Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Rub Znanosti
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Rub Znanosti Raspravljate o temi vec vidjeno(deja vu/i) u Znanost forumu; pred dva dana sam isla a put.....vozim i odjednom prolazim kroz mjesto kojeg se sjecam iz sna....sve ist ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 24-07-07, 01:40   #1 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 03-12-06
Poruka: 3,157
manekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobar
vec vidjeno(deja vu/i)

pred dva dana sam isla a put.....vozim i odjednom prolazim kroz mjesto kojeg se sjecam iz sna....sve ist cesta zavoj kuce sjeno uz cestu ma sve........
pa neka mi netko to poblize objasni ko se kuzi iu te stvari i to...
negdje sam cula da ako imas mjesecno vise od 6 tih vec vidjenih situacija da nije dobro.....
manekenka je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 24-07-07, 01:48   #2 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 27-05-07
Poruka: 2,679
vibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznat
Re: vec vidjeno(deja vu/i)

meni se zna to nekada dogoditi. da imam osjecaj kao da sam to sve vec vidjela, prozivjela, nesto sto je netko rekao, da sam vec cula. deja-vu valjda

zar to ne spada pod paranormalno?
The garden sighs, flowers die.
vibica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 24-07-07, 01:50   #3 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 03-12-06
Poruka: 3,157
manekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobarmanekenka je stvarno dobar

pa neznam
ako netko zna neka nam pojasni al detaljno
manekenka je offline  
Odgovori sa citatom
Star 24-07-07, 02:03   #4 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 14-03-07
Godina: 20
Poruka: 2,064
Bahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masi

Koliko sam ja čuo tj. pročitao deja vu može bit određeni znak gubitka pamčenja...
Bahamut je offline  
Odgovori sa citatom
Star 24-07-07, 02:12   #5 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 27-05-07
Poruka: 2,679
vibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: Bahamut Pogledaj Poruke
Koliko sam ja čuo tj. pročitao deja vu može bit određeni znak gubitka pamčenja...
trebamo li se zabrinuti manekenka
The garden sighs, flowers die.
vibica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 24-07-07, 02:19   #6 (permalink)
charolastra

Datum registracije: 24-09-06
Godina: 29
Poruka: 15,912
daidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijama
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku daidza Pošalji poruku preko AIM-a korisniku daidza Pošalji poruku preko MSN-a korisniku daidza Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku daidza Pošalji poruku preko Skype-a korisniku daidza

Zar ovo nisam već proživio?
Ovdje se nešto čudno događa… Zar nisam ovo već proživio? Barem jednom u životu morali ste si postaviti to pitanje, a odgovoriti na njega zbilja nije lako. Je li stvar u matrici ili sjećanju skrivenom u mozgu, nitko nije sto posto siguran. Možda ste već čitali ovaj članak?

Vjerojatno svi znate da se, kad je u pitanju déjà vu, zapravo radi o 'već viđenom'. Pojava koju podrazumijevamo pod tim pojmom događa se u onim trenucima kad vam se čini da se nešto što trenutno proživljavate već dogodilo, da ste mjesto na kojem se nalazite već vidjeli. Taj osjećaj traje vrlo kratko. U djeliću sekunde kroz mozak ili pred očima, ako baš želite, preleti vam neka vrsta flash backa koja vas vrati u prošlost.

Ljudi oduvijek imaju želju za putovanjem u budućnost ili povratkom u prošlost. To je ono što pojavu 'već viđenog' čini još interesantnijom. Možda to znači da smo nekad u prošlosti zbilja proživjeli ovaj život, susreli se s nekim iz prošlog života ili, da odemo još dalje, možda živimo u 'matrici' kontroliranoj od strane neke inteligentnije vrste.

Psiholozi ipak imaju puno razumnije i jednostavnije objašnjenje od naših pretpostavki. Izraz je stvorio i prvi put upotrijebio francuski psiholog, istraživač Emile Boirac (1851-1917), ali tek kasnije, s Freudom i drugima, dobiva današnje značenje. Namjerno nismo rekli 'definiciju', iako smo imali najbolju namjeru, jer ista ne postoji. Postoje samo pretpostavke.

Od silnih teorija psihoanalitičari su najskloniji onoj koja kaže da déjà vu ima veze s ispunjenjem želje da se pozitivno iskustvo ili događaj iz prošlosti ponovi. Parapsiholozi i oni skloni alternativnom načinu razmišljanja s druge strane smatraju da se radi o slici iz prošlosti koja nam u djeliću sekunde prođe pred očima.

Najmodernije i danas najprihvatljivije teorije na kojima se radi temelje se na modelu holograma. Kod holograma (ugrubo - vrste trodimenzionalne slike) svaka točka te slike sadrži podatke potrebne da se rekonstruira cjelina. Ako pretpostavimo da se sjećanje u mozgu pohranjuje kao hologram, svaki dio memorije sadrži pojedine osjetilne i emocionalne podatke potrebne da se prisjetimo cjelokupnog iskustva.

Svaki taj pojedini detalj, na primjer nečiji glas ili miris kose, dovoljan je da potakne sjećanje na cijeli događaj. Prema tom modelu, déjà vu se javlja kad detalj iz trenutnog iskustva snažno odgovara detalju pohranjenom u sjećanju te tako potakne memoriju na događaj u cjelini i stvara privid da se radi o nečemu što se već dogodilo. Najjednostavnijim rječnikom mozak zamijeni sadašnjost prošlošću.

Drugo potencijalno objašnjenje uključuje grešku u procesu percepcije i spoznaje. Radi se o tome da osjetilni dojam trenutnog iskustva u mozgu 'krene krivim putem', tj. skrene s uobičajene putanje, zbog čega se shvaćanje tog trenutka događa sa zakašnjenjem. Ta odgoda u spoznaji stvara dojam da je trenutak već proživljen.

Malo smo se sad zapleli u stručna objašnjenja koja to i nisu, ali nije sve u teoriji, mnogo toga govori nam i praksa. Ima ljudi koji déjà vu doživljavaju jako intenzivno, ne samo kao 'leteći osjećaj', već kao prisutnu stvarnost. Teško je u takvom trenutku nekome objasniti da se to samo njegov um igra.

Kad se sjetimo da koristimo otprilike deset posto mozga (ako i toliko) i da za većinu takozvanih parapsiholoških fenomena ne postoji realno objašnjenje, onda i déjà vu dobiva predznak mističnog. Možda je to prvi korak prema telepatiji ili predviđanju budućnosti koje ćemo svojim malim ljudskim mozgom moći pojmiti tek kad ga stvarno počnemo koristiti.

Dotad, bez obzira radi li se o grešci u spoznaji, o mentalnom hologramu ili nečemu drugom, déjà vu će ostati jedan od najteže shvatljivih trikova uma, ali i jedno od najpozitivnjih fenomenoloških iskustava jer daje osjećaj da postoji nešto više i veće od nas samih što tek trebamo otkriti.

Evo malo "posudio" sa T-portala

Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja
Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum
daidza je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 24-07-07, 07:45   #7 (permalink)
Purger

Datum registracije: 24-12-05
Godina: 31
Poruka: 9,590
sahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku sahasa

I mnei se to znalo dogodit...sanjam nešto i onda nakon par mjeseci to vidim ili doživim...

Citat:
Od silnih teorija psihoanalitičari su najskloniji onoj koja kaže da déjà vu ima veze s ispunjenjem želje da se pozitivno iskustvo ili događaj iz prošlosti ponovi
Slažem se s ovime...bar je u mojem slučaju tako bilo !

O Boze fala ti, kaj purgeri smo mi
o kako bi vi sretni bili da ste purgeri

PRAVILA PONAŠANJA
sahasa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 24-07-07, 08:05   #8 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 25-02-07
Godina: 56
Poruka: 658
tonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono nešto

To se svakom događa, čak i druge stvari, na kraju dokazano je da je 7-10% ljudskog mozga u funkciji ovom tjelu a šta je sa ostalim djelom. Što budete stariji sve više takvih događaja doživite.
Evo npr. što se meni dogodilo. 2003 bio sam na operaciji u Merkuru. Op. zahvat trajao je punih 7 sati, vrlo teška operacija, dva tri dana nakon, kad sam se već oporavija i izaša iz intezivne, jedno jutro kad sam se probudija počele su mi prolaziti slike operacije, op. stol, moje tjelo otvoreno, doktori u zelenom oko mene a ja sve to iz nekog kuta gledam.

Ja ne mogu reći dali sam to sanjao ili sam stvarno to doživo, to se ne može definirati ili sam se tad sjetio što sam sam vidio za vrijeme operacije.
Odgovori sa citatom
Star 24-07-07, 08:20   #9 (permalink)
Sarcastic mr. know it all...

Datum registracije: 26-12-05
Godina: 23
Poruka: 4,358
wonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svimawonderwall je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku wonderwall

Meni se par puta dogodilo da slušam neku radio stanicu, i kad čujem neku pjesmu onda je povežem s nekom pjesmom sličnog žanra, kad ona sljedeća pjesma na repertoaru je baš ta koju sam si ja zamislio...

A deja vu-e doživljavam svaki put kad idem na ispit!

Padnem ispit, sljedeći rok također padnem isti ispit
Odgovori sa citatom
Star 24-07-07, 16:49   #10 (permalink)
Starter

Datum registracije: 24-04-07
Poruka: 24
Iron_Fist se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: sahasa Pogledaj Poruke
I mnei se to znalo dogodit...sanjam nešto i onda nakon par mjeseci to vidim ili doživim...
također
Iron_Fist je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: vec, vidjenodeja, vui

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 14:54.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103