svi znamo da su proteini (bjelančevine) i ugljikohidrati itakako zdravi

Datum registracije
    06-04-07
    Starost
    23
    Poruka
    1,919
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: Ive_ri Pogledaj Poruke
    A tebi Dave, koliko treninga ti je potrebno i po koliko vremena, to ti ovisi o tome šta želiš postić, ako želiš nabacit mišićnu masu onda ti je sasvim dovoljno tri puta tjedno po nekih 75-80 minuta zajedno sa aerobnim treningom!
    Ako pak želiš smršavit, možeš i malo duže treninge!
    krenuo sam u teretanu pred mjesec i pol i idem 3 puta tjedno...a jedan trening mi nikad ne traje manje od 2 sata...imam 179 cm i 80 kg...mozda eventualno da skinem na nekih 75-77kg jer ne zelim bit zgoljonja stakljavi...ono sala sto ostane nabit u misice i to je to, kasnije to samo odrzavat...

Datum registracije
    24-04-07
    Starost
    32
    Poruka
    5,060
    Liked
    56 times

Citat Pravi autor: dave Pogledaj Poruke
    krenuo sam u teretanu pred mjesec i pol i idem 3 puta tjedno...a jedan trening mi nikad ne traje manje od 2 sata...imam 179 cm i 80 kg...mozda eventualno da skinem na nekih 75-77kg jer ne zelim bit zgoljonja stakljavi...ono sala sto ostane nabit u misice i to je to, kasnije to samo odrzavat...
    Što se tiče samog treniranja, preporučujem ti da treniraš 3 puta tjedno. Između treninga neka ti bude barem 2-3 dana pauze. To je potrebno pošto se mišići regeneriraju 48-72 sata i nema smisla ih opterećivat u tom razdoblju dok dobro ne upoznaš svoj organizam. Postoje dvije metode treninga koje bih ti preporučio. To su modificirani HST trening (hipertrogično specifični trening) i split rutina.
    Prvo što ti moram objasnit je podjela mišićnih grupa. Postoje velike mišićne grupersa, leđa, noge i trbuh, i male: ramena, tricepsi, bicepsa i podlaktice.
    U HST-u, treniraš po treningu sve mišićne grupe, s time da uzmeš 2 vježbe za velike grupe ( za trbuh 1) i 1 za male. Na svakom treningu promijeniš vježbe, tako da ne vježbaš cijeli tjedan isto.
    Druga metoda je split rutina (nisu je izmislili u Splitu) gdje po treningu kombiniraš 1 veliku i 1 malu mišićnu grupu. Uobičajene kombinacije su prsa/triceps, leđa/biceps i noge/ramena s tima da trbuh treniraš svaki dan po jednu vježbu. Ovdje za veliku mišićnu grupu uzmeš 3-4 vježbe, a za malu 2-3. Neki se neće s tim složit, ali ja mislim da je to dobro zbog specifične građe vlakana trbušnog mišića!
    Ja ti preporučujem HST zbog toga što istovremeno treniraš mišiće i smanjuješ masnoće u tijelu zbog velike potrošnje kalorija. Ako želiš dodatno gubit masnoće (topit salo, kako ti kažeš), onda u danima kad nisi na teretani radi nešto aerobno (trčanje, bicikl, plivanje…) u trajanju do 30 min 2-3 puta tjedno.
    Što se dužine treninga tiče nastoj da traje do 90 min. I vrhunski body builderi ne treniraju više od 45 min. po mišićnoj grupi. Neću ti, za sada, objašnjavat zašto je to tako, ali ima veze s procesima u tijelu.
    Od dodataka prehrani, za sada uzimaj samo proteine, i to whey protein. Ostale dodatke možeš počet uzimat kad malo više uđeš u vježbanje. Tvrtka ti nije bitna. Ako imaš višak masnoća ili želiš izgubit masnoće, nemoj uzimati ugljikohidrate. S proteinima ne pretjeruj, jer se višak pohranjuje u tijelu u obliku masnoća pa dobiješ kontraefekt!

Najbolje je da, kad se odlučiš počet vježbat, na teretani zamoliš da ti pokažu vježbe. Obično na svakoj teretani možeš dobit početni program koji nisu loši za početak. Ako to ne rade, onda pitaj najvećeg i najjačeg vježbača da ti malo objasni. Iz iskustva govorim da su vrlo susretljivi! Samo nemoj očekivat da će te za ruku vodit po teretani od sprave do sprave i objašnjavat ti. To je domena osobnog trenera i to se dosta naplaćuje! Pokušaj da ti objasne koje vježbe za određenu mišićnu skupinu su najbolje, kao dizat kilažu utega itd. Ako ti to ne upali, promjeni teretanu, jer tamo očito neće biti dobra atmosfera za vježbanje. U krajnjem slučaju, vrati se na forum pa ću ti ja objasnit. Malo prošvrljaj po forumu, ima vježbi, ali pošto je novi podforum, nisu sve stigli prebacit ovdje.

Inače, internet je pun stranica o vježbanju, odi na Google pa malo traži.

V.I.P. Član Snake Champion, Highstreet Headache Champion, Frogger Champion, Chicken Attack Champion, Super Pacman Champion, Chuck Norris - Attack of the Massacre Ni Champion Avatar od korisnika Ive_ri
    Datum registracije
    22-03-07
    Starost
    23
    Poruka
    11,408
    Liked
    321 times

Imaš i fitness.com.hr forum, tamo se redovito priča o ovakvim problemima

Ovo nije reklama, samo želim pomoć čovjeku, tamo će nać više o teretani i tome, jer ovaj forum nije baš posvećen tome previše, tamo ima i o prehrani i o treningu i o svemu

Datum registracije
    24-04-07
    Starost
    32
    Poruka
    5,060
    Liked
    56 times

Citat Pravi autor: Ive_ri Pogledaj Poruke
    Imaš i fitness.com.hr forum, tamo se redovito priča o ovakvim problemima

Ovo nije reklama, samo želim pomoć čovjeku, tamo će nać više o teretani i tome, jer ovaj forum nije baš posvećen tome previše, tamo ima i o prehrani i o treningu i o svemu
    Slažem se, ta stranica je dosta dobra, a vježbanje sa utezima ipak nije stvar za zezanciju! No, na moderatorima je da odluče...

Datum registracije
    06-04-07
    Starost
    23
    Poruka
    1,919
    Liked
    3 times

decki zahvaljujem ....uzet cu na znanje te savjete i porazgovarat sa trenerom u teretani sta on misli o tome i kako to sve izkombinirat....inace,u teretani u koju ja idem ima 2 trenera i zakon su....nis ih ne placas dodatno al ako ih zamolis da ti pokazu kako radit sa kojom spravom ce ti pokazati i 216x ako treba

Starter
    Datum registracije
    06-05-07
    Poruka
    13
    Liked
    0 times

Red face

Ovako, visok sam 190 cm i težak 109 kg. Krenuo sam u teretanu prije 6 dana. Odlučio sam ići svaki dan, osim nedjelje(jer tad ne radi). Pa me zanima za koliko vremena mogu očekivat da se na meni vide neki rezultati? I ako ima ko da mi da neki savjet...

i btw. imam 16 godina
    Zadnji Uredio daidza : 06-05-07 u 20:43

Regularni forumas Avatar od korisnika baja_bajic
    Datum registracije
    23-04-07
    Starost
    25
    Poruka
    115
    Liked
    0 times

16 godina bi ti bilo malo rano za svaki dan ic al ajde jer si visok 190.

a za dobre savjeta cekaj dr. jekylla, meni se neda pisat
    We started off trying to set up a small anarchist community, but people wouldn't obey the rules.

Stranica 1 od 87 1234561151 ... ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku