| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Rub Znanosti Raspravljate o temi Izvanzemaljci - bića u svemiru u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Le frog Ismijavanje. grozno sto je ispalo kao ismijavanje.meni je zao tog djeteta,ali ono nije ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #42 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 15-07-07 Godina: 19
Poruka: 58
![]() | Re: Izvanzemaljci - bića u svemiru U vidljivom svemiru nalazi se oko 100 milijardi galaksija s otprilike 100 milijardi zvijezda u svakoj. Ako svaka zvijezda prosječno ima 10 planeta , znači da u svemiru ima 100 000 milijardi milijardi planeta. Da li će samo na jednom planetu nastati život? Kada pogledamo ovu brojku logički možemo zakljućiti da život u svemiru ''buja''. Prema znastvenicima svemir je beskonačan i nema kraja.Ali ako je svemir beskonačan, nije li beskonačno velika mogućnost postojanju života u drugim galaksijama i planetarnim sustavima.Čovjek je samo jedna od možda tisuće inteligentnih bića u svemiru..............
__________________ mene novac i slava ne zanimaju.zanima me samo novac |
| | |
| | #44 (permalink) | |
| Banned Datum registracije: 14-05-07
Poruka: 585
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Izvanzemaljci - bića u svemiru Citat:
Ali bez obzira na to, planeta bi trebalo biti jako puno u svemiru. | |
| | |
| | #45 (permalink) | |
| prof. Foruma Datum registracije: 01-08-06
Poruka: 1,047
![]() | Re: Izvanzemaljci - bića u svemiru Citat:
Naime, planetne sustave ne posjeduju dvostruke i višestruke zvijezde, zbog velikih previranja u gravitacijskoj sili između njih koja ne dopuštaju nastanak planeta sa stabilnim orbitama, te se oni prije ili poslije, ako i uspiju nastati, sruše na jednu od zvijezda. Više od 70% zvijezda u našoj galaksiji pripada takvim dvostrukim i višestrukim zvjezdanim skupovima, tako da se njih odmah može eliminirati. Ostatak čine velike zvijezde, veće od našeg Sunca, zvijezde klasa F, A, B i O, oko kojih također ne mogu nastati planeti, zbog toga jer te zvijezde, u procesu nastanka, ne prolaze kroz proces elektromagnetskog kočenja, koje je izravno odgovorno za izazivanje poremećaja u diskovima plina i prašine koje kruže oko zvijezda u nastanku, i iz kojih nastaju planeti. Kad se govori o planetima oko kojih je moguć nastanak života, broj zvijezda koj e dolaze u obzir još je i manji. Naime, tu treba izbaciti gotovo sve zvijezde klase M, tzv. crvene patuljke, jer su oni premali i prehladni da bi pružili dovoljno topline planetima koji oko njih kruže, a ako bi čak i postojao planet dovoljno blizu takve zvijezde da bi na njemu bilo dovoljno toplo za postojanje tekuće vode, on bi bio toliko blizu da bi jačina plimnih sila matične zvijezde natjerala takav planet da stalno pokazuje istu stranu svom suncu, čime bi na dnevnoj strani temperature bile previsoke, a na noćnoj preniske. Da i ne spominjemo da velika većina tih crvenih patuljaka spada u grupu "flare stars", tj. one neravnomjerno fuzinoniraju vodik u svojim središtima, čime često dolazi do snažnih provala zračenja, koje bi temeljito steriliziralo površinu okolnih planeta. Tako da nam na kraju, kao zvijezde povoljne za nastanak života ostaju samo zvijezde klasa D, G i F, koje ne pripadaju višestrukim sustavima, a takvih zvijezda ima oko 1% u našoj galaksiji. Čak i tako, takvih zvijezda ima više od milijardu, i samo zbog toga je besmisleno i pomisliti da život u našoj galaksiji nije i više nego zastupljen. Ali inteligentni život, to je već sasvim druga priča...
__________________ Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba. | |
| | |
| | #46 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,768
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Izvanzemaljci - bića u svemiru Ako vas zanima, mislim da je Asimov u knjizi 'Primicanje katastrofa' (ja ju više nemam) lijepo napravio analizu vjerojatnosti postojanja inteligentnog života u svemiru... Što ja znam, ako vam je bitno mogao bih ju probati negdje naći (ionako je vrlo zanimljiva za pročitati jer sustavno razmatra slučajeve i njihovu vjerojatnost izumiranja čovječanstva ).
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
| | #47 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 25-11-06
Poruka: 174
![]() | Re: Izvanzemaljci - bića u svemiru Ja mislim da zemljom upravljaju neki vanzemaljci , ali neopterecujem se time previse, cak bih i upotrijebio izraz boli me kurac nek dolaze i rade sta god oce samo nek mene ne diraju.![]() |
| | |
| | #50 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 17-12-07
Poruka: 33
![]() | Re: Izvanzemaljci - bića u svemiru Citat:
| |
| | |
![]() |
| Tagovi: alien, bica izvan zemlje, izvanzemaljac, izvanzemaljci, svemir |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 02:35.

).
, ali neopterecujem se time previse, cak bih i upotrijebio izraz boli me kurac nek dolaze i rade sta god oce samo nek mene ne diraju.