Idi nazad   Croportal Forum > Društvo > Školarci i Studenti
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Školarci i Studenti Raspravljate o temi FER or FOI u Društvo forumu; LOL jedino ako si dosao iz MIOC-a ti math i fizika nisu bili bed (makar always there are exception ) ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 03-07-07, 20:07   #21 (permalink)
Starter

Datum registracije: 02-10-06
Poruka: 47
DJ FRULA se izdvaja iz mase
Smile Re: FER or FOI

LOL jedino ako si dosao iz MIOC-a ti math i fizika nisu bili bed (makar always there are exception )

Inace uvijek vidim prepucavanja izmedju gimnazijalaca i tehničara ..

Uvijek pljuvanja ovo ono ...

Samo ti kazem da se isto radi math i fizika po gim. programu

Mozda ne tolko opsezno, al to opet zavisi od prof do prof .. Ako je vas zahtjevniji, hvala bogu da vise znas math i fiziku, al kod mene je isto zaj.. prof pa se i ja moram jako trudit za visoku ocjenu

Prioritet mi je FER jer sam ipak iz zg-a .. Pa bi za FOI morao u dom i to

Al još sam u dubokom razmišljanju
DJ FRULA je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 04-07-07, 18:18   #22 (permalink)
Starter

Datum registracije: 04-07-07
Godina: 22
Poruka: 2
[-LoV@cJuR@-] se izdvaja iz mase
Re: FER or FOI

Ako te toliko zanima sama, čista informatika koliko govoriš da te zanima,
onda ti preporučam da upišeš neki od informatičkih smjerova ili na fizici ili na matematici.
Sad samo ovisi dal te to tak jako ipak zanima, jer ako ti ne leži matematika ili fizika pišđat ćeš krv!!!
[-LoV@cJuR@-] je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 04-07-07, 21:24   #23 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 27-05-07
Godina: 4
Poruka: 3,824
vibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masi

meni ide i matisa i fizika. i volim te predmete (barem sada )

jedino se dvoumim izmedu FER-a i medicine. al to nije ovdje pitanje

Citat:
Pravi autor: DJ FRULA Pogledaj Poruke
LOL jedino ako si dosao iz MIOC-a ti math i fizika nisu bili bed (makar always there are exception )
MIOC rulz
Odgovori sa citatom
Star 02-08-07, 01:00   #24 (permalink)
Starter

Datum registracije: 09-02-07
Poruka: 55
mirZ4 se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku mirZ4
Post Re: FER or FOI

uf uf ljudi.. evo ja sad završio 3. razred matematičke gimnazije s 5. ko i ostale razrede. još samo 4. raz s 5 i onda imam punih 400 bodova na upisu za fer. iz matematike i fizike imam 4. nije da ih nevolim nego jednostavno nemogu iz matke imati više u gimnaziji. možda zato što se učim samo prije testova i živim u uvjerenju: ak ne skužiš na satu, nečeš ni doma... i čemu nešto vježbati ako najprije nisam skužio zadatak?...
al mene konkretno brine upis. zanimalo me kolko su bodova imali oni koji su bili među prvih 300 al mi za to treba password na ferovoj stranici??... volim informatiku i znam da ću, ako završim fer, imati posao i biti dobro plačen. al me isto tako zanima i menađerstvo, tj. rad s ljudima.. e da,.. i arhitektura me zanima . da pojasnim. kad bih bio uvjeren da ću upast na fer, išao bih tamo. (naravno i ako bi znao da sam dovoljno sposoban da to završim). al ako ostanem ovako glup idem na ekonomiju ))) a i foi mi se ok čini
mirZ4 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-08-07, 15:55   #25 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Datum registracije: 17-06-06
Poruka: 1,993
Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex

Ja sam ti sad završio 2. godinu FER-a

Te za Maslowa, ja nisam jedini koji nije završio gimnaziju i da ide dobro matematika

Prcaju te non-stop, uvijek imaš neku zadaću i tak nekaj, ali inače u globalu odličan fax

Ukratko:
Citat:
Pravi autor: bojzi

NOVI SISTEM

Samo ukratko da objasnim sistem ocjenjivanja koji je mnogima koji se prvi puta susrecu s time dosta cudan.
Naime, ovako:
U svakom predmetu moguce je ostvariti 100 bodova.
Ti bodovi stjecu se kroz razne elemente, a najcesca (ali ne i stalna) podjela je otprilike ovako:

* Prisustvo na predavanju - 5 bodova
* Domace (skolske) zadace - 10 bodova
* Labosi - 20 bodova
* 1. Medjuispit - 15 bodova
* 2. Medjuispit - 20 bodova
* Zavrsni ispit - 30 bodova

Primjetite kako ovdje nigdje nema usmenog ispita - tako je, vecina predmeta po novom sistemu nema usmenih ispita (sto je, realno gledano, dosta veliko olaksanje iz vise razloga, ali to je izvan opsega ovog teksta).
Prisustvo na predavanju, zadace i labosi su jasne stavke, ali medjuispiti su novosti. Ti medjuispiti su zapravo kao kontrolne zadace (ili testovi) u srednjoj skoli. Nista vise, ali i nista manje.
Zavrsni ispit obuhvaca gradivo cijele godine (te zato i nosi 30% cijele ocjene) i uglavnom je laksi od medjuispita (sto se tezine zadataka tice), ali dosta "veseliji" zbog kolicine gradiva.

Tako se otprilike skupljaju bodovi, ali sto sada s njima?
Vama je bitno da skupit preko 50 bodova; nakon skupljenih 50 bodova predmet se smatra polozenim, no tu jos uvijek ostaje cinjenica da se ne zna kolika je ocjena.
Svi koji su presli carobnu granicu od 50 bodova zavrsavaju u istoj skupini, te se podijele po Gaussu, tj.

* 15% s najvecim brojem bodova dobivaju 5
* sljedecih 35% dobije 4
* sljedecih 35% 3
* i preostalih 15% 2.

Naravno, nikad se ne smije racunati na sve moguce bodove iz svih dijelova (ponekad cak i bodovi s predavanju cudom nestanu, ali to se obicno moze s profesorom rijesiti ).

Nadam se da je novi sistem bar koliko toliko jasan (sve ostale informacije se obicno dobiju u hodu).

NACIN RADA

Vecina novopridoslih studenata vjerojatno je culo kako je studentski zivot ultra lagodan, te se nista ne radi, poloze se ti neki ispitici i mila majka.
Sori na razocaranju, ali nije bas tako (ili mozda nije vise?)...

Kako izgleda jedan tipicni semestar?

Sastoji se od 3 ciklusa.
Ciklus sadrzi 4 (ili 5) tjedana slusanja predavanja, jedan tjedan labosa (+pripreme za medjuispite ili zavrsni ispit) i tjedan medju(ili zavrsnih)ispita.
Takva se 3 ciklusa izvrte i dodje kraj semestru!

1. DIO CIKLUSA - PREDAVANJA

Ovaj dio ciklusa sastoji se od odlaska na predavanje, pisanja zadaca (kako skolskih tako i domacih), te opcenito od konstantnog ucenja novog gradiva.
Odlazak na predavanja po bolonji isplativiji je nego ikada do sada, em se moze nesto nauciti, em se moze lakse doci do prolaza (tih 5 bodova zvuci neisplativo, ali kad zagusti i kad usfali 2-3 boda i pocnu se skidati svi sveci s neba, upravo tih 5 bodova zivot znaci).

Zadace - ma koliko god to smijesno zvucalo, isto su nacin pobiranja bodova. Pustimo na stranu razna podbadanja o tome koliko su te zadace smijesna stvar ("Jao, pa ti na faksu pises zadace????"), zadace su odlicna stvar (pogotovo ako ih sami rjesavate ) - lak su izvor bodova, a usput se i nauci nesto.

Takodjer, tu su i konzultacije. Konzultacije su nesto najisplativije sto mozete imati na faksu...
Ako nesto nije jasno, otidjete svom (ili nekom tudjem, nece se ljutiti) profesoru u njegov termin i pitate. On ce to objasniti i puno se brze dodje do rjesenja nego nekim drugim putem. To je pogotovo efektivno kada se skupi dosta ljudi i kada se prodje posten dio gradiva.
I samo da dam jednu malu napomenu uz konzultacije. Konzultacije nisu besplatne instrukcije! Zna se dogoditi da se skupi dosta ljudi koji nemaju blage veze o predmetu i ocekuju kako ce profesor prolaziti kroz gradivo ispocetka. Konzultacije ne funkcioniraju na taj nacin. Naravno, uvijek je moguce smjestiti se negdje u zadnji red i zapisivati sve sto su ljudi ispitivali, no bolje da takve stvari ne postanu praksa.

2. DIO CIKLUSA - LABOSI I PRIPREMA ZA MEDJUISPITE

U ovom dijelu ciklusa obicno se odrzavaju labosi iz svih predmeta koji ih imaju predvidjene. Labosi su ili neke demonstracije na racunala ili nesto fizicke naravi (pokusi itd.). Takodjer, obicno postoji neki test kojim se vidi koliko je gradiva usvojenu na labosima. Nista strasno, ali ne treba uzimati olako, posto se inace bezveze gube lako zaradjeni bodovi.

Takodjer, ovaj tjedan se smatra tjednom priprema za medjuispite. Predavanja nema i ostaje puno vremena. Moj savjet? Ako ne znate nista, trcite u knjiznicu i radite s onima koji znaju. Ako znate, trcite u knjiznicu ponoviti i pomoci onima koji ne znaju.

3. DIO CIKLUSA - ISPITI

Ovo je najstresniji dio ciklusa i obicno se na kraju djavoljeg tjedna ispita ljudi lijegaju u krevete i spavaju po 20 sati u komadu kako bi kasnije proslavali svoje (ne)uspjehe.

Ispiti se odrzavaju svaki dan za svih 5 predmeta koje semestar sadrzi.
Obicno se u petak stavi drustveni predmet kako bi se malo smanjio stres (posto je za te drustvene predmete dovoljno jedno popodne kako bi se posteno pripremili).

ALI JA BI SAMO PROLAZ

Jos uvijek postoji taj stav, pogotovo kod predmeta koji su nezanimljivi ("JA SAM ELE, STA CE MI PROGRAMIRANJE?!?") ili jednostavno suvisni (sto je opet subjektivna ocjena ).
Pa, po bolonji se zapravo dobije dobra prilika za proci predmet vec po zavrsetku drugog ciklusa, te ga se rijesiti u onom zadnjem tjednu semestra (kada se, od nervoze, grize sve oko sebe zbog zavrsnih ispita).
Ako skupite sve bodove s predavanja (sto, ovisno o profesoru, nije neki veliki podvig), uredno obavite labose i zadace, te napisete medjuispite za nekih pristojnih 70ak posto, u velikoj vecini slucajeva ste vec granicu od 50 bodova davno ostavili iza sebe.
Da, treba raditi, ali taj rad (ali i nerad) osjetit cete odmah i bit ce vracen...

SAMO NAPRIJED

Mozda se sve ovo cini kao da se konstantno nesto mora raditi, uciti, pisati, spavati na faksu itd., ali nije bas tako crno. Posto se dan sastoji od najvise 5 sati u rasporedu, preko tjedana se sve te obveze mogu stici rijestiti bez ikakvog problema.
A onda ostaje vikend i tulumiska!

Radite za sebe, zivite za vikend, pozdrav!
Vex je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-08-07, 07:44   #26 (permalink)
Starter

mirZ4 se izdvaja iz mase

joj super. hvala za prethodni replay. nego,...sad me zanima koji su sve predmeti na prvoj godini??
i kolko je bitno znanje iz informatike koje dinesemo iz srednje??
mirZ4 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-08-07, 20:55   #27 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex

Dobro onaj quote je malo stariji (oko godinu dana) tako da su neke stvari promijenili, ali većina ostaje ista

PRVI SEMESTAR:

Matematika 1
Osnove elektrotehnike
Digitalna logika
Programiranje i programsko inženjerstvo
Vještine komuniciranja
Mathematica

DRUGI SEMESTAR:

Matematika 2
Fizika 1
Algoritmi i strukture podataka
Arhitektura računala 1
Management u inženjerstvu
Autocad

Dakle imaš 5 predmeta po semsetru + "vježbe" + naravno svaki semestar TZK
Od tih 5 predmeta imaš 1 koji je društveni (npr. Vještine komuniciranja i Management u iženjerstvu), ak samo želiš prolaz, netrebaš se skoro ni posvećivat njima previše, jer se i uobičajno dan pred sam test uče takvi predmeti (naime, imaš 4 ostala, koji nisu baš lagani)

Što se tiče programiranja, ak vježbaš i učiš proći ćeš, ima dosta ljudi koji nisu vidjeli kod u svom životu, pa su trebali naučit programirat u manje od pol godine za prolaz, nije zapravo teško previše, ali se treba radit

Ali zato se nemoraš brinuti za programsku podršku, imaš je mnogo, npr. FER ti ima potpisan ugovor sa MSDNAA, tako da možeš imati besplatno gotovo sve osim Microsoft igrica i Officea original dakako, npr za programiranje u C-u će ti odlično doć programski alat Visual Studio 2005 (VS), kojega možeš imati besplatno doma, npr. VS 2005 Team Suite ti ja imam doma, a originalno dođe
Kod:
Microsoft Visual Studio 2005 Team Suite w/ MSDN Premium
(Full Product - MPN: 12100324)
Price Range: $4,450.98 - $12,082.80 from 24 Sellers
Vex je offline  
Odgovori sa citatom
Star 13-08-07, 16:15   #28 (permalink)
Starter

mirZ4 se izdvaja iz mase

aa?? sve mi daju besplatno? ideš miki... pa to je super. eh, nije da baš nemam pojima o kodovima i tako ali je problem što mi sad u školi učimo Pascal (valjda ) tj. moj razred jer tri frenda i ja sređujemo školsku web stranicu pa imamo 'povlastice' što baš i nije neka prednost ha?
što se tiče Vještina komuniciranja i Managementa u injženjerstvu,.. eh meni je to jako zanimljivo. neznam kolko je to slično sa istima na ekonomiji...
mirZ4 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 13-08-07, 17:50   #29 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Imaš ekonomiju u 4. semestru (predmet se zove Ekonomika i Poslovno Odlučivanje)

A programiranje nije teško, ali opet nije za zajebanciju, trebaš radit
Vex je offline  
Odgovori sa citatom
Star 13-08-07, 19:26   #30 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 27-05-07
Godina: 4
Poruka: 3,824
vibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masivibica je dragulj u masi

a samo da ja nekaj pitam. na sto se sve moze na fer-u otici, tj. koji smjerovi postoje?
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: help me

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 16:28.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114