Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Rub Znanosti
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Rub Znanosti Raspravljate o temi Sve o Mjesecu - u Znanost forumu; Znam da je bili rasprave o Mjesecu, pa mi slobodno mozete linkove postati. Ali konkretno me zanima kakav bi bio ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 28-04-08, 19:50   #1 (permalink)
Banned

Datum registracije: 10-04-08
Poruka: 227
mafijas
Sve o Mjesecu -

Znam da je bili rasprave o Mjesecu, pa mi slobodno mozete linkove postati. Ali konkretno me zanima kakav bi bio zivot na zemlji (plima-oseka, dan-noc, razvoj zivotinja, atmosfera) u slucaju da je mjesec u ovakom stanju:

1. duplo udaljeniji od zemlje
2. duplo blizi zemlji
3. promjenio smjer okretanja ili rotiranja
4. ne rotira vise
5. samo miruje u jednoj tocki pokraj zemlje
6. prepolovio se na dva djela i sad dva komada lebde
7. i ostala stanja ili pretvorbe mjeseca u neku drugu energiju sto vam padne na pamet

p.s. ali ocu samo razmatrati realna i logicna stanja koja mogu biti. ona koja u praksi ili prirodi nisu moguca me trenutno ne zanimaju.

mjesec rotira???

Zadnji Uredio pharaoh : 28-04-08 u 22:29.
mafijas je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 28-04-08, 22:52   #2 (permalink)
Starter

Datum registracije: 11-02-07
Godina: 20
Poruka: 13
PaThF1NdEr se izdvaja iz mase
Re: Sve o Mjesecu -

- sto se tice plime i oseke

1. duplo udaljeniji- razlike izmedu pliem i oseke bi bile duplo manje i obrnuto da je duplo blizi

3. smjer rotiranja mislim da nema veze nikake sa nicim

5. vjerojatno bi il se slupo sa zemljom ili odletio u svemir (vjerojatnije ovo prvo)

6. bilo bi malo zamrsenije plima/oseka trajale bi krace i cesce bi se izmjenjivale
PaThF1NdEr je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 29-04-08, 00:03   #3 (permalink)
Banned

Datum registracije: 10-04-08
Poruka: 227
mafijas

Citat:
Pravi autor: PaThF1NdEr Pogledaj Poruke
- sto se tice plime i oseke

1. duplo udaljeniji- razlike izmedu pliem i oseke bi bile duplo manje i obrnuto da je duplo blizi

3. smjer rotiranja mislim da nema veze nikake sa nicim

5. vjerojatno bi il se slupo sa zemljom ili odletio u svemir (vjerojatnije ovo prvo)

6. bilo bi malo zamrsenije plima/oseka trajale bi krace i cesce bi se izmjenjivale
cekaj objasni mi na koju foru je plima a kad oseka. isto tako na nasoj zemlji koji je prirodni dobitak/gubitak te oseke/oplime? mozda samo su skoljke i neke moske trave ugrozene, rakovi? i nista vise...

5. zasto mislis da bi isao prema zemlji?

Zadnji Uredio mafijas : 29-04-08 u 00:08.
mafijas je offline  
Odgovori sa citatom
Star 29-04-08, 02:49   #4 (permalink)
Banned

Datum registracije: 29-04-08
Poruka: 8
disabled se izdvaja iz mase

pa isao bi prema zemlji jer bi ga privlacila gravitacija marsa, pa zar neznas da je mars iza nas i da ima gravitaciju 23 puta jacu od bilo kojeg otkrivenog planeta, a mjesec je savrsena meta za njega
disabled je offline  
Odgovori sa citatom
Star 29-04-08, 08:48   #5 (permalink)
Regularni forumas

Avatar od korisnika nebeski plesač

Datum registracije: 14-04-08
Poruka: 113
nebeski plesač se izdvaja iz mase

mjesec ne rotira, možda ste čuli za tamnu stranu mjeseca, koja se sa zemlje nevidi, navodno je i Apolo 13 imao bliski susret dok se nalazio iznad tamne strane mjeseca
nebeski plesač je offline  
Odgovori sa citatom
Star 29-04-08, 10:47   #6 (permalink)
Starter

mislim da nebi trebalo nista biti ugrozeno gubitkom plime i oseke osim sto ce velki brodovi imat proglema sa isplovljavanjima iz odredenih luka

pa eo kad je mjesec sa jedne strane zemlje on svojom gravitacijom djeluje na zemlju i kao da povlaci vodu prema sebi, tad je plima, dok je s druge strane planeta oseka.. barem kolko sam ja skuzio a mislim da sam dobro shvatio

hm na mjesec djeluje i zemlja i sunce sa svojom gravitacijom + njegova centirifugalna sila zbog rotacije oko zemlje (centrifugalna sila = gravitacijsko djelovanje zemlje, zato mjesec sad i stoji na jednom mjestu ne udaljava se i ne priblizava se zemlji), zato pretpostavljam kad bi presto rotirati, centrifugalna sila bi nestala i jednostavno bi ga zemlja pocela privlacit svojom gravitacijom
PaThF1NdEr je offline  
Odgovori sa citatom
Star 29-04-08, 11:02   #7 (permalink)
Starter

Citat:
mjesec ne rotira, možda ste čuli za tamnu stranu mjeseca, koja se sa zemlje nevidi, navodno je i Apolo 13 imao bliski susret dok se nalazio iznad tamne strane mjeseca
da, ne rotira oko svoje osi.. cuo sam puno prica za tu tamnu stranu mjeseca
navodno imaju i neke snimke te strane, dje se vide neki stupovi (gradevine).

eo jedno pitanje, zasto amerikanci prekinuli misije na mjesec? NASA je imala para kolko nije mogla potrosit (drzava financirala a svi znamo kolki proracun imaju amerikanci) i od onda do danas niko nije iso na mjesec?!!

Traze zivot na drugim planetama parsecima daleko od zemlje a neznaju sta je na drugoj strani mjeseca.

ja mislim da trebamo otic gore i okrenut tu stranu prema nama da svi sa zemlje mogu vidit sta je tamo
PaThF1NdEr je offline  
Odgovori sa citatom
Star 29-04-08, 11:09   #8 (permalink)
Regularni forumas

pazi sad, sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, postojao je jedan tjednik, koji se zvao Fokus, i na duplerici je bio članak o mjesecu, a u članku jedna rečenica zbog koje sam od tog dana počeo pratiti teme sa ruba znanosti, rečenica glasi:" Mjesec nikada nije bio naš, niti će biti, on pripada njima
Odgovori sa citatom
Star 29-04-08, 12:30   #9 (permalink)
Starter

Citat:
pazi sad, sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, postojao je jedan tjednik, koji se zvao Fokus, i na duplerici je bio članak o mjesecu, a u članku jedna rečenica zbog koje sam od tog dana počeo pratiti teme sa ruba znanosti, rečenica glasi:" Mjesec nikada nije bio naš, niti će biti, on pripada njima
ima tu nest...
PaThF1NdEr je offline  
Odgovori sa citatom
Star 29-04-08, 12:42   #10 (permalink)
Regularni forumas

znaš li tko je konstruirao pathfindera?
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: mjesec

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 07:45.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103