| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Rub Znanosti Raspravljate o temi Sve o Mjesecu - u Znanost forumu; nik nema nikakve veze sa autom... koristim ga vec 6-7 godina sigurno, ako ne i vise... eo odakle mi ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #11 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 11-02-07 Godina: 20
Poruka: 14
![]() | Re: Sve o Mjesecu - nik nema nikakve veze sa autom... koristim ga vec 6-7 godina sigurno, ako ne i vise... eo odakle mi nik, tako su zvali jednu skupinu padobranaca koja je iskakala na normandiju dan-dva prije dana D, mislim da su imali zadatak unistiti odasiljace od svaba... cito sam nesto o njima i eto kad sam trebo napraviti novi acc na w3, nekako sam se njih sjetio i eto.. ![]() |
| | |
| | #14 (permalink) | |
| Moderator Foruma Datum registracije: 12-05-05 Lokacija: Zagreb, Trnje Godina: 22
Poruka: 4,326
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Sve o Mjesecu - Ja sam čuo da mjesec rotira... al je svejedno uvjek okrenut jednom stranom zemlji.. zanimljivo... ![]() Citat:
__________________ -------------------Bite the hand that feeds-------------------- ------------------------Tap the vein that bleeds------------------------- ---------------Down on my bended knees---------------- Zadnji Uredio _Aris_ : 29-04-08 u 18:15. | |
| | |
| | #15 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 30-12-07 Lokacija: Trnje,Zg Godina: 27
Poruka: 1,115
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Sve o Mjesecu - malo o Mjesecu: Plimne sile Zemlje su Mjesec s vremenom toliko usporila da se njegova okretna brzina prilagodila njegovoj vremenskoj stazi. To znači da se Mjesec okrene samo jedanput oko svoje osi u toku okretanja oko Zemlje. Zbog toga se sa Zemlje može vidjeti samo jedna strana Mjeseca. 1959. godine je sovjetska letjelica/sonda Lunik (Лунник) obišla Mjesec i dvjema fotokamerama ga snimila s daljine od 60 tisuća kilometara. Na osnovi tih fotografija, Sovjetska akademija znanosti je sastavila i izdala prvi atlas dijela Mjesečeve površine koji se ne vidi sa Zemlje. Mjesec također vremenski usporava brzinu kruženja Zemlje, tako da taj usporavajući utjecaj produžuje godišnje dan na Zemlji za 20 mikrosekunda. Pritom se energija kruženja Zemlje pretvara u toplinsku energiju i impuls okreta se prenosi na Mjesec, čije se kretanje godišnje udaljuje za 4 centimetra od Zemlje. Ova pojava je utvrđena laserskim mjerenjima 1995. godine. na zadnjoj izgleda koda je u zemljinoj atmosferi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() koda je na par kilometara od zemlje ![]() ![]()
__________________ Bolje je zbog Parkinsa malo proliti, nego zbog Alzheimera ne popiti Zadnji Uredio bbbtrnje : 29-04-08 u 18:37. |
| | |
![]() |
| Tagovi: mjesec |
« ludo pitanje: tko je zasluzan za prelaz u vise vrste?
|
Pomicanje granica ljudske izdržljivosti ? »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 18:47.