Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 22
Like Tree1Likes

Alternativna povijest

Raspravljate o temi Alternativna povijest u Rub Znanosti forumu, dio Znanost foruma; ...

 1. #1
  30215 Avatar od korisnika pharaoh
  Datum registracije
  10-06-05
  Lokacija
  na putu da dođem na put
  Starost
  14
  Poruka
  7,921
  Liked
  227 times

  Alternativna povijest

  evo doista sam se dvoumio da li da otvaram novu temu ili da ovo stavim u tko je izgradio piramide starog Egipta, ali kad ovo više manje nema neke veze za Egiptom nego više sa piramidama i drugim starim građevinama, tako da ću ovdje stavljati građevine iz povijesti koje se nemože sa sigurnošću odrediti godina izgradnje a dakako da je nepoznanica i kako su izgrađeni ti objekti???

  pa za početak jedan relativno novi misterij a to su građevne koje "sliče" piramdama (stepenasta građa) u moru kod Japana i jedan tekst koji sam našao na (link u podnožju)

  Najjuzniji japanski otok Okinawa je bio popriste zavrsne bitke u Drugom svjetskom ratu. Pet decenija kasnije, u martu 1995., Okinawa postaje popristem nove, historijske, drame. U martu 1995. sportski ronilac je odlutao dalje od uobicajenih sigurnih koordinata juzno od otoka. Kroz bistru pacificku vodu ugledao je veliki kameni objekat na morskom dnu zarastao u korale. Napravio je nekoliko fotografija kolosalnih kamenih monolita. Slijedeceg dana fotografije su se pojavile u najvecim japanskim dnevnim novinama. I… polemika je otpocela; da li je rijec o prirodno oblikovanim kamenim blokovima ili rezultatu ljudskih ruku?Sportski ronioci pocinju sa pretragama obliznjih otoka i morskog dna. Istog ljeta dolazi se do novog, sokantnog otkrica: ogroman kameni luk. Zahvaljujuci jakim podvodnim strujama koralji se nisu uspjeli uhvatiti na vise hiljada godina staru kamenu podlogu. Ovog puta nije bilo sumnje: rijec je bila o gradjevinama nastalim upotrebom alata.

  Japanska javnost se uzburkala. Da li se radilo o otkricu koje treba da mijenja koncept ljudske historije? Naime, poznato je da u posljednjih 12000 godina nije bilo tektonskih poremecaja vecih razmjera u okolini japanskih otoka. Ocigledno je, onda, da su kameni blokovi ostaci civilizacije koja je postojala davno prije oficijelnih naucnih tvrdnji.
  Pretraga morskog dna se nastavlja. Prije pocetka jeseni, te 1995. godine, pronadjene su jos tri lokacije sa podvodnim gradjevinama, hramovima, trgovima, stepenicama, putevima, stiliziranim likovima morskih zivotinja…
  Izmedju 1995. i 2005. godine ukupno je pronadjeno jos osam novih podvodnih nalazista na potezu izmedju Japana i Tajvana. Njihove podvodne lokacije variraju: od sedam metara dubine do preko 35 metara. Kameni putevi i raskrsnice povezuju podvodne gradjevine izmedju malog otoka Yonaguni i otocica Kerama i Aguni. Njihova razdaljina je oko 500 km!

  Da li se na dnu Pacifika nalaze ostaci megapolisa iz doba prije pocetka “sluzbene” historije? Ili je rijec o medjusobno povezanim manjim gradovima?
  Najveca podvodna struktura koja je dosada otkrivena nalazi se u blizini otoka Yonaguni na 35 metara dubine. Dugacka je 80 metara, siroka 30 metara i visoka oko 15 metara. Nisu pronadjeni unutrasnji prolazi ili prostorije. Medjutim, ocito da nije rijec o vojnim utvrdama vec vjerovatno o gradjevinama ceremonijalnog karaktera.

  Uklesane stepenice i kameni blokovi koji leze jedni na drugima pod pravim uglom, kruzne terase i sestaugaoni potporni stubovi, pravilni kameni putevi samo su potvrdjivali tezu da je civilizacija koja ih je gradila raspolagala sa vrlo naprednom tehnologijom.

  Geoloski dokazi ukazuju na cinjenicu da je sa krajem zadnjeg ledenog doba prije 11 500 godina doslo do otapanj velikih kolicina leda. Na pojedinim mjestima Planete nivo mora je porastao za oko 100 metara. To je vjerovatno bio slucaj sa ovim kopnom u blizini danasnje japanske obale. Mnogo veca kopnena masa nego sto je to danasnji Japan bila je dijelom napredne covjekove civilizacije.

  Mnoge historijske legende govore o postojanju majke svih civilizacija u Pacifiku pod nazivom Mu (ili, od XIX stoljeca, uvrijezen je naziv Lemurija u Zapadnim krugovima). Izmedju Japana, preko Mikronezije i Polinezije do obala Uskrsnjih otoka, prostirala se kopnena povrsina sastavljena od niza vecih otoka. Ako je ona bila pradomovina covjekova, onda su podvodne kamene gradjevine oko Yonagunija prvi materijalni dokazi njenog postojanja.
  U tom kontekstu baca se novo svijetlo na dosada neobjasnjene pacificke fenomene kao sto su gigantske kamene glave na Uskrsnjim otocima. Visoke po nekoliko desetina metara i teske desetine tona trebale bi imati pandan i u pronadjenim podvodnim gradovima oko Japana.
  I upravo su nova ronjenja tokom 2004. godine dovela do pronalaska jedne od gigantskih ljudskih glava.

  Stanovnici gradica Noro na otoku Okinawa nazivaju kruzne lukove na ulazu u svoje drevno groblje “moai”. Deset hiljada kilometara dalje na Pacifiku, polinezani na Uskrsnjem otoku, nazivaju istom rjecju kamene statue koje vode porijeklo od njihovih davnih predaka.

  Prema legendama, prvi imperator Japana se zvao Jimmu, a njegovi nasljednici Kamu i Temmu. U sjevernom Japanu se nalazi sveta rijeka pod imenom Mu rijeka. U prijevodu na japanskom i na korejskom, “mu” znaci ono sto vise ne postoji.

  Na drugoj strain pacifika, na Havajima, odrzala se legenda o nestaloj pra-domovini covjeka Mu, odakle je “covjecanstvo posijano sirom svijeta”. Najstarija pjesma na otoku Kumulipo govori o velikim poplavama i prirodnim katastrofama koje su unistile svijet nekada davno. Praotac stanovnika Havaja se zvao Kuamu i on je prezivio katastrofu.
  Veliki broj knjiga posljednih decenija donosi niz spiritualnih vidjenja civilizacije Mu, odnosno Lemurije. Sazeto, rijec je o drevnoj civilizaciji koja je egzistirala prije i uporedo sa Atlantidom. Vjeruje se da se Mu prostirala u juznom Pacifiku, u trokutu izmedju Sjeverne Amerike, Azije i Australije. Na vrhuncu svoje civilizacije stanovnici zemlje Mu su bili vrlo duhovno razvijeni.
  Kronoloski gledano, Mu je najstarija poznata civilizacija. I spiritualno najrazvijenija. Nikada, ni prije, ni poslije, stanovnici jedne zemlje nisu zivjeli u takvom duhovnom balansu i harmoniji sa prirodom. U poznom periodu, njima se pridruzila civilizacija Atlantide. Atlantidjani su bili vise naucno-racionalno nastrojeni, za razliku od umjetnicki i spiritualno inkliniranih susjeda. Vjeruje se da su obje civilizacije, zbog tehnoloskih eksperimenata na Atlantidi, zbrisane sa povrsine Zemlje.
  Stanovnici civilizacije Mu su koristili tehnologije koje ne zagadjuju prirodu. Postovali su zajednicu, individuu i miroljubivu ko-egzistenciju.
  Ova pradomovina covjekova se uzdigla visoko iznad trodimenzionalnih problema prezivljavanja i borbe za opstanak u drustvu. Do kraja svjesna, Mu predstavlja neprevazidjeni vrhunac zivotne organizacije na povrsini nase Planete. Otud ne cudi da je interes za nju danas jaci nego ikada u proteklih nekoliko hiljada godina.
  Lauren O. Thyme je napisala interesantnu knjigu pod nazivom: "Lemurian Way - Remembering Your Essential Nature" (decembar 1999.). Kaze:
  "Napisala sam dokumentarnu knjigu, djelomicno kanalisanu od strane mudraca Lemurije (pradomovine Mu). U detalje se diskutira drevna civilizacija kao i objasnjenje Univerzalnog Zakona i Univerzalne Mudrosti primjenjivane u njoj."
  Zbilja, knjiga daje detalje i opise stanovnika, hramova, obicaja kod rodjenja, zajednica, tipicnog dana itd.
  Knjiga daje novo svijetlo na drevna i sveta mjesta: Kauai, Peru, Mt. Shasta (Kalifornija), Novi Zeland, Bali, Uskrsnji Otok i na kljucnu ulogu delfina.
  Aktualiziranje civilizacije Mu je neobicno vazno i zbog moderne humane dileme: materijalno ili duhovno. Mudrost pradomovine Mu nudi personalnu integraciju: postati u potpunosti human i radijantno spiritualan.  Civilizacije prije pocetka "zvanicne" historije
  Dodane Slike Dodane Slike
  opet mi se ide u Provansu, nisam bio, nego mi se i prije išlo.

 2. #2
  30215 Avatar od korisnika pharaoh
  Datum registracije
  10-06-05
  Lokacija
  na putu da dođem na put
  Starost
  14
  Poruka
  7,921
  Liked
  227 times

  Re: Alternativna povijest

  i još malo slika
  Dodane Slike Dodane Slike
  opet mi se ide u Provansu, nisam bio, nego mi se i prije išlo.

 3. #3
  Regularni forumas Avatar od korisnika skin2yard
  Datum registracije
  02-07-07
  Starost
  33
  Poruka
  397
  Liked
  0 times

  Re: Alternativna povijest

  zanimljivo, bit ce jos zanimljivije ako utvrde da sto smo svi ucili nije ispravno...skolujes se skoro trecinu zivota da bi ispao glup...

  kako da nisam o tomu cuo, covjece koji k#$% rade nasi novinari?! odakle ti to, jesi to sam malo istrazivao ili cuo na vijestima ili nesto takvo?
  BDSM - je kratica za Bondage - Discipline (ili Dominace), Submission (ili Sado-) - Masochism (ropstvo/disciplina, dominacija/pokoravanje, sadizam/mazohizam).

 4. #4
  Akademik
  Datum registracije
  09-11-06
  Lokacija
  Ri
  Starost
  28
  Poruka
  6,115
  Liked
  3 times

  Re: Alternativna povijest

  nevjerovatno, zbilja fantasticno. ako nađeš još šta o ovome samo stavi

 5. #5
  30215 Avatar od korisnika pharaoh
  Datum registracije
  10-06-05
  Lokacija
  na putu da dođem na put
  Starost
  14
  Poruka
  7,921
  Liked
  227 times

  Re: Alternativna povijest

  Piramide u Kini ??? Daaaaa ima ih a to niko ne zna, jeli moguće, je zašto ne..

  i evo ih samo za vas...

  Egipatske piramide impresioniraju prosjecnog covjeka svojom staroscu, grandioznoscu, svrhom i brojem. I to su prve iluzije kojih se moramo rijesiti.

  Egipatske piramide nisu najstarije na Planeti. Niti su najvece. Nisu nikada bile “grobnice faraona”. Cak nisu ni najbrojnije.

  U dokazivanju ovih teza zaputicemo se prvo na Daleki istok. U sredisnjoj kineskoj provinciji Shensi nalazi se preko stotinu gigantskih piramida potpuno nepoznatih siroj svjetskoj javnosti. Rijec je o zabranjenoj zoni oko grada Xian.
  Prva vijest o postojanju gigantskih piramida u Kini se pojavila u lokalnom americkom dnevnom listu "Rocky Mountain News" i datirana je 31.03.1947. Pukovnik americke vojske Maurice Shehan, u to vrijeme direktor dalekoistocnog sektora avio kompanije Trans-World Airlines, je bio autor teksta. Uz tekst je prilozio fotografiju koju je 1945. snimio americki pilot tokom II svjetskog rata u doba kada su kineske vlasti odobravale slobodni prelet americkim avionima. Analizom fotografije ustanovljeno je da je piramida visoka blizu 350 metara cime je dvostruko premasila najvisu piramidu u Egiptu. Kasnije ce se, medju arheolozima, ova piramida nazvati “Bijela piramida”.
  Ova vijest je ubrzo zaboravljena. Desetak godina kasnije, 1957., kratkotrajno joj je zivot dao mali clanak u americkom Life Magazinu, u kome je receno da je fotografiju napravio americki pilot-dobrovoljac koji je prevozio zalihe za kinesku armiju preko Himalaja. On je tada i snimio ovu piramidu oko 100 km jugozapadno od grada Xian.

  Trebalo je proci gotovo pola stoljeca da bi kineske vlasti dozvolile pristup prvom Evropljaninu u njihovu zabranjenu zonu. Austrijanac Hartwig Hausdorf dva puta posjecuje Kinu 1994. Rezultat su dvije knjige na njemackom: “Bijela piramida” i “Sateliti Bogova”.

  Tokom prve posjete, u aprilu 1994., Hausdorf je mao priliku da vidi sest piramida u blizini grada Xian. Na povratku u Kinu, u avgustu iste godine, Hausdorf je snimao video kamerom oblast (18 minuta) i na snimcima je uspio prebrojati preko 100 piramida!

  Neke od piramida su u prilicno ruiniranom stanju. Uglavnom su gradjene od tvrde gline. Lokalno stanovnistvo je ostetilo neke od njih koristeci ih kao gradju za svoje kuce. U razgovoru sa kineskim arheologom Xia Nai, Hausdorf je uspio doci do zvanicnog stava kineskih vlasti. Vlada ne dozvoljava nikakva istrazivanja, a zvanican je stav da ce tek buduce generacije vrsiti proucavanja. Medjutim, Kineska vlada je naredila zasadjivanje brzorastucih cetinara koji su vec prekrili veci dio piramida. Za dvadesetak godina ovdje ce biti guste sume tako da ce na upit o piramidama moci odgovoriti protupitanjem: “Koje piramide? Zar ne vidite da je rijec o brdima sa sumom.”

  Prva referenca u kojima se pominju piramide je vezana za dva australijska trgovca iz 1912. godine. Oni su u razgovoru sa budistickim svestenikom, saznali da se ove piramide prvi put pominju u pisanim dokumentima starim pet hiljada godina i vec tada se oznacavaju kao "veoma stare".
  Austrijanac Hausdorf je imao velike poteskoce da bi dobio dozvolu da doputuje u Shensi provinciju. Nije mu bilo dozvoljeno arheolosko iskopavanje, a nakon sto je objavio snimke sa svog putovanja kineske vlasti nisu vise dozvolile nijednom strancu posjetu ovom regionu.

  Cak, stavise, u blizini lokacije Bijele piramide, podigli su lansirnu rampu za svoj svemirski program i time zvanicno proglasili tu zonu vojno zasticenom i nedodirljivom.

  Arhitektura piramida slici onima u Centralnoj Americi sa poravnatim vrhom; na nekima od njih se mogu vidjeti ostaci hramova na vrhu. Ove fotografije kineskih piramida zaraslih u rastinje me podsjecaju na piramide Maja koje sam sretao u dzunglama Guatemale, Meksika i Hondurasa na svojim putovanjima.

  U objasnjenju porijekla i starosti ovih piramida treba se osloniti na pronadjene artifakte i hijeroglife u njihovoj blizini i na njihovim zidovima. Prema tri postojeca izvora (pomenute knjige Hausdorfa, zatim knjige beckog autora Peter Krassa iz 1974. i 1984. koji je i ko-autor knjige “Sateliti Bogova”, te tekstova Australijanca dr Hurtaka) u okolini piramida postoje grobovi sa kosturima. Rijec je o cudnim humanoidnim bicima sa velikim glavama i nesrazmjerno malim tijelima od metar i dvadeset visine. U grobnicama je pronadjeno stotine kamenih diskova sa nepoznatim hijeroglifima. Pokusaj prevodjenja je dao objasnjenje da je rijec o udesu kosmicke letjelice prije 12 000 godina.
  Bez obzira sto aktuelna kineska vlast skriva informacije o postojanju drevnih piramida, te sto sirenje znanja nije u interesu elita na Planeti, neke stvari se ne mogu skriti. Niti od pogleda sa Zemlje, niti od pogleda iz orbite.
  opet mi se ide u Provansu, nisam bio, nego mi se i prije išlo.

 6. #6
  prof. Foruma Avatar od korisnika negatron
  Datum registracije
  02-08-06
  Poruka
  1,646
  Liked
  38 times

  Re: Alternativna povijest

  I ne samo to, arheolog Michael Cremo je napisao dvije knjige: "Ljudska devolucija", i "Skrivena povijest ljudske vrste" u kojima govori o tzv. alternativnoj arheologiji, nepriznatoj od zvanične znanosti. U biti, u knjigama zastupa tezu da ljudi na Zemlji postoje daleko duže nego što nas uči postojeća znanost, čak duže od 10 milijuna godina, i da su današnji ljudi ne evoluirali, nego degenerirali od daleko razvijenijih životnih oblika.
  Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba.

 7. #7
  Akademik
  Datum registracije
  09-11-06
  Lokacija
  Ri
  Starost
  28
  Poruka
  6,115
  Liked
  3 times

  Re: Alternativna povijest

  Citat Pravi autor: negatron Pogledaj Poruke
  i da su današnji ljudi ne evoluirali, nego degenerirali od daleko razvijenijih životnih oblika.
  tako ja imam neki feeling kao da se dogodilo jedno crno razdoblje gdje su se ljudi unazadili, zaboravili sva dostignuca i tehnologiju i do danas malo razvili a opet imamo ove nevjerovatne građevine (ovo iz japana, piramide, stonehenge itd.) prije jako puno vremena i zvuci nevjerovatno da su to ljudi napravili

 8. #8
  Starter Avatar od korisnika custodis
  Datum registracije
  25-10-07
  Starost
  33
  Poruka
  25
  Liked
  0 times

  Re: Alternativna povijest

  citao si knjigu otisci bogova.
  SCIO NIHLI SCIO

 9. #9
  30215 Avatar od korisnika pharaoh
  Datum registracije
  10-06-05
  Lokacija
  na putu da dođem na put
  Starost
  14
  Poruka
  7,921
  Liked
  227 times

  Re: Alternativna povijest

  evo nešto novo da prenesem tu sa net.hr

  Hram star četiri tisuće godina ukrašen brojnim zidnim slikama otkriven je na sjevernoj obali Perua, što je jedna od najstarijih građevina u Americi, izjavio je šef arheoloških iskapanja.

  Hram koji je okružen ostacima zidina, ima i stubište koje vodi do žrtvenika na kojemu su se prinosile žrtve paljenice, u mjestu koje znanstvenici zovu Ventarron, rekao je Walter Alva, glavni arheolog.

  Hram se nalazi u dolini Lambayeque, u blizini drevnog grada Sipan koji je Alva otkrio 1980-ih. Ventarron je sagrađen puno prije Sipana, oko dvije tisuće godina prije Krista, rekao je.

  "Iznenađuje način gradnje, konstrukcija i nadasve murali koji su možda najstariji u Americi", dodao je.

  Lambayeque je 760 kilometara udaljen od Lime, peruanske prijestolnice.

  Peru je bogat arheološkim nalazištima, među kojima je i tvrđava Inka Machu Picchu u Andama.
  opet mi se ide u Provansu, nisam bio, nego mi se i prije išlo.

 10. #10
  30215 Avatar od korisnika pharaoh
  Datum registracije
  10-06-05
  Lokacija
  na putu da dođem na put
  Starost
  14
  Poruka
  7,921
  Liked
  227 times

  Re: Alternativna povijest

  jedan link o piramidama u Kini

  Pyramids in China
  opet mi se ide u Provansu, nisam bio, nego mi se i prije išlo.

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku